Politologul Alina Mungiu Pippidi, editorial in Romania Curata

 

Alternativa la PSD nu a câștigat pentru că nu există

Cum nu putem rezolva cu impostura, să rezolvăm măcar instabilitatea. Faceți un guvern de uniune națională pentru președinția europeană din 2019.

S-a mai petrecut o încercare de insurecție – a cîta, din ultimele douăsprezece luni? – și iar nu s-a reușit să fie dată jos coaliția de guvernare. Mi-e și jenă să mai repet ce spun de un an despre stupiditatea acestei agresivități prost plasate, care nu avansează pe nimeni și nimic. Poporul s-a prins și el, și stă la meci sau la mall mai degrabă decît să vină la Parlament să dea guvernul jos. Afacerea nici nu e rea pentru popor, că între timp și cu minimă activitate îi crește punctul de pensie și diverse salarii. Agitația și prostia sunt așa de mari că nu avem timp să vorbim despre ce chiar a făcut PSD, de exemplu ridicarea enormă a salariilor pentru medici. E de necrezut aproape, și o mare ocazie de a relansa sănătatea, care de altfel nu stă așa prost cum spun alarmiștii, numai că nu ai cu cine vorbi, nu poți întrerupe pe nimeni din războiul civil ca să discuți ceva serios.

Istoria s-a încheiat cu o majoritate mai mare pentru guvernanți decît se credea. Felicitări, postaci și antreprenori Facebook, ați muncit bine.

Nu are a face, tabăra perdantă va reveni la armele tradiționale, adică se începe de către procuratura cea care se ocupă cu crima organizată ancheta în dosarul de trădare. Nu rîdeți, că la fel or fi rîs unii de dosarul de instigare la abuz administrativ cu secretarele de la Teleorman ascultate de SRI și uite că a luat Dragnea trei ani și ceva cu executare. Numai Boureanu, că a agresat un echipaj de poliție, a luat cu suspendare. În rest toți ăia care nu deranjează pe nimeni au fost achitați săptâmîna asta – ce să mai pierdem vremea cu Nicolescu de la Argeș, destul că am băut șampania cînd l-au arestat. În timpul ăsta, ăștia care își ling rănile de la moțiune au și tras de mînecă niște ambasadori asupra marelui pericol care pîndește justiția – din partea PSD, desigur. Și așa au de gînd să o țină, de ce să fie mai deștepți anul care vine decît au fost în cel care a trecut.

Dar pe scurt și lăsînd la o parte cele bune și cele rele ale PSD, nu are cum să treacă moțiunea unora care nu au prim ministru, nu au trei idei articulate despre ce vor face la guvernare (care e ideea de bază cu agricultura a lui Cioloș, care a fost comisar cu agricultura, o știe cineva? Sau a lui Turcan cu educația, sau a lui Dan Barna cu fondurile europene, specialitatea lui, pentru care l-am recomandat în guvernul Cioloș?), și de ce nu au un site cu guvernul alternativ, cu meritele și ideile lor, cu modelarea primelor o sută de zile cu ei la putere (ce Dumnezeu, și acum 20 de ani ne-a dus mintea să facem asta) să vadă lumea cine vine dacă dă jos PSD și ce face. Numai Năsui și Stancu-Viziteu de la USR au ceva program, ei apără SRI de „dușmanii săi” și serviciile secrete de o lege nouă, ca să îi cităm exact, și asta chiar în comisia de supraveghere a SRI de către puterea civilă (dar sigur că nu se pune dacă cineva nu e civil). Noroc cu Măgureanu și Medar că ne-au lăsat o legislație grozavă, ca să o apere pe baricade partidul anti-sistem al societății civile.

Ca atare, greu să plîngem la aceste noi episoade din lupta partidului cu securitatea. Că oare chiar meritau să cîștige oamenii ăștia? De ce? Că se opun PSD? Da, PSD vrea să umble la guvernanța corporativă, și rău face, dar nu ne pot reprezenta în opoziția cu ei tehnocrații care cînd au fost la guvernare au dat afară belgianul de la TAROM în cinci minute la cererea grupului de interese aferent, și la fel au făcut peste tot unde a împins careva mai cu mușchi.

