Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori în dosarul Microsoft 2.

La intrarea în sediul DNA, el a susţinut că este nevinovat şi că nu a luat niciodată “şpagă”.

“Viaţa îţi oferă multe surprize, dar când te ştii absolut curat… Totuşi e o diferenţă între mine şi domnul Sandu, de două milioane jumătate de euro. Dar de mine nu s-a spus vreodată că m-am atins de vreun euro. Domnul Severin a făcut o mare greşeală. A fost lacom, iar lăcomia se pedepseşte. Eu n-am luat niciodată şpagă, iar când nu iei nici nu stai să întrebi care este mercurialul. În anul în care s-a adoptat hotărârea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul în serviciu. Sunt pregătit de orice, dar când eşti nevinovat… Eu n-am semnat niciun contract, eu am semnat o hotărâre de guvern în care se prevedea că se acordă gratuit licenţe pentru computerele din şcoli”, a spus fostul ministru.

Potrivit acestuia, ministerul a primit gratuit 110.000 de licenţe “pentru computerele din şcoala românească”.

“Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejenariu. Deci, ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit, şi prin contracte de comodat au fost răspândite în reţeaua şcolară. Nu s-a invocat în referatul de acum doi ani, cel semnat de domnul Băsescu, nu s-a spus că licenţele educaţionale aveau un preţ. Contractul cadru din 2004 s-a spus că era cu 47% mai mult. Despre licenţele educaţionale nu s-a spus preţul pentru că, vă spun eu, o licenţă era aproximativ 170 de dolari, iar astăzi o licenţă educaţională are cam acelaşi preţ şi ne gândim că preţurile au scăzut la produsele IT”, a arătat Athanasiu.

Fostul ministru a explicat că Ministerul Educaţiei nu a dat bani în acest caz, iar el nu a negociat cu nimeni.

“Noi nu am avut niciun ban, de aceea spun că Ministerul Educaţiei nu a dat niciun ban, şi s-a găsit soluţia ca suma necesară de 19 milioane şi ceva de dolari, plătiţi în nouă rate, să fie plătită la un an de la achiziţionare – în nouă rate, până în anul 2009. (…) Dacă l-aş fi cunoscut după pe Florică (n.r. – Claudiu Florică – reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers) i-aş fi spus vreo două cuvinte, că îl va bate Dumnezeu, pentru că nu e normal ca cineva care a profitat cel mai mult cu o mare măgărie în dauna bugetului României să fie liber şi cu toţi banii la el. Asta este o înfrângere a ideii de dreptate. (…) Noi am semnat cu Steve Palmer, care era CEO Microsoft în februarie 2004, un memorandum de digitalizare şi de informatizare în şcoală, ceea ce a fost un program excepţional şi regret că acum este tăvălit. Nu ştiu şi nu pot să spun dacă cineva a luat sau a dat şpaga. Sunt jurist şi fără probe… memorandumul semnat spunea că trebuie făcut un recensământ al numărului de computere din şcoli pentru a se şti exact numărul de licenţe necesare”, a adăugat fostul ministru citat de Agerpres.

UPDATE

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

El a fost audiat luni la DNA. La ieşire, acesta s-a declarat nevinovat, afirmând că întotdeauna a fost de bună credinţă.

Întrebat cine l-a convins să semneze HG referitoare la licenţele educaţionale, el a răspuns: “Nu m-a convins nimeni, m-a convins un document din Ministerul Educaţiei şi din Ministerul Comunicaţiilor, adică s-a făcut un recensământ al computerelor din reţeaua de învăţământ, iar Ministerul Comunicaţiilor a stabilit ce tip de licenţă Microsoft educaţională e compatibilă cu configuraţia acelor computere. În faţa unui asemenea document care spunea că sunt necesare ….. vă spun drept nu sunt un specialist în IT, adică de aceea există oameni calificaţi în domeniu şi care aveau şi o poziţie oficială bine conturată. (…) Nu cred că un ministru trebuie să ştie câte şuruburi sunt într-un agregat, atâta vreme cât are direcţii de specialitate care sunt organizate şi funcţionează în acest scop”.

