Deputatul PSD Alexandru Rafila a susținut joi seara în emisiunea „Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV, că Raed Arafat și Departamentul pentru Situații de Urgență nu pot fi neapărat blamate dacă au intervenit în situații care nu țin de competența lor, atât tmp cât domeniile respective intrau în responsbailitatea Ministerului Sănătății, iar acesta nu a făcut nimic.

Alexandru Rafila a afirmat că Raed Arafat nu poate fi blamat pentru simplul fapt că a intervenit în situații în care Ministerul Sănătății avea o responsabilitate, dar nu a făcut nimic: „Nu cred că e decupat, cel puțin de către mine. Eu nu sunt nici prieten cu dl Arafat, ba chiar au fost momente când lucram amândoi la Ministerul Sănătății și am avut poziții divergente. Sigur, au fost situații în care poate a exagerat sau putea face lucrurile mai bine, dar nu-i pot pune în cârcă lucruri care țin de administrarea și organizarea spitalelor. Dânsul se ocupă cu intervenția în sine.

“”

Dacă Ministerul Sănătății e absent în zona organizării de sănătate publică, faptul că dânsul a  făcut după cum știe, poate nu știe cum trebuie, dar Ministerul Sănătății a lăsat terenul liber… Ministerul trebuia să aibă obiecții poate la activitatea sa, care să spunem că a preluat atribuții ale Ministerului, că acolo nu avea nimeni niciun fel de responsabilitate”.

Alexandru Rafila crede că „Raed Arafat a făcut prea mult, când Ministerul Sănătății n-a făcut nimic. Nu știu dacă e de reproșat că a gestionat o situație care nu e în responsabilitatea lui”. Potrivit medicului, „TIR-urile ATI sunt folosite pentru perioade scurte de timp, circa 7 – 10 zile, când numărul de pacienți COVID în stare gravă e efectiv foarte mare. Ele nu sunt făcute să fie folosite cu lunile. Totuși, acest lucru se întâmplă pentru că Ministerul Sănătății nu a făcut nicio organizare la nivel de județe„.

Aceste echipamente medicale, din punctul meu de vedere, aceste TIR-uri nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienții. Aici trebuie să cădem de acord cu toții. TIR-urile trebuie să preia pentru o scurtă perioadă de timp un vârf, adică se acumulează cazurile la ATI și am la un moment dat 7 – 10 zile o perioadă critică și le folosesc, apoi mă întorc în secțiile de spital. Asta e conduita corectă. Problema e că neexistând această viziune, această organizare a sistemului de sănătate încât majoritatea spitalelor să aibă circuite separate pentru pacienții COVIDși să existe inclusiv o coordonare la nivel județean, care să preia cazurile mai mult sau mai puțin grav, s-a ajuns probabil la această soluție.

Asistența medicală de terapie intensivă și generală a oamenilor e responsabilitatea Ministerului Sănătății, care putea spune că strategia noastră nu e legată de utilizarea acestor TIR-uri, că nu-s bune, le folosim maxim o săptămână”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Deputatul PSD susţine că modul în care pacienții au fost transferați de la Spitalul Foișor a fost „o bătaie de joc”, dar „clarificarea acestui lucru, responsabilitatea legată de activitatea medicală, indiferent în subordinea cui e spitalul, revine Ministerului Sănătății”. „Ministerul Sănătății trebuie să asigure o coordonare la nivelul fiecărui județ, așa încât pacienții cu forme medii, nu neapărat grave, să poată fi spitalizați rapid în acel județ. Nu e această coordonare.

Și Ministerul Sănătății n-a făcut nimic. Atunci, evident, ni se pare că DSU (condus de Arafat) a făcut prea mult. Nu știu dacă e neapărat de reproșat că a gestionat o situație care nu e neapărat în responsabilitatea lui, dar nici Ministerul Sănătății nu a făcut nimic”, a mai spus Rafila citat de psnews.ro

1 COMMENT

  1. “Corb la corb nu-si scoate ochii”, stiai asta? Rafila, termina cu toata acoperirea lui arafat, nu mai tine, cum nu mai tin nici propagandele cu vaccinurile, cu restrictiilor, cu numaratoarea in scris si nu numai. Vezi-ti de treaba dumitale si nu te mai arunca in deha mlastinoasa baltoaca in care se scalda cel pe care il lauzi. L-am urmarit pe laudat de cativa ani si, sa fiu in locul dumitale, l-as lasa in troaca lui.

Leave a Reply