O involutie serioasa a relatiilor Turciei cu partenerii si aliatii din SUA si Europa duce aceasta tara spre esec democratic si derapaj strategic. Presedintele Erdogan se dovedeste un personaj nociv pentru evolutia secularista si democratica a Turciei, de la Mustafa Kemal Attaturk pina azi. Cinic si onest vorbind, Romania ar trebui sa profite maxim din alunecarea Turciei spre modelul iranian. Toata greutatea strategica a NATO si SUA la Marea Neagra ar trebui pusa pe Romania ! Cu amenintarea permanenta a Rusiei, cu derapajul Turciei, Romania are acum toate argumentele sa-si convinga aliatii ca e tara cea mai potrivita pentru angajamente strategice aliate in urmatorul deceniu. Cu elementele scutului NATO antiracheta amplasate la Deveselu, cu sistemele Patriot ce vor fi achizionate rapid (primul chiar anul viitor), cu o flota de 48 de avioane F-16 ce trebuie rapid operationalizata si cu 3-4 corvete moderne ancorate in Portul Constanta, avem argumente sa ne convingem aliatii ca aici in Romania e ancora de viitor a solidaritatii NATO pentru Flancul de Est !
Asa cum tragedia de la 11 septembrie 2001 a insemnat o crestere a relevantei strategice a Romaniei, un argument pentru consolidarea parteneriatului strategic cu SUA si pentru invitarea noastra sa aderam la NATO, tot asa actualul context complicat de securitate din Europa si mai ales din zona Marii Negre are in esenta sa un potential imens de valorificare a tarii noastre. Sper ca exista vointa si inteligenta in plan national dar si euroatlantic pentru a concretiza aceasta uriasa oportunitate.


Turcia şi SUA şi-au suspendat serviciile reciproce de acordare a vizelor, ambasada Turciei la Washington anunţând că trebuie să reevalueze angajamentul Guvernului SUA în ceea ce priveşte siguranţa misiunii şi a personalului, la puţin timp după ce ambasada americană la Ankara a făcut un anunţ foarte asemănător, transmite BBC.

 Disputa intervine după ce un angajat al consulatului american din Istanbul a fost reţinut săptămâna trecută, fiind acuzat de legături cu clericul Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara pentru lovitura de stat eşuată, de anul trecut. Washingtonul a condamnat acţiunea autorităţilor turce, pe care a calificat-o ca fiind lipsită de fundament  şi că periclitează relaţiile bilaterale.

Conform agenţiei de presă Anadolu, cel reţinut era un bărbat cu cetăţenie turcă.

Într-o declaraţie transmisă duminică, ambasada Turciei la Washington afirmă: “Evenimente recente au forţat Guvernul turc să reevalueze angajamentul Guvernului SUA în ceea ce priveşte securitatea misiunii şi a personalului”.

“Pentru a reduce numărul de vizitatori la misiunile noastre diplomatice şi consulare din SUA pe durata acestei reevaluări, am suspendat toate serviciile de viză destinate cetăţenilor americani la misiunile noastre diplomatice din consulare din SUA, măsura intrând în vigoare imediat”, a anunţat ambasada.

Declaraţia părţii turce este aproape aceeaşi ca şi cea emisă anterior de partea americană, fiind de fapt schimbat doar numele ţării, consemnează BBC.

Ambasada SUA a anunţat că suspendă acordarea de vize turistice, medicale, de afaceri, vize temporare de muncă sau vize de studii.

