Aliaţii NATO plănuiesc ajutoare de miliarde de euro pentru Ucraina în 2024

Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit pe 10 ianuarie 2024 la Bruxelles în urma recentelor valuri de atacuri aeriene grele rusești împotriva civililor și infrastructurii ucrainene.

Aliații au condamnat ferm escaladarea atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei, precum și utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice provenite din Coreea de Nord și a dronelor din Iran.

Aliații au livrat deja o gamă largă de sisteme de apărare aeriană Ucrainei și astăzi și-au reafirmat angajamentul de a consolida și mai mult apărarea Ucrainei.

Prin NATO, Aliații cumpără până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot pentru a-și reumple stocurile, în timp ce continuă să întărească apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Germania a livrat recent Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot și Skynex și rachete suplimentare pentru apărarea antiaeriană IRIS-T, iar Regatul Unit al Marii Britanii trimite aproximativ 200 de rachete de apărare aeriană în Ucraina.

Astăzi, Aliații au precizat că vor continua să ofere Ucrainei asistență militară, economică și umanitară majoră, iar mulți Aliați au subliniat planuri de a oferi capacități suplimentare de miliarde de euro în 2024.

Secretarul General Jens Stoltenberg a declarat: „NATO condamnă ferm atacurile rusești cu rachete și drone asupra civililor ucraineni, inclusiv cu arme din Coreea de Nord și Iran. Pentru al doilea an la rând, Putin încearcă să îngenuncheze Ucraina cu lovituri în masă, dar nu va reuși. Campania de cruzime a Rusiei nu face decât să întărească hotărârea Ucrainei. Pe măsură ce Moscova își intensifică atacurile asupra orașelor și civililor ucraineni, Aliații NATO întăresc apărarea antiaeriană a Ucrainei. Vom continua să fim alături de curajoșii ucraineni în timp ce aceștia se luptă împotriva războiului de agresiune al Rusiei.”

#NATO
#Ucraina

Leave a Reply