Decizie bomba a procurorilor germani intr-un dosar sensibil, cu implicatii europene. Concernul european Airbus a primit o dispozitie obligatorie de a plati o amenda de 81,25 milioane de euro pentru concluzionarea unei anchete privind vanzarea de avioane de lupta Eurofighter in Austria in anul 2003.

Procurorii din Munchen au declarat ca acuzatiile de “dare de mita” nu au putut fi probate, dar ordinul de a plati 81 de milioane de euro are in vedere faptul ca Airbus nu a putut aduce argumente solide pentru “plati de 100 de milioane de euro facute in companii paravan : Vector Aerospace LLP si City Chambers Limited”.

Noutatea stirii care a aparut acum cateva zile e faptul ca marele concern european Airbus a acceptat imediat sa plateasca cei 81,25 milioane de euro ceruti de procurorii germani.

Achizitia avioanelor de lupta Eurofighter a costat Austria 2 miliarde de euro in anul 2003. Fostul ministru al apararii a demisionat in urma acuzatiilor grave din jurul acestui contract.

Stirea Reuters :

FRANKFURT (Reuters) – German prosecutors have ordered Airbus (AIR.PA) to pay 81.25 million euros (71.98 million pounds) to settle one of two investigations into alleged corruption surrounding the sale of Eurofighter combat jets to Austria in 2003.

The settlement includes an administrative fine of 250,000 euros and “disgorgement” – which legal experts broadly define as the recovery of ill-gotten gains – of 81 million euros.

Munich prosecutors have been investigating whether Airbus issued bribes to win the $2 billion contract: charges it denies.

In a statement, prosecutors said they had not found evidence of bribery but that Airbus had been unable to account for over 100 million euros in payments to two shell companies.

EADS, as the main Airbus parent group was known at the time, sent funds totalling a triple-digit-million euro amount to Vector Aerospace LLP and City Chambers Limited, they added.

Most of these funds, by evading internal control mechanisms, had been used for what the prosecutors said were “unclear purposes”, adding it could not be finally determined what the funds had been spent on.

Airbus said in a statement the penalty, which it had agreed to pay, related to the “negligent breach of supervisory duties” by unidentified members of Airbus Defence and Space’s former management.

The former managers failed to ensure proper controls that would have prevented payments to “business partners” without the company getting proven services in exchange.

Airbus regularly uses the term “business partners” to refer to foreign sales agents or intermediaries.

It is being investigated separately in France and Britain over the handling of agents in the sale of commercial jets.

https://uk.reuters.com/article/uk-airbus-nl-court/airbus-ordered-to-pay-99-million-fine-in-eurofighter-case-idUKKBN1FT2GH

PS : Pina acum traiam cu impresia ca Romania e singura tara europeana corupta. Este evident o exagerare. Iar “la ei”, solutiile pentru coruptie sunt infinit mai decente si vizeaza sumele, nu incatusari si spectacol 

 

8 COMMENTS

 1. Asa e Radu Tudor. Numai ca acolo se recupereaza banii.
  La noi nu e implementata nici confiscarea extinsa, de exemplu.

  Coruptie exista peste tot, dar noi stam cel mai prost si la coruptie si la nivel de trai, deci mult mai vulnerabili.
  Daca au si altii trebuie sa abandonam lupta asta ? Toti fura, deci nu exista hotie, vorba unui PSDist. Daca toti furam care sunt fraierii de la care furam ?

 2. In sens tehnic nu e vorba de o soluție “pentru” corupție, deoarece darea de mita, asa cum menționați, nu ar fi fost probata. Din relatările din presa germana pare a fi vorba de un “deal”: renunțarea la urmărirea penală privind alte fapte contra acceptării plății unei sancțiuni administrative. Pentru astfel de înțelegeri e nevoie de reglementări, respectiv de uzanțe corespunzătoare.

 3. Pai la noi nu exista o astfel de legislatie ca in Vest …
  De fapt e o amenda ca Airbus nu a putut justifica un transfer de bani dintr-un cont in altul …
  Pai la noi se plimba cu banii in valiza … asa ceva e spalare de bani directa in Vest …
  A incercat Ponta marea lege cu fara tranzactii cash mai mari de 10 000 de lei …
  I-au taiat rapid elanul Mazare si aia din portul Constanta …
  Cu legea aia taiam coruptia cu 70% …
  Dar daca nu se vrea ….
  PS . Investigatia a fost inchisa de nemti , dar continua in Austria ca fostii sefi de arme inca au transferuri de bani dubioase …
  La noi nu ar putea exista asa ceva ca noi luam spaga cash …
  Sau Oficiul de combatere a spalarii banilor ( aa unde vezi tranzactiile bancilor ) cam e controlat politic …

 4. O “gasca de penali” ca sa-l citez pe vorbitorul de germana asa zis presedinte al bietei noastre tari.
  Ce sa vezi exista coruptie peste tot, nu suntem noi aia mai nasoi e doar o chestie de cine baga pumnul in gura cui si cine lipeste cui etichete…S-ar putea sa constatam ca aceasta coruptie e de o mie de ori mai mare la altii…

 5. Ai toti coruptii lor! Doar romaneasca ca “se lauda” aruncand cu dejectii in propria tara! Stiti cum e “moranul fu.. si el tipa” ca nu se mai poate misca in domeniu!

 6. Da coruptie este peste tot diferente exista totusi. Uitate cum traiesc oamenii de rand in Austria, Germania si cum traiesc in Romania. Acolo coruptia este mai mult la nivel inalt si pe sume astronomice si totusi nu este afectata toata populatia spre deosebire de Romania unde si femeia de servici din scoala este angajata pe criterii politice sau seful de sectie din spital la fel.

  Acolo exista spitale, scoli, autostrazi spre deosebire de Romania unde nu exista nimic din toate astea.

  Deci ideea este cat de mult afecteaza coruptia intreaga populatie pentru ca in Romania asta e o mare problema.

  Ce e si mai trist este ca populatia din Romania nu face legatura intre saracia in care traieste si coruptie, nu intelege faptul ca daca s-ar fura cu doar 10-20% mai putin oamenii ar trai putin mai bine.

 7. interesanta mutatie in jurisprudenta europeana!
  deci procurorii n-au avut probe ca aia ar fi dat sute de milioane spaga da nici aia n-au putut dovedi ca n-au dat (cam absurd, sa demonstrezi ca n-ai facut ceva, dar la UE merge…)
  In consecinta presupusii spaguitori au fost fericiti sa plateasca (din banii companiei, ai actionarilor, nu din banii lor…) 80 de milioane, adica o mica parte din suma pesupusa a fi spaga si toata lumea e fericita. Case closed. Nimeni nu e corupt, nimeni nu e vinovat, nimeni nu merge la tzuhaus, statul german ia banii, nimeni nu plateste de la el… aia care au luat spaga sunt nestiuti, imaculati…..
  Pai d-aia Kovesi inseamna viitorul! Tot fara probe…. da coruptii nostri sunt caposi si avari, nu impart. Daca dai si statului o parte din spaga e ok, ideea e sa nu tii totul pentru tine. Share, ma baieti, acu ati inteles ideea?
  Nu s-ar putea sa le dam si noi un 16% din spagi si sa ne lase dracu sa ne facem autostrazi pe banii contribuabililor lor?

Leave a Reply