Ca atare, dat fiind că lucrurile merg tot cum merg indiferent cine vine și aceleași grupuri aranjează aceleași lucruri, conflictul e, după părerea mea, problema la ora asta. Pîra în exterior și ideea că în loc de alegeri băgăm contracandidații la trădare și instigare și ajungem să avem un singur candidat, astea sunt dăunătoare democrației și economiei. Alegeri anticipate, cum vrea Dacian? Păi la ce? Și așa sunt prea multe alegeri, care refac constelația prezentare la vot puțină, și lume motivată doar de patronaj de ambele părți. În rest nu mai votează nimeni.

Ca atare, sfatul meu e să faceți voi un guvern de uniune națională, măi fraților. Mai prost nu aveți cum guverna, unii sau alții, și măcar scăpăm de pancarte în Parlament și moțiuni de cenzură care riscă să ridice dobînda la împrumuturile externe. Asta e încă bună, țineți-o așa, că pe greci asta i-a nenorocit. Dacă impostura nu o putem elimina, să eliminăm măcar instabilitatea! Faceți un guvern de uniune națională, oricum SRI o să aibă veto pe toți miniștrii și prim miniștrii, și veniți la președinția europeană cu o țară care, dacă nu are alte calități, are măcar ceva solidaritate.

Și puneți-l prim ministru pe Hunor, că a fost cel mai înțelept săptămîna asta. Cu președinte neamț și prim ministru ungur facem Europa praf. Dacă nu o răzbesc Orban și Salvini între timp.

17 COMMENTS

 1. Nu intelegeti ca NU ma intereseaza nici o alternativa la PSD atat timp cat acesta ar guverna normal, cu ochii spre viitor si nu spre trecut, ar guverna ca niste oameni cinstiti, decenti, inteligenti asa cum ne tot promiteau in vremea guvernarilor lui Basescu pe care-l acuzau de toate relelke spunand ca asa ceva nu e omenesc posibil si ca ei nu vor face la fel cand vor avea puterea. Nu suntem infractori sau asistati ca sa ne bucuram la masurile lor legislative…. dar degeaba m-as avanta intr-o discutie pe teme economice si sociale reale ca nu este cazul, ei tot pe a lor o stiu, li s-a pus pata sa-l salveze pe Dragnea si s-o demita pe Kovesi. Bun, dupa aia ce veti face ca praful se va alege curand de tara asta. OK, Brazilia, Madagascar, Costa Rica, Serbia…care incotro apuca.

  • Ti se pare ca e totul ok in Justitie? mie nu.. Iti dau un singur exemplu.Justitia de care vorbesti tu pe timpul lui Basescu s-a ocupat de defunctul USL si de PSD in special .asta in timp ce camarila acestuia a furat sub ochii DNA-ului care abia dupa 2014 a inceoput sa cerceteze smenurile lui basescu.Daca nu era a3 si Bercea Mondialu sunt sigur ca nici fratele acestuia n-ar fi fost deranjat…

 2. Domnule Tudor i-a raspuns Timmersman lu tăriceanu. Ne expuneri răspunsul dansului ca sa nu tot citim presa liberă

  • @Carmen,daca esti interesata si vrei cu certitudine sa afli vorbele lui “Timmersman”, cauta online, nu te mai da setoasa de informatii cerand mura-n gura!
   Apropo de ratacitul,aruncatorul cu dejectii spre romanica si cetatenii traitori in tara,oare votantii lui sunt deacord cu dejectiile scoase pe gura cand e vorba de cetateni si romanica?!
   Mai merita asta sa ocupe o functie in statul roman?! E copia sau urmasul macovitei!
   Sincer: SUB NICIO FORMA!

 3. Frumos discurs a avut domnul Johannis la Recepția ambasadei SUA. Stiti cumva penalii de ce nu au participat la eveniment? Nu au fost invitați?

 4. Si reciproca e valabila. PSD a cistigat pentru ca nu exista alternativa.
  Ceea ce inseamna ca alternativa la PSD va veni din PSD. Erdoganul Romaniei (nue Dragnea) abia se incalzeste pe margine.

  Viitor de aur tara noastra are
  Dragnea, inca tinar, tot va sparge sare.

  Adrian Nastase, la git bandajel
  La varsat colegii, la stat pararel,

  Tot asa si Liviu, de la Tiliorman
  O sa-l dea de-a dura, unul ortoman.

