Informatia venita azi in contextul razboiului din Siria este una fundamentala, care schimba complet contextul strategic al momentului. Lansarea unor rachete de la 1500 km distanta de catre Rusia spre Siria este un gest atat de indraznet incat confirma pe deplin temerile privind reaparitia unui Razboi Rece, in care Rusia se comporta exact ca URSS. Lansarea de rachete din Caspica demonstreaza intentiile ofensive ale Moscovei si trebuie sa constituie un puternic semnal de alarma pentru spatial aliat. Mai ales pentru tarile de la frontiera de est a NATO, printre care si Romania. Prin initierea acestor lovituri ale Rusiei cu rachete de la mare distanta este subliniata pe deplin relevanta strategica maxima a Scutului american antiracheta, ale carui elemente 100% defensive sunt amplasate si in Romania.
Monitorizarea oricaror miscari militare si lansari de rachete dinspre Rusia sau Orientul Mijlociu trebuie sa devina un deziderat urgent de securitate pentru Romania si implicit NATO.
Cititi in continuare stirea despre atacul Rusiei si argumentele amplasarii elementelor scutului in tara noastra.
=============================
Forţele navale ruse au lansat, miercuri, zeci de rachete din Marea Caspică spre poziţii din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă oficiali militari ruşi citaţi de BBC News online.
“În afară de utilizarea aviaţiei pentru distrugerea militanţilor islamişti, miercuri dimineaţă, patru distrugătoare ale Flotei ruse din Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră spre 11 ţinte. Atacurile au fost lansate din baza de rachete Kalibr”, a precizat ministrul rus al apararii Serghei Şoigu.
http://edition.cnn.com/2015/10/07/middleeast/russia-syria-isis/index.html
===============================
Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (European Phased Adaptive Approach / EPAA), decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la 4 februarie 2010, reprezintă un succes al ţării noastre atât în relaţia bilaterală cu Statele Unite, cât şi din punctul de vedere al consolidării poziţiei României de Aliat de încredere în cadrul NATO. EPAA constituie contribuţia SUA la arhitectura sistemului NATO antirachetă. Ca atare, proiectul nostru bilateral cu SUA va reprezenta o contribuţie valoroasă la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.
Decizia României de participare la sistemul american EPAA este în deplin acord cu hotărârile privind apărarea antirachetă a NATO, adoptate la Summit-urile Alianţei de la Bucureşti (aprilie 2008), Strasbourg/Kehl (aprilie 2009), Lisabona (noiembrie 2010) şi Chicago (mai 2012).
România sprijină dezvoltarea unui sistem NATO de apărare antirachetă, care să se bazeze pe elementele principiale decise la ultimele Summit-uri Aliate, respectiv indivizibilitatea securităţii Alianţei, solidaritatea colectivă, acoperirea integrală a teritoriului Aliat.
Ca atare, România a susţinut şi salutat declararea – la Summit-ul de la Chicago – a Capabilităţii Interimare a NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Acest moment reflectă atât coeziunea, cât şi determinarea Alianţei de a menţine calendarul convenit pentru edificarea sistemului ca o capabilitate de sine stătătoare, dar complementară, ce consolidează combinaţia tradiţională de capabilităţi ale NATO în domeniile convenţional şi nuclear. Apărarea antirachetă este un exemplu concludent, care conferă substanţă conceptului Smart Defense.
Implicarea României are loc începând cu Faza a II-a a programului EPAA. Aceasta presupune găzduirea pe teritoriul românesc, la Deveselu, judeţul Olt, de interceptori tereştri, respectiv rachete de interceptare SM3-IB (Standard Missile 3, tip Block IB), care vor deveni operaţionali începând cu finele anul 2015. Faza a II-a a EPAA, prin Baza de la Deveselu, va reprezenta Capabilitatea Iniţială a sistemului NATO, după declararea Capabilităţii Interimare la Summit-ul de la Chicago.
