Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a sugerat joi crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, idee agreată imediat de ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, relatează France Presse.

“Aceasta este o ambiţie, o viziune”, a spus comisarul european la o întâlnire cu presa la Bruxelles, recunoscând totuşi că iniţiativa sa este încă în stadiul de idee şi implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Aceste 100 de miliarde sunt “evaluarea mea personală, ceea ce estimez eu necesar” pentru “a creşte foarte semnificativ baza noastră industrială de apărare”, a apreciat comisarul Thierry Breton.

De când Rusia a atacat Ucraina, comisar Breton a lansat mai multe iniţiative de creştere a capacităţilor militare europene, dar acum crede că trebuie mers încă şi mai departe şi că ceea ce propune el este un “subiect vital” care trebuie abordat de viitoarea Comisiei Europeană ce va fi instalată după europarlamentarele din iunie.

Întrebat despre finanţarea fondului pe care-l propune, comisarul Breton a răspuns evaziv, sugerând posibilitatea contractării unui nou împrumut comun în numele statelor UE, după modelul planului de relansare post-pandemie. “Dacă există susţinere politică, ştim cum să găsim mijloacele”, a susţinut comisarul european.

La sfârşitul războiului din Ucraina, şi-a argumentat el mai departe ideea, va fi “esenţial” ca UE să deţină capacităţi de producţie de armament “comparabile cu cele ale Rusiei” pentru a putea cântări în negocieri.

Comisarul european mai susţine că “aproximativ în martie, aprilie” UE îşi va atinge obiectivul de a produce anual un milion de obuze de calibrul 155 mm, obuze standard NATO. Această creştere de capacitate trebuie extinsă de acum înainte către întreaga bază a industriei de apărare, a indicat el. “Avem război pe continent, trebuie să ne reînarmăm”, a motivat comisarul Breton.

Sugestia sa ar putea fi privită cu rezerve de ţările mai austere (aşa-zisele “frugale”) membre ale UE, mai ales Germania, de obicei reticente faţă de creşterea cheltuielilor publice şi faţă de contractarea de împrumuturi comune pentru plata cărora mai târziu, în virtutea PIB-ului mai ridicat al acestor ţări, ar trebui să contribuie mai mult decât celelalte.

Însă noul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a salutat ideea comisarului Breton. “Pronto, please” (repede, vă rog!), a scris acesta pe reţeaua de socializare X., scrie Agerpres.

Leave a Reply