Copreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, după ce Biroului Politic Central al formaţiunii a decis retragerea sprijinului politic pentru celălalt copreşedinte al formaţiunii, Daniel Constantin, că discursul şi agenda politică ale acestuia sunt într-o ‘divergenţă totală’ cu acţiunile şi poziţiile politice ale ALDE.

‘Avem astăzi imaginea unui stat deformat, în care deciziile importante, în loc să fie luate de reprezentanţii cetăţenilor, de instituţiile reprezentative -Parlament şi Guvern – au fost luate în trecut în cercuri restrânse de putere, care erau dominate de ceea ce se numea – sau se numeşte în mod comun – binom sau trinom. Ei bine, am constatat că în timp ce împreună cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un susţinător şi un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului. Şi aceasta este o contradicţie majoră, aş spune, între principiile fundamentale ale liberalismului şi un om care se pretinde a fi liberal. Practic, drumurile noastre s-au despărţit – dacă vreţi – politic, în acest fel şi colegii nu au acceptat ca partidul să fie reprezentat în Guvern de un ministru care are asemenea opţiuni şi care parcă se prezintă ca un fel de tehnocrat, pentru că atunci cu toţii ne punem întrebarea de ce am mai avut alegeri şi de ce am renunţat la guvernul anterior, condus de tehnocraţi şi am ajuns într-un guvern politic’, a afirmat Tăriceanu.

El a menţionat că în urma unei ‘lungi’ dezbateri în şedinţa Biroului Politic Central al formaţiunii s-a luat decizia retragerii sprijinului politic pentru Daniel Constantin din funcţia de viceprim-ministru şi ministru al Mediului, opţiunea fiind susţinută cu 86 de voturi pentru, 5 abţineri şi 12 voturi împotrivă. Tăriceanu a precizat că s-a abţinut la acest vot.

De asemenea, el a adăugat că unul dintre motivele retragerii sprijinului politic a fost faptul că Daniel Constantin s-a opus majorităţii din partid.

‘Lucrurile au început să cunoască o degradare a relaţiilor şi raporturilor în partid (…) în momentul în care, săptămâna trecută, peste 30 de filiale au organizat delegaţii permanente în care au cerut organizarea unui congres extraordinar şi pot să vă spun că astăzi sunt nu mai puţin de 37 de filiale şi este de neconceput chiar şi pentru un copreşedinte să se opună majorităţii covârşitoare a organizaţiilor judeţene cu privire la organizarea Congresului, care este o decizie majoră, obligatorie, prevăzută prin statut’, a precizat co-preşedintele ALDE.

Tăriceanu a menţionat că decizia de duminică vizează strict reprezentarea politică în Guvern şi nu vizează funcţia de co-preşedinte al partidului. Întrebat ce se va întâmpla cu protocolul de consultare tripartit, în baza căruia deciziile coaliţiei trebuie luate prin votul unanim al liderilor coaliţiei, Tăriceanu a precizat că în momentul în care majoritatea membrilor Biroului Politic Central au luat o decizie, toţi membrii sunt obligaţi să respecte această decizie.

‘Fiţi fără grijă, consultarea şi deciziile vor fi luate în comun, aşa cum au fost luate de la început, în alianţă între PSD şi ALDE. (…) Eu nu pot să îl exclud, atâta vreme cât are calitatea de co-preşedinte, dar până la urmă cred că deciziile importante pe care le avem luate, la fel, nu cred că pot să fie obstrucţionate de nimeni. Nu e firesc. Atunci, sigur, ne punem problema unei alte construcţii politice la care colegii mei din ALDE, majoritatea covârşitoare, ca să nu spun unanimitatea, nu este dispusă. Nu s-a pus niciun moment în discuţie coaliţia şi acordul de funcţionare al coaliţiei PSD-ALDE sau sprijinul pentru Guvernul Grindeanu.(…) În momentul în care majoritatea membrilor Biroului Politic Central au luat o decizie, toţi membrii sunt obligaţi să respecte această decizie. Domnul Daniel Constantin nu se reprezintă pe domnia sa, el reprezintă acolo ALDE, care a luat o decizie cu majoritate, conform statutului’, a spus el.