La 15 martie 2013, secretarul apărării al SUA, Chuck Hagel, a anunţat decizia Administraţiei americane de renunţare la cea de-a IV-a Fază a EPAA (care presupunea, în orizontul de timp 2022, amplasarea în Polonia a interceptorilor SM3-IIB). Cu această ocazie, demnitarul american a reafirmat angajamentul SUA faţă de protecţia teritoriului NATO împotriva rachetelor balistice. El a specificat că, prin derularea fazelor I-III ale EPAA, inclusiv prin operaţionalizarea (până în 2018) a viitoarelor facilităţi antirachetă din România şi Polonia, sistemul BMD al SUA va asigura acoperirea întregului teritoriu al Aliaţilor europeni (“The US commitment to Phases 1 through 3 of the EPAA and NATO missile defense remains ironclad, including the planned sites in Poland and Romania. The US missile defense deployments to Europe will be capable of providing coverage of all European NATO territory in the 2018 timeframe, so there will be no impact on the defense of NATO”).
La 28 octombrie 2013 a avut loc, la Baza Militară Deveselu, ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă. Alături de oficialii români, la eveniment au participat dr. James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare din cadrul Departamentului SUA al Apărării, ambasadorul Alexander Vershbow, Secretar General adjunct al NATO, precum şi o delegaţie americană de înalţi oficiali civili şi militari de la Departamentele de Stat şi al Apărării din SUA. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai ministerelor afacerilor externe din Turcia şi Polonia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.
În îndeplinirea angajamentului României cu privire la sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, ţara noastră a găzduit în noiembrie 2014, la Bucureşti, Conferinţa multinaţională şi expoziţia Agenţiei pentru Apărare împotriva Rachetelor Balistice a SUA în domeniul apărării antirachetă.
Ce este abordarea adaptivă în etape a sistemului de apărare antirachetă?
La 17 septembrie 2009, Preşedintele SUA a anunţat decizia de a dezvolta sistemul american de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense), care să protejeze mai bine forţele desfăşurate în Europa şi în teatrele de operaţii, atât americane, cât şi ale Aliaţilor, precum şi teritoriul SUA şi al Aliaţilor lor.
Această abordare prezintă o serie de avantaje clare faţă de planul fostei Administraţii americane:
- sporeşte capacitatea de a apăra Europa, în condiţiile în care ameninţările reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune sunt în creştere (în acest sens, varianta propusă de actuala Administraţie americană ţine cont şi răspunde celor mai noi evaluări privind riscurile de atacuri cu rachetă); prin urmare,
- răspunde ameninţărilor actuale şi poate încorpora rapid, mai uşor, noi tehnologii, pe măsură ce tehnologiile continuă să evolueze;
- va deveni operaţională mai repede decât varianta anterioară: practic, concretizarea noii opţiuni de sistem de apărare antirachetă se va realiza cu şase sau şapte ani mai devreme decât potrivit planului precedent;
- acoperă integral teritoriul României (şi, în final, al tuturor statelor Aliate); varianta Administraţiei anterioare nu asigura protecţie anti-rachetă decât pentru o porţiune redusă de teritoriu, în nord-vestul României.
Care sunt etapele implementării sistemului american de apărare antirachetă în Europa?
Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apărării la 1 februarie 2010, erau avute în vedere patru faze de realizare:
- Faza I:
Protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea unui sistem radar înaintat (destinat detectării rachetelor lansate, încă din faza ascendentă a traiectoriei acestora) şi a unor interceptori SM3-IA amplasaţi pe nave. Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei USS Monterey, echipată cu sistemul Aegis, respectiv prin operaţionalizarea unui radar în Turcia, la Kurecik.
- Faza a II-a (orizont de timp 2015):
Extinderea protecţiei Aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM3-IB (care să poată fi lansaţi de la sol), amplasaţi într-o bază terestră, respectiv la Deveselu. Se prevede ca sistemul care va fi amplasat la Deveselu să atingă capacitatea operaţională în trimestrul IV, 2015.