  De la el din curte, de-i pupa papucul
  Veni-va-o vremea, sa-i fure ciubucul.

  Hai!, ca va pup dulce pe nasucu-n vint,
  Domn Profesor este deja cernoziom.

 5. Exact, nu exista alternativa politica, cel puțin pentru moment. PNL s-a distrus văzând cu ochii și nu atât din cauza ineptului sau șef, Orbán, sau a PD-L-ului înghițit pe nemestecate, cât a incomensurabilei slugarnicii fatza de președintele Johannis, și fortele de represiune care l-au parasutat pe acesta din urma la Cotroceni. USR e un partid de strânsură, la fel de lipsit de direcție ca și formațiunea lui Cioloș, al cărui singur scop este sa instaleze un al doilea nimic (Ciolos) in scaunul acelorași Cotroceni. Ponta nu are suficientă forța sa revină in prim plan, nici măcar combinat cu Oprea, iar armata, din fericire, nu pare sa se miște pentru a pune “ordine” in vânzoleala dezgustătoare a “liderilor”. Un guvern de “uniune naționala” n-ar face decât sa scoată la iveală impotenta politicienilor făcuți peste noapte, sau făcuți din securiștii reactivati ai tuturor regimurilor anterioare; mai bine statu quo, măcar mai rămâne speranța ca se poate schimba câte ceva. Între timp, desigur, vom avea încă cinci ani cu Biciclistul in frunte dar ne vom obișnui și cu ideea de-a Închide televizorul când ni se va adresa.

 6. Exista deja o lista de sapte politicieni din guvern si Parlament care sunt pe cale sa primeasca astfel de sanctiuni. Mi-a dat si cateva nume. Minstri si parlamentari din coalitia PSD+ALDE. Pentru mine este clar, mai ales acum, ca a vorbit foarte serios.

  Activarea acestor sanctiuni este iminenta.

  #romanitrebuiesastie

  P.S. In noiembrie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost instiintat ca i-a fost retrasa viza de calatorie in aprilie 2012.

  Radu Tudor, tu te considerai un pro american, dar te poti schimba in functie de ce spun PSD ALDE, nu ? E clar ca parteneriatul strategic al Romaniei va fi, gratie PSD ALDE, cu Belarus, Cuba , Turci si Moscova.
  Deci saluti Moscova ?

 7. In sfarsit spune un adevar!Gasca comunista divizata asa de ochii lumii in pnl psd…alde…udmr se sinucide inecandu-se cu ciolan. Pentru a se salva si continua suptul energetic al Romaniei trebuie sa cada la pace si sa imparta oaia ca lupii . Gasesc ei o denumire de uniune a uniunilor sau mai cinstit (daca au demnitate) sa isi zica PCR si sa nu se mai ascunda dupa digit. Il pot reinventa pe Iliescu si sa renunte la belina consumator de imagine scumpa si risipa de prostie. La An Centenar este ceva firesc ca gastile sa se reintegreze si sa puna de un congres de uniune ca apoi sa plece de pupat de moaste si pelerinaj la Mecca si Medina. Combinari de n luate cate m din pcr mai are variante dar repetentii la romana si mate nu prea le vad.

 8. Atat timp cat vor fi partide de conjuctura,instabile,fara programe viabile,fara lideri marcanti,cum e orban o ratza zburatacita,,la usr nesemnificativ,iar pmp-ul s-a dizolvat cu tot cu locomotiva basescu!Lucru slab,opozitie de toata nimica normal ca PSD-ul prinde putere!Cu motiunea,si chemarea jalnica la adeziune s-a vazut,fiasco total!Ca sa concepi alternativa iti trebuie minte iar ei nu o au!

 9. Practic, Alina Mungiu Pippidi putea să compreseze tot articolul într-o propoziție: Ce altceva nou aduc celelalte partide politice spre deosebire de PSD?

  Răspunsul e: nimic.

  Xenofilia duduie, și la PSD, și la PN(d)L, și la UDMR, și la USR, și la PMP și la toți – toate partidele politice sunt xenofile. Nu mai zic de servicii, de agenții, de mai știu eu ce, și chiar românii de-i vezi pe stradă, care oftează și suspină: „Of, ce bine ar fi să fim sclavii străinilor” – iar străinii văd și aud ăstea.

