Internarea si operarea