- Faza a III-a (orizont de timp 2018):
Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin introducerea în exploatare a unei noi versiuni a interceptorului SM3, care urmează a fi amplasat într-o bază terestră, în nordul Europei (Redzikowo, în Polonia).
- Faza a IV-a (orizontul de timp 2020) – conform planificării din 2010 a Departamentului Apărării al SUA:
Presupunea extinderea protecţiei la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a rachetelor SM3 şi a sistemelor radar, cu amplasarea în Polonia a unei noi clase de interceptori. În martie 2013, partea americană a anunţat ajustarea EPAA, care a presupus renunţarea la această fază.
“…patru distrugătoare ale Flotei rusă din Marea Caspică…”
Corect se spune “…patru distrugătoare ale Flotei ruse din Marea Caspică…”
Cine face traducere, tehnoredactare etc. sa mai puna mana si pe cartea de Limba Romana.
De ce vor USA sa-l inlature pe Assad de la putere inarmand si antrenand teroristii asa zisi moderati??? Deoarece daca Assad pleaca Siria se va faramitata ca stat iar Israelul va intra in posesia pe vecie a Inaltimilor Golan ocupate de el in 1967 cu ata mai mult cu cat in Golan israelienii au descoperit zacaminte foarte importante de petrol. Dupa principul daca propietarul e mort, hotii isi pot devora in liniste prada.
Mama lor de rusi cum au indraznit ca sa traga cu rachete de croaziera??? Ei nu stiu ca numai americanii au acest drept??? Mai ales cand toate cele 26 de rachete rusesti de croaziera s-au atins tintele. Curata nesimtire din parte rusilor chiar de ziua de nastere a lui Putin, rusine sa-ti fie Putin.
Nu toate au atins tintele caci niciuna nu a cazut pe un spital cu scuzele de rigoare. Daca nu nimeresti un spital sau o ambasada ceva inseamna ca nu ai tintit bine. Important e sa iti ceri scuze dupa aceea.
nu mai scrie asa ceva ca se iau specialistii de tine
aha, m-am prins, esti fan pro-rus si un “nostalgical uniunii sovietice”.
Scutul poate sa fie necesar, nu zic ba, si linia Maginot parea sa aiba un sens la vremea ei, dar mi-e teama ca atacul rusesc asupra Europei a si inceput, cu mijloacele traditionale de care” axa” pare sa fi uitat deja, iar cei de peste ocean nici nu le-au cunoscut cine stie cat, intrand ei tarziu in razboiul al doilea. inflitrari, provocari, anexari, “voluntari”, tancuri, vase si avioane gresind drumul (de intoarcere la bazele lor) drept prin spatiul aerian al altora, debarcari de refugiati in sud, toate uneltele deja incercate in sec XX , si mai inainte, sunt in actiune. S-ar putea, vrem nu vrem, sa fim siliti sa aparam scutul, daca si cand vor navali hoardele.
întrebarea al cărei răspuns nu cred că o să ne placă cred că este cât de eficace o să fie scutul antiracheră într-un caz real,care devine din ce în ce mai probabil,şi nu din punct de vedere al preciziei şi exactităţii,ci de a face faţă unui atac cantitativ superior la ceea ce are în dotare respectivul scut care presupune,din câte am înţeles eu, detectarea şi interceptarea unor rachete purtătoare de focoase nucleare sau nu, cu alte rachete. deci dacă sunt lansate câteva mii de rachete împotriva teritoriului nato,deci şi al româniei, avem acelaşi nr de rachete care să facă faţă 1 la 1? mai ales că prietenii şi vecinii noştri ruşi o să aibă grijă să elimine respectivele baze aflate pe teritoriul româniei sau a altor ţări aliate care au acceptat amplasarea scutului pe teritoriul lor,şi ar putea şi trebui să ne apere şi pe noi? deci, întrebarea cred că este face faţă o presupusă calitate cantităţii? cred că ruşii deţin avantajul aici, şi am senzaţia neplăcută că nici la calitate nu stau aşa de prost,doar că nu au promovarea americanilor! să sperăm că umflarea muşchilor o să fie de ajuns ca să păstreze echilibrul fragil existent. poate că ruşii nu o să se simtă cu spatele la zid din punct de vedere economic de aşa natură că o să ajungă la concluzia că nu mai au nimic de pierdut! din punct de vedere al iniţiativei militare şi politice nato şi ue mai au de alergat până o să-l ajungă pe putin.este trist pentru noi,dar adevărat,zic eu!