Ankara face de mai mut timp presiuni asupra autorităţilor de la Washington pentru a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, pentru rolul jucat în lovitura de stat eşuată din iulie 2016, scrie news.ro


https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/10/09/comunicat-de-presa-administratia-prezidentiala-09-38-22

15 COMMENTS

  1. Da dar ca sa convinga partenerii NATO cred ca ar trebui sa oferim mai mult decat o pozitie strategica si un buget de 2%…Trebuie sa aratam ca ne-am despartit definitiv de trecut aici intelegand si o Justitie dreapta pentru toti nu prietenoasa cu cei corupti din varful clasei politice.E adevarat ca mai este loc de a indrepta anumite derapaje si oameni din sistem dar principiul trebuie sa ramana in fond nu am auzit nicaieri in lume ca populatia ar simpatiza cu procurorii,ca acestia ar fi prietenosi,morali,eruditi….Ei sunt exact asa cum lumea infractionala ii obliga sa fie binenteles si cat legea le-o permite.Scuze,stiu ca aceasta atitudine doare insa va spun de pe acum,si daca pleaca Lazar+Kovesi urmatorii(probabil apropiati PSD pe modelul CCR) vor fi cel putin la fel doar ca protejatii vor fi cei care i-am amintit.De fapt asta se urmareste.Populatia ce castiga aici ? Asta e intrebarea ! Ca va fi furata fara sa se mai sesizeze nimeni ? Nu e destul de furata si asa ?!?

    • Am mai auzit asta, cu Albon, Dulgheru și Țurcanu în loc de Portocală, Eva sau Man. În rest, totul e neschimbat.

    • E bine domnule Tudor si cu descurajarea Pulinului, daca asta nu este doar o mascarada de suprafata, dar noi suferim de multe alte lucruri ce ne pot distruge atat de usor, incat orice inzestrare si intarire e inutila.
      Sa va dau cateva exemple usoare:
      1. Justitia – aservita intereselor straine ce doresc distrugerea tarii;
      2. Presedintii numiti fraudulus de cei ce conduc de fapt;
      3. Manipularea din media – a se vedea numarul de rezistenti/cap de vita furajata;
      4. Economia – parcelata si vanduta strainilor, inclusiv unpurilor si ruzilor. Culmea… tara nato;
      5. Pierderea identitatii culturale – a se vedea cu cata usurinta s-a cedat in favoarea minoritatii maghiare;
      6. Instrainarea pamatului si a padurilor – no coment;
      7.
      Lista poate continua cu multe alte puncte. Ideea este ca suntem atat de slabi, incat sper sa nu le treaca prin cap sa-si puna mintea cu noi…

  2. Atâta vreme cât Rusia are Crimeea și Turcia Dardanelele, mă umflă râsul când aud despre potențialul strategic al României de la Marea Neagră. Poate dacă cucerim Constantinopolul…

    • Pe mine ma umfla rasul cand vad Presedintele cum se otaraste la rusi, in timp secretarul General NATO are o abordare mult mai diplomatica si deschisa orcarei negocieri.

      • Asa a fost ordinul. Din capul lui nu iese decat: ghinion, penali, probleme penale, can can…
        Trebuiesc justificate cumva actiunile viitoare ale prietenilor nostri …

    • Rusia are Crimeea multumita unui occident cretin care si-a imaginat ca va primi Ucraina in NATO si, in felul asta, rusii vor fi nevoiti sa renunte la Sevastopol. Altfel, rusii din Ucraina n-ar fi decis niciodata ruperea de Ucraina, daca n-ar fi avut loc lovitura de stat care a indepartat de la conducerea tarii, prin mijloace “fizice”, presedintele democratic ales.
      Acelasi occident, care a vazut “lovitura de stat” cind am vrut noi sa-l dam jos pe basescu, exact in litera constitutiei, n-a vazut nimic ciudat in Ucraina. Acelasi limbaj dublu si prefacut al acelorasi politruci care nu vor sa recunoasca dreptul rusilor din Ucraina de a-si apara identitatea, dar s-au napustit ca berbecii sa recunoasca dreptul kosovarilor de a face ceva similar in Serbia.
      Una vorbim, si alta fumam! Cum sa-i mai crezi?
      P.S. Stiu, n-am lecturi! Dar cite lecturi ne trebuie ca sa stim ca Ucraina a primit CADOU Crimeea, in 1954, din partea tovarasului Hrusciov (asa cum a primit cadou bucati din Polonia si Romania)?

