Majoritatea corpurilor de apă de suprafață din UE sunt poluante cu chimicale, a anunțat marți Comisia Europeană, într-un raport care a scos la lumină presiunile semnificative cu care se confruntă resursele de apă ale Europei, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Potrivit documentului, starea medie de sănătate a corpurilor de apă de suprafață din UE este critică, doar 39,5% atingând o stare ecologică bună și doar 26,8% atingând o stare chimică bună, în scădere față de 33,5% în 2015. Acest lucru este cauzat, în principal, de contaminarea pe scară largă cu mercur și alți poluanți toxici. Deficitul de apă și seceta sunt, de asemenea, preocupări din ce în ce mai mari în cea mai mare parte a UE.
Raportul privind punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa a identificat mai multe tendințe pozitive. În general, statele membre au îmbunătățit cunoștințele și monitorizarea corpurilor de apă de suprafață și subterane, au sporit cheltuielile și au îmbunătățit aplicarea legislației UE în domeniul apei, deși există diferențe regionale considerabile. Majoritatea corpurilor de apă subterană continuă, de asemenea, să atingă o stare cantitativă și chimică bună.
„O aprovizionare cu apă curată și fiabilă este esențială pentru cetățeni, pentru mediul nostru și pentru ca întreprinderile să prospere. Având în vedere că peste trei sferturi dintre europeni sprijină acțiunea UE de abordare a problemelor legate de apă, avem un mandat clar de a acționa. Anul acesta, voi prezenta o strategie cuprinzătoare privind reziliența în domeniul apei pentru a aborda aceste provocări într-un mod integrat, sporind durabilitatea, securitatea și competitivitatea”, a declarat comisarul pentru Mediu, Jessika Roswall.
UE a adresat statelor membre recomandări-cheie de îmbunătățire a gestionării apei până în 2027, inclusiv: creșterea gradului de respectare a legislației UE în domeniul apei prin respectarea limitelor de poluare, în special a poluării cu nutrienți din agricultură, și prin asigurarea faptului că evacuarea apelor uzate este tratată în mod corespunzător pentru a proteja mediul și sănătatea umană; să asigure o finanțare suficientă pentru a aborda deficitele de finanțare și pentru a garanta punerea în aplicare eficace a măsurilor de gestionare a apei; să pună în aplicare măsuri suplimentare pentru a aborda provocările persistente legate de mediu, cum ar fi poluarea chimică; promovarea reutilizării apei și creșterea eficienței și circularității pentru a preveni supraexploatarea acviferelor, pentru a combate captările ilegale și pentru a atenua secetele.