dl.tudor pe zi ce trece ma dezamagiti tot mai mult.trecand peste admiratia nemarginita pe care o aveti pentru tot ce inseamna america faceti greseli de neacceptat ptr. un analist militar.flota caspica nu are in dotare nici macar un distrugator.dispune de 2 fregate gepard[tatarstan si dagestan]fabricate in anii 90 si 6 corvete buyan m capabile [fregatele si 3 dintre corvete] sa lanseze rachetele 3m-54 kalibr.apropo kalibr este denumirea rachetelor nu a bazei militare.si aici este o greseala deoarece denumirea asta o poarta rachetele anti-nava.ei au tras cu varianta 3m-14 biryuza de atac la sol.dar asta e, nu toti suntem analisti militari.oricum corvete buyan are si flota marii negre[2 bucati] si in plus noile fregate grigorovich[din care 2 bucati au intrat deja in dotare] si noile submarine improved kilo[3 bucati].vestea proasta este ca toate aceste 7 nave sunt purtatoare de rachete 3m-14.asa ca datorita minunatei baze de la deveselu suntem in bataia catorva zeci de astfel de rachete plus cele 20 de lansatoare de iskander-m din crimeea[fiecare cu 2 rachete].si vestea si mai proasta e ca minunatul scut nu ne apara de ele.racheta sm-3 este un interceptor de f.mare altitudine.ori aceste rachete zboara pe la 15 m altitudine.si uite asa au ajuns romanasii carne de tun pentru ca unchiul sam sa nu fie atins de rachete nucleate yaris rusesti[pe astea le intercepteaza sm-3].sau cel putin asa se zice.
stimate niculescu dragos catalin, vazand postarea dvs observ un lucru clar : va pricepeti cat un plutonier de militie din anii ‘ 50 si ganditi la fel cu cei din volga neagra. cine se aseamana se aduna
La cum arata Armata noastra si la cat de competenti par a fi sefii ei cu multe stele pentru Romania ar fi un mare pericol sa intre si 100 de soldati rusi inarmati doar cu baionete si bate de baseball.
sa nu batem campii, totusi…
Eu vad cum gestioneaza Armata conflictul cu un anume club de fotbal.Dupa ce ca nu-s in stare sa intretina propria baza sportiva pt ca aceasta sa nu se prabuseasca dupa ce acel club privat a modernizat-o nici nu le da baza sa o intretina si sa o foloseasca ei decat in anumite conditii,tot ei vin sa le puna desi au demonstrat clar ca nu-s in stare de nimic.Cine conduce acest conflict ? Generalii Armatei romane sub directa coordonare a ubuia care da din sprancene cand il enerveaza cineva.Cum i-a facut lui Stelian Tanase cu TVR-ul asa i-a facut si patronului acelui club cu baza sportiva si alte insemne.Daca tot ce misca in Armata se subordoneaza acestui mod colhozist de a manageria un brand ma intreb oare cum s-ar descurca aceasta in cazul in care ne-ar ataca cineva.O sa spuneti ca nu este un caz definitoriu si ca nu putem extinde calificativul de incompetenta crasa al acestor colonei si generali implicati in cazul clubului asupra intregului corp al armatei.Nu voi spune ca nu aveti dreptate dar voi spune ca subiectul ramane deschis,nu putem exclude nici ipoteza mea,Armata este condusa (si) de un grup de incompetenti iar imaginea ei are de suferit enorm din aceasta cauza.
poate mai bine te intrebi cum a pus mana becali pe tot ce inseamna clubul armatei. te poti intreba ce jaf a fost acolo. daca te uiti pe net o sa gasesti magariile facute de becali si boroi ca sa puna ciobanul mana pe clubul steaua la pret de mizilic.