  Românii au vrut să fie sclavi și dominați de alții, atunci nu ne ajunge altceva de făcut decât să ne plângem de milă.

  Luați aminte: un popor xenofil e un popor slugarnic și servil.Ce e neregulă cu noi, românii? Xenofilia, xenofilia e neregulă. De la americanofilie până la rusofilie; de la germanofilie, până la japonofilie, iar exemplele pot continua.

  Cu stimă.

 10. Nu-i asa ca:
  – De la 1 iulie se interzic pungile de plastic,de unica folosinta doar in romanica?!
  La naiba,peste tot se folosesc pungi de plastic si in romanica tuturor experientelor manipulatoare si mincinoase: NU!
  – Creste punctul de pensie pentru cei care au contribuit muncind ani la rand cu 10% si cu 20% celor rasfatati de soarta nemuncii!
  Halal! Doar asa se anihileaza munca si contributiile reale la pensii!
  Mai functioneaza cumva ministerul muncii si in realitate ca institutie? Nu cred! De fapt,in romanica totul e posibil!
  – Plesoianu zicea ca nu voteaza ceva despre care am scris cu ceva timp in urma(1-2 ani)! “Paradis fiscal va ajunge romanica pe langa furaciunile prin lege!” Iaca,partenerii romanicai se dovedesc utili si doar in favoarea lor(offshore.ro)! “Reati ai dreacu cu partenerii vostri care distrug romanica si natiunea reala! Ati semnat (a se citi vandut) pentru a vinde tara si cetatenii pe nimic,tocmai prin 2000 cu adrian nastase,si cei din liga araba au plecat socati direct acasa,sa nu fie martori ai acestor oribilitati! Si totul va continua indiferent ca se iese la miting sau va fi inlocuit guvernul! Cetateanul etnic al tarii nu mai conteaza pentru parteneri,la ei e doar afacerea!

 11. In ultimul an si jumatate am asistat la inducerea unei CONFUZII creatte de anumite structuri si la o Propaganda nociva, de prostire a romanilor, in scopul de a le dirija pe o directie opusa vointa lor. Adica, #rezist se amesteca pe Facebook cu Departamentul Zero, cu reprezentari crestine, reusind sa adune oameni cu viziuni opuse sau diferite pe o anumita directie falsa, probabil crezandu-se ca a romanii nu vor afla adevarul. Mai direct, filozofia lui Soros (ca interpus al Iluminatilor) de a distruge Crestinismul in Romania (si nu numai), de a nu pierde Justitia (cu legislatia Soros – Macovei) si regimul de Politie Politica (care anihileaza adversarii politici, mascand dosare grele ale Confreriei: Microsoft, EADS, ALRO, Flota, Rapirea jurnalistilor, Evaziunea dirijata, cu cele 12 scanere din Vami defectate intentionat si alte afaceri la negru ale Sistemului). Furia populara existenta la un moment dat a fost deturnata smechereste. Dar ADEVARUL iese tot timpul la iveala. Daca inainte de Trump, in multe mandate prezidentiale (Bush sr., Bush jr.,Clinton, Obama) doctrina Departementului de Stat era doctrina lui Soros, iar acum se cerceteaza de catre Congres cum banii contribuabililior americani s-au dus pe prostiile lui Soros, ar fi bine ca si noi ca parteneri sa ne trezim. Desi UE (PPE) se supune mai departe lui Soros (mai precis, sefilor lui). Politica de Globalizare va duce la desfiintarea statelor actuale, transformarea lor in regiuni usor de manevrat, desfiintarea Crestinismului si transformarea doctrinei crestine in doctrina masonica. Nu mai amintesc de celelalte reforme si introducerea sistemului de control TOTAL. Informati-va inainte de a sustine ceva. Sustineti ce vreti, dar macar sa stiti pe ce Directie va “indreptati” !

 12. O intrebare pentru tine Radu:
  – Cum iti explici mizeria manipulatorie: cand un musulman ataca si ucide,e atac terorist, iar cand un crestin ucide, e crima normala in urma afectiunilor neurologice sau psihiatrice?
  Eu gasesc motivatii rationale: ura fata de negri!

Leave a Reply