Tăriceanu a mai precizat că îi va comunica premierului această decizie, luni, în cadrul unei reuniuni a coaliţiei. De asemenea, el a mai menţionat că îi va comunica primului ministru şi propunerea ALDE pentru funcţia de ministru al Mediului şi viceprim-ministru, în persoana Graţielei Gavrilescu (în prezent ministru pentru relaţia cu Parlamentul). Pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Biroul Politic Central îl susţine pe liderul grupului senatorilor ALDE, Viorel Ilie, scrie Agerpres.


Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a afirmat că îl va informa pe preşedintele PSD Liviu Dragnea că decizia prin care i s-a retras sprijinul politic este o încălcare a statutului ALDE şi precizează că va demisiona din funcţiile din Guvern dacă i-o va cere premierul Sorin Grindeanu.

‘Dacă domnul Grindeanu îmi va cere acest lucru, categoric îmi voi da demisia. Eu îl voi informa pe domnul preşedinte Dragnea de faptul că a fost o încălcare a statutului şi o să îmi exprim şi în faţa domniei sale regretul că domnul Tăriceanu, pentru a promova interesele politice proprii, calcă în picioare orice fel de statut, producând un abuz pe care îl clamează’, a spus Daniel Constantin.

Pe de altă parte, Constantin a susţinut că nu intenţionează să demisioneze din ALDE şi să înceapă un nou proiect politic.

‘Sunt foarte mulţi colegi care mi-au solicitat să pornim un alt proiect politic. Am refuzat această solicitare pentru că nu vreau să dau impresia că am avut un astfel de gând. Am spus de la început: nu vreau altceva decât în ALDE să se respecte legea. Nu vreau altceva decât să ne întoarcem la litera statutului. Ca atare, nu voi face un alt proiect politic. (…) Sunt membru ALDE în continuare, eu nu îmi dau demisia din ALDE şi voi susţine în continuare Guvernul’, a mai spus Constantin.

4 COMMENTS

  1. Da ? Foarte bine.Acum sa vad cat de barbat e Dragnea,in ipoteza ca ar fi i-ar spune “nu taticu,postul era pt Constantin,l-ai respins postul vine la mine la PSD sau se vacanteaza.Spune mersi ca te mai las la Senat ! Pentru cele 6 procente chinuite esti prea pretentios domnule !

  2. recent, sociologul sexist,spunea pe un post tv ca ceea ce se intampla in alde e ceva ciudat si o reglare de conturi.conform lui pieleanu alde s-a format pe spinarea pc-ului lui constantin, ca partidul s-a cladit practic pe cele 38 de sucursale puternice ale pc-ului unde s-au realizat si cele mai bune rezultate in alegeri, fie locale fie parlamentare. cu toate astea tariceanu, un politician pe care-l respect pentru ca este practic singurul, alaturi de ponta dar mult mai vehement ca acesta, care dezvaluie si se lupta cu sistemul, incearca si chiar reuseste sa-si impuna putinii lui membrii liberali in cele mai importante functii primite in urma aliantei cu pesedeul. iar conflictul recent a pornit tocmai din aceasta lupta pentru functii, daniel barbu “celebrul” gafeur contra sorin campeanu ex ministrul pc-ist. tinta postul de la aep si nu numai.sa nu uitam imaginea cu tariceanu urcand treptele la guvern pentru o intalnire cu ponta in urma careia s-a ales cu postul de sef la senat.

  3. Clasic Tariceanu, la fel a facut si cu Basescu, erau cei mai buni prieteni, sau poate ati uitat? Ajunge la guvernare pe spinarea cuiva, dupa care se distanteaza.

Leave a Reply