E o nebuloasa unii spun ca Armata in buna ei comoditate si incompetenta a cautat un fraier caruia sa-i paseze datoriile acumulate in timp.Se pare ca l-a gasit.Exista acte care dovedesc faptul ca baza Ghencea i-a fost concesionata pt 20 de ani in baza acestor plati ele au fost aratate si confirmate de Seful CA de atunci Paunescu.Datoriile au fost preluate jucatorii au fost platiti,personalul samd Nu mai stiu ce acte s-au facut nu e treaba mea.Cert este ca CSA nici nu poate nici pe altul nu-l lasa.Becali confera si el clubului o imagine f.proasta asa cum si Boroi & Co o fac.Asta e alt subiect de discutie vb acum ce facem cu acest brand daca ne tot rupem in figuri cu “interesul national” … Ei nici in Liga a 5-a nu-s in stare sa tina clubul.Ciobanul le-a oferit si varianta luati voi si locul din prima liga.N-au vrut.Ce vor de fapt ? Ca investitori nu vor gasi asta e f.f clar.Probabil vor transforma terenurile alea multe din Ghencea in ceva profitabil,in cartier de locuine.Acolo va putea cineva anume sa intre in multe combinatii aducatoare de profit.Iar Brandul Steaua va ramane o amintire,se va prafui in timp si gata. Suporterii care asteapta ca Armata sa le faca azi echipa vor ramane cu buza umflata si nu vor avea ce sa faca pt ca si ei au contribuit la acest lucru lasandu-se trasi pe sfoara de promisiunile sforaitoare ale CSA.Pacat,va disparea cel mai important brand din sportul romanesc pe echipe.Felicit Dinamo ca nu a facut la fel,uitati-va ce gal;erie frumoasa au desi au stat departe de Europa le pot da l;ectii de sustinere asazisilor suporteri stelisti,suporterii lui Boroi si Talpan in realitate.Vor ramane cu Boroi si cu Talpan.
Ce capacitate de distrugere are o rachetă din aia?Parcă aveam scutul rachetă!Nu mai suntem potejați?Ce a făcut România ca să provoace recent,Rusia?Ce păzesc NATO și SUA care se laudă că ne apără ei pe noi de ruși?
Exportul fortat de democratie a transformat tari ca Siria si Irakul in poligoane experimentale pentru potentatii militari mondiali. Nimic nu mai conteaza pentru acestia!Au venit la imparteala la haicuiala !Esecul exportului, de asa-zisa civilizatie, este evident din toate punctele de vedere. Au inlocuit ceva, care tinea sub control o societate, cu altceva distructiv. Unii isi freaca déjà mainile, gandindu-se la business-ul care va fi cu reconstructia, se capitalizeaza banci de pe urma exodului de imigranti. UE si Germania inca nu s-au hotart daca sa se bucure sau nu de ce va urma, deocamdata spala rufele unchiului Sam. Minunata planeta, pacat ca e populata !
De parca pana acum nu se stia ca Russia are rachete de scurta/medie/lunga actiune :))
Sa vezi distractie atunci cand sistemul pur “devensiv” al americanilor va fi folosit in alte scopuri.
@mitza007, americanii sunt sfiinti si numai ei au voi sa foloseasca rachetele de croaziera, rusii sunt de porc si ei nu au acest drept. Traiasca lupta pentru implementarea democratiei cu bombele-n gheare si floarea alba-n cioc de vultur.