Totodată, Athanasiu a arătat că nu mai este acuzat în dosar de luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

“Au căzut celelalte acuzaţii; bine, nu-i nicio fericire abuzul, abuzul are nişte pedepse enorme, iar eu încă nu mă gândesc foarte serios să intru într-un regim de recluziune când nu m-am atins de un ban ca slujbaş al statului român. (…) Nu este normal ca cei care au furat în această ţară din poziţii publice, din poziţii de oameni de afaceri şi, în general, din banul public enorm să râdă de fraieri ca mine. (…) Întotdeauna am fost de bună credinţă, asta a recunoscut şi dl procuror, că i-am zis că nu faceţi bine ce faceţi. (…) Eu nu sunt un om mizerabil, nu denunţ”, a precizat acesta.

Întrebat dacă i s-a adus la cunoştinţă vreun prejudiciu în acest caz, el a spus că nu s-a stabilit încă. “Nu s-a stabilit cine mă va însoţi eventual în această listă de persoane cu o poziţie procesuală penală”, a adăugat el.

Acesta a dat asigurări că nu a luat niciun document din minister când a plecat.

“Sunt mulţi care pleacă de la ministere luându-şi în copie, nu dau nume, dar cred că pe unii îi ştiţi, care iau toate actele pe care le-au semnat ei sau alţii. Eu nu am luat nimic pentru că, în primul rând, nu e legal să pleci cu documente oficiale şi, doi, – de ce să pleci cu ele, ai nevoie cumva să te gândeşti că ai făcut o mie de porcării şi vrei să-ţi reconstitui eventuale probe în favoare luând documente ca să ştii în viitor cum să te aperi. (…) I-am spus (n.r. procurorului): eu nu am documente acasă, documentele mele la care ţin sunt legile pe care le-am promovat în calitate de ministru”, a mai spus Alexandru Athanasiu.

 

9 COMMENTS

 1. Imi place f.mult de profesorul,de intelectualul Alexandru Athanasiu…Nu pot sa-l bag in aceeasi oala cu borfasii din actualul parlament oricat mi-as dori sa fie descurajata hotia in tara asta poate mai avem o sansa de redresare.Redresare care nu poate veni decat cu oameni de valoare nu cu politicieni,domnul Athanasiu este un om de valoare.Este om deci supus greselii,nu intru in detaliile dosarului sunt convins ca in cazul in care a aparut o semnatura a dansului este vorba doar de o eroare umana si sunt convins ca procurorii vor tine seama de acesta posibilitate.

  • O noua mizerie marca “justitia” din Romania stiti care …cea mai condamnata la CEDO dupa Rusia si Turcia. Daca raportam numarul de condamnari la populatie suntem locul 1.
   Mai e nevoie de alta dovada ca Romania tara cu o frauda de justitie ?

 2. … chiar este un OM.Pacat de dumnealui ca este nevoit sa suporte asemenea acuze si tratamente.Numai in acest fel pot fi indepartati oamenii de valoare.Numai asa poti sa-i faci pe cei onorabili, profesionisti si capabili sa nu-si mai doreasca nicio implicare in poilitica.Bravo Romania, baravo conducatori, bravo DNA, bravo tuturor…Execrabila Romanie, asta e tara in care traim.Rusine!

 3. chiar si nutzi a declarat ca nu a luat spaga, nici mazare, nici nicusor … sunt sfintii dati de pe peretii bisericilor

  • Mai esti pe aici, n-ai fost in Hoia-Baciu ? Sincer, nici extraterestrilor nu le trebui.
   Ovi ? Crezi ca te poti apropia de personaliatea d-lui profesor, ai putea duce o discutie cu domnia sa ? Nu stiu, intreb si eu insa, nu-l vad pe dl. Athanasiu ca pe un spagar ordinar asa ca mai piano pe acest subiect draga Ovi.

   • păcat de personalitatea Dlui. că sa complăcut să se alăture unei găști de hoți și uite în ce rahat sa băgat /intrat ?
    dacă a ajuns ca toți anonimi insipizi să-i plângă de milă este foarte grav, cred că nu se mai vindecă curând.

  • Se poate sa te iei tu de nutzi iubita idolului tau J.O. ? Sau nici nu-ti mai aduci aminte cand erai basist gibon portocaliu?

Leave a Reply