Aceeasi retorica mincinoasa si stalinista. Rusia ataca militar state independente precum Georgia si Ucraina.

Anexeaza ilegal teritorii ale altor state – peninsula Crimeea de la Ucraina. Invadeaza militar si ocupa abuziv teritoriul estic al unui stat membru ONU – Ucraina.

NATO ia in consecinta masuri firesti de aparare a statelor din Flancul Estic expuse agresiunii militare a Moscovei. Este vorba de Tarile Baltice, Polonia si Romania, aliati NATO.

Iar Putin foloseste acelasi limbaj mincinos ca Stalin, util pentru consumul politic intern al populatiei ruse, obisnuita de un secol sa fie hranita cu manipulare, dictatura, politie politica.


‘De ce reacţionăm atât de emotiv la extinderea NATO? Ne preocupă procesul decizional al NATO. Eu ştiu cum se iau deciziile. Atunci când o ţară devine membră a NATO, acesteia îi vine foarte greu să reziste la presiunea unei ţări atât de mari ca SUA, lider al NATO. Şi acolo (pe teritoriul ei) poate să apară orice cu uşurinţă sisteme de apărare antirachetă şi baze noi şi, dacă este necesar, un nou sistem de atac. Şi nouă ce ne rămâne de făcut? Noi trebuie să luăm contramăsuri în acest sens, adică să luăm în vizorul rachetelor noastre acele obiective care, în opinia noastră, încep să ne ameninţe’, a declarat Putin într-un interviu în filmul lui Oliver Stone ‘Ucraina în foc’, conform paginii electronice a RIA Novosti citata de Agerpres.

Procesul decizional în cadrul NATO generează temeri Moscovei, Federaţia Rusă este forţată să adopte măsuri de contracarare, a insistat în acelaşi interviu preşedintele rus, în opinia căruia partenerii occidentali caută în mod deliberat un inamic pentru a menţine disciplina ‘în tabăra lor atlantică’.

Referitor la evenimentele din Ucraina şi alipirea Crimeii la Rusia, Putin a spus că, în cazul în care la baza maritimă din Sevastopol din Crimeea şi-ar fi făcut apariţia NATO sau SUA, consecinţele ar fi fost dezastruoase. Acesta este unul din motivele oficiale vehiculate de Kremlin, ca justificare pe plan intern a anexării Crimeii. Autorităţile ruse s-ar fi temut că, după venirea forţelor prooccidentale la Kiev în 2014, Ucraina ar fi putut permite Alianţei şi SUA să aibă acces la infrastructura militară din Sevastopol, unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră, conform presei ruse.

Si Gorbaciov confirma ca Putin minte

Aspru critic al NATO, Vladimir Putin acuză Alianţa Nord-Atlantică de faptul că a profitat de slăbiciunea apărută după destrămarea URSS pentru a avansa spre est, în ciuda promisiunii făcute în 1990, că nu se va extinde. Liderul rus a folosit deseori acest argument în cadrul propagandei sale, susţinând că promisiunea a fost făcută Moscovei de către secretarul american de stat James Baker, atunci se negocia reunificarea Germaniei.

În 1990, secretarul de stat american James Baker a mers la Moscova unde a propus ca problema reunificării Germaniei să fie negociată în formula „doi plus patru”, adică cele două Germanii, RDG și RFG, Statele Unite, Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Franța.

Propaganda lui Putin este însă desfiinţată de Mihail Gorbaciov care, întrebat într-un interviu de ce nu a insistat ca promisiunea că NATO nu se va extinde în Est să fie stipulată într-un document legal, răspuns că nici nu a fost vreodată o astfel de promisiune și că nici măcar nu s-a pus această problemă.

„Subiectul lărgirii NATO nu a fost discutat deloc și nici nu a fost adus în discuție în acei ani. O chestiune care s-a discutat a fost asigurarea că NATO nu va trimite forțe suplimentare în RDG după reunificare. Declarația lui Baker a fost făcută în acest context. Tot ce s-a putut face pentru a întări acest angajament politic s-a făcut. Angajamentul a fost îndeplinit. Înțelegerea cu Germania a fost că nu se vor crea noi structuri militare în partea de est a țării, că nu vor fi staționate noi trupe militare acolo, și că nicio armă de distrugere în masă nu va fi plasată acolo. Toate aceste obligații au fost respectate”, a spus fostul lider rus.

Leave a Reply