Imi aduc aminte ca acum cativa ani, cand a inceput constructia bazei de la Deveselu, si rusii si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu acest fapt, americanii au spus ca nu este o actiune impotriva Rusiei, ci impotriva statelor teroriste. Acum sa inteleg ca americanii au mintit, si de fapt scutul era facut special pentru rusi? Amplasarea celeilalte parti a scutului in Polonia intareste faptul ca Rusia a fost vizata de la inceput. Deci americanii au mintit. Vezi Radu, asa fac marile puteri, toate mint, nu doar rusii.
Lasand la o parte jocurile astea ale puterii mondiale, aceste hartuiri intre giganti, as face o observatie. Amplasarea acestui scut, si situatiile delicate create recent in Ucraina si Siria, par a avea un singur deznodamant posibil: un nou razboi mondial, sau cel putin un nou razboi rece. Totusi, crearea acestui scut anti-racheta, apoi rasturnarea regimului din Ucraina, imi miroase un pic a premeditare. Parca vestul isi aseaza strategic piesele pe tabla de sah, inainte de a incepe meciul. Asa pare. In acelasi timp, poate insa sa fie nimic mai mult decat o comunitate vestica pacifista, necolonialista, neinvazionista si neexpansionista, care, exact cum a declarat, vrea sa se puna la adapost in momentul in care teroristii in izmene vor avea rachete capabile sa ajunga din orientul mijlociu pana in Europa, dupa ce strabat spatiile aeriene ale mai multor alte state non europene. Sigur, poate fi si asta.
https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/07/20/acord-nuclear-istoric-intre-sua-si-iran/
Domnul Radu Tudor e prea inversunat impotriva rusilor ca sa mai observe evidente. Soarta Romaniei in cazul unui conflict armat se va transa tot pe un servetel de hartie occidental.
Ne bucuram ca avem ampalasat un pion al scutului racheta la Desevelu??? Suntem nebuni inseamna
curata nesimtire si pe rusii astia. auzi sa faca ei rachete de croaziera care se pare ca sunt mai bune decat alea ale marelui licurici. ca fac e una dar sa le si lanseze si sa nimereasca tintele? si tintele alea chiar sa fie ale teroristilor si nu un spital amarat? repet curata nesimtire.
Trebuie sa ii apreciezi totusi si pe cei care nimeresc spitale! Isi cer scuze frumos! Cred ca vor trebui amplasate scuturi antirachete si antibombe si pe spitale sau ambasade daca incep americanii sa lanseze rachete sa nu se mai ajunga la scuze!
Ei…
Nu știu dacă lansarea din Caspica demonstrează intențiile Rusiei, dar în mod sigur demonstrează capabilitățile militare ale rușilor. Mă rog, o parte din ele.
Sper să nu aflăm niciodată de programul nuclear spațial rusesc – ceea ce Ronald Reagan a încercat să facă cu celebrul program american ”Războiul stelelor”.
.
Apoi – toate textele Aliate cum că celebrele scuturi anti-rachetă desfășurate în Europa de Est ar fi îndreptate împotriva… Iranului, teroriștilor, planetei Klingon se dovedesc a fi o minciuniță trasă propriilor cetățeni (adică și nouă), pentru că rușii nu au crezut gargara nicio secundă.
Măcar acum e clar – scuturile urmează să ne protejeze (Doamne ajută!) împotriva unui eventual atac al Moscovei. Mă tem, însă, că nu e suficient. În condițiile în care armata națională a României este dotată cu fier vechi înclin să-l cred pe șeful marelui stat major al armatei Ruse când a afirmat că ”în eventualitatea unei confruntări cu România armata Federației Ruse va câștiga supremația aeriană în 28 de minute”… N-a zis și câte secunde.
Cu scut, fără scut sau pe scut.
.
Sper ca politicienii din țara mea să se trezească la realitate.
Scuze