În topul primilor 100 de exportatori din România, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se află doar trei companii cu capital românesc, cifre care “trebuie să pună pe gânduri”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Daraban, apreciind că aceste firme trebuie susţinute.

“Sunt vreo 22.052 de exportatori în România, dar primii 1.000 deţin 82,4% din exportul României, ca să nu mai vorbesc că primele cinci companii deţin 14,4% din exporturi. În primele 100 sunt doar trei firme cu capital românesc, deci trebuie să ne pună pe gânduri aceste cifre, avem mult de lucru. Nu avem foarte mulţi jucători economici cu care să putem merge în acele zone de interes pentru noi. Cred că s-a ajuns la o anumită saturaţie pe spaţiul intracomunitar, trebuie ieşit în afară”, a afirmat Daraban la o conferinţă organizată de CCIR în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

El a arătat că cifrele  nu sunt încurajatoare, având în vedere că 70% din comerţul exterior se realizează către ţările din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor prezentate, în România sunt 118 firme private cu capital integral românesc cu afaceri între 10 şi 20 milioane euro şi 389 de companii cu afaceri între 20 şi 50 milioane euro. Totodată, 76 de firme au afaceri în intervalul 50-100 milioane euro şi doar 55 de companii au cifră de afaceri de peste 100 milioane euro.

2 COMMENTS

  1. La aflarea acestor vesti mi-am adus aminte subit de dl. Serbanescu. Domnule Tudor n-ar fi rau sa moderati o emisiune de aceasta tema si bineinteles sa invitati printre altii pe dl. Serbanescu si pe dl. presedinte Daraban .
    Nu e alarmant este realitatea cruda.

  2. 3 firme româneşti? posibil să fie firmele: Videanu, clanul liber B cu arme şi anastase cu numărătura picăturilor de petrol? Ori firmele: defrişarea, ţinutul secuiesc şi exportul de apă sau fructe exotice fals recoltate din românica?
    Sigur sunt: VIDEANU-MARMOSIN-ADRIEAN=3 firme ne şterse de praful corupţiei gros în complicitate se pare.

Leave a Reply