Home Articole Aliatii NATO la Marea Neagra strang randurile

Aliatii NATO la Marea Neagra strang randurile

2927
0

Potrivit unui comunicat MApN,  dupa prima zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, din 8 noiembrie de la Bruxelles, au fost evaluate progresele realizate în implementarea măsurilor de adaptare a NATO la amenințările complexe din mediul actual de securitate, precum și prioritățile acestui proces, în pregătirea Summit-ului NATO din 2018.

Reuniunea a demonstrat angajamentul aliaţilor pentru continuarea implementării deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varşovia în toate domeniile de consolidare a posturii de descurajare şi apărare, angajament ilustrat prin prezenţa în teren a trupelor aliate de-a lungul întregului flanc estic. Miniștrii au convenit, totodată, măsuri de creștere a eficienței și capacității de reacție rapidă a posturii de apărare, inclusiv în ceea ce privește structura de comandă a NATO, forțele maritime și apărarea cibernetică.

Ministrul român al apărării a prezentat evoluțiile înregistrate în constituirea prezenței înaintate adaptate din zona Mării Negre („tailored forward presence”), respectiv: operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova, transformarea comandamentului acesteia în structură NATO, prezența crescută a forțelor navale aliate în Marea Neagră, activitățile continue de poliție aeriană deasupra României, participarea aliaților la exerciții pe teritoriul României.

„Am anunțat, totodată, faptul că suntem pe cale de a finaliza, împreună cu aliații turci și bulgari, conceptul Inițiativei Întrunite de Instruire (CJET) lansat de România tot sub egida prezenței NATO în regiunea Mării Negre, urmând ca prima conferință de coordonare a acesteia să aibă loc la începutul lunii decembrie a.c.”, a precizat ministrul Mihai Fifor.

Cu acest prilej, ministrul Fifor a mulțumit aliaților pentru contribuțiile la toate componentele prezenței înaintate adaptate și a subliniat, totodată, importanța consolidării acesteia, ca parte a unei abordări coerente a prezenței înaintate aliate pe întregul flanc estic.

Progresul înregistrat în operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale a putut fi observat și de  Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia participării sale la Adunarea Parlamentară NATO din octombrie a.c., desfăşurată la Bucureşti.

Leave a Reply