      • Toata lumea ar trebui sa citeasca istoria zbuciumata a Crimeei, mai ales cea recenta, dupa aceea poate fiecare spune ceva.
        Din pacate astazi Ucraina, vrem nu vrem sa recunoastem, are o conducere profund sovina si agresiva, de sorginte fascistoida.

  3. Ce blestem pe analistul asta militar atlantist, sa aiba un public rusofil.
    Desigur, Klemm stie si de ce fanii psd sunt cum sunt si de ce nu poti scoate pro-occidentali din ei:
    “Această animozitate este agravată de răspândirea diverselor scenarii false, fake news, care îşi croiesc drum dinspre Internet în discursul public. Asemenea scenarii au o singură finalitate, un singur scop: să ne dividă, să ne slăbească instituţiile şi să ne polarizeze societăţile. Politicienii şi jurnaliştii care cedează tentaţiei de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism, simţind că există şansa unui câştig pe termen scurt chiar dacă ei nu cred în mod necesar în respectivele scenarii. Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator. Iar prin intermediul acestuia se realizează de fapt opera duşmanilor noştri, a celor care încearcă sa ne facă rău”
    nda si intrebarii legate de interesele care stau in spatele acestor atacuri: “S-ar putea ca la mijloc sa fie aripa marginală, xenofobă şi rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei. S-ar putea să fie cei care încearcă să divizeze comunităţile prin agitaţii de un naţionalism economic strident. Toţi caută să ne slăbească parteneriatele şi orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile”.

    • Sau s-ar putea ca unii sa posede un cate-un creier si sa se si slujeasca de el. Sau ca unii sa fi deschis si cate-o carte in viata lor, nu numai contul de feisbuc.

    • In Romania, propagandistii si-au trimis deja creierul la puscarie, presupunand in mod optimist ca erau dotati cu un asemenea organ.

  4. “Presedintele Erdogan se dovedeste un personaj nociv pentru evolutia secularista si democratica a Turciei, de la Mustafa Kemal Attaturk pina azi.”
    Dl. Tudor, cunoasteti faptul ca pe timpul lui Atatürk, nu era permis pluripartitismul? Despre ce vorbim.
    Derapajul Turciei ziceti, dar despre derapajul SUA nu vorbiti? De unde si pana unde este legal, normal si democratic ca un aliat sa “sape” un alt aliat? Turcia a cerut in atatea randuri americanilor sa nu mai inarmeze militiile kurde, ptr ca îi pune securitatea in pericol. Asa trebuie sa se raporteze un aliat fata de un alt aliat?
    SUA au invadat tari ca sa aresteze diferiti indivizi. Turcia nu are dreptul sa-si aresteze propriul cetatean care si-a tradat tara?
    Hai sa va soun cum sta treaba si cu individul arestat. Respectivul, a fost omul de legatura intre pucisi si diplomatii americani. Erau asa de siguri de reusita puciului, incat au folosit ptr comunicare linii telefonice normale, vorbind pe fata despre mersul puciului si despre viitoarele actiuni. Chiar trebuiau sa ceara voie americanilor ptr arestarea respectivului? Cortina tentativei de puci a inceput sa se ridice. Toate firele duc la americani si nemti. Acest lucru provoaca nelinistea americanilor si nemtilor.
    İn al doilea rand, , nici un stat din zona nu ar putea sa preia rolul Turciei, cu atat mai putin Romania. Romania nu-si poate permite sa cumpere acumulatori ptr singurul submarin pe care-l are in dotare, are probleme cu plata soldelor, si credeti ca poare lua locul Turciei?
    Ptr. cultura dumneavoastra, de curand Turcia si-a suplimentat bugetul apararii cu 10 miliarde de euro.
    Dl. Tudor, Turcia isi urmareste propriul interes national, si o face cu brio. Nu se lasa calcata in picioare. İn Turcia, nici un ambasador nu-si permite sa traga de urechi guvernul turc.

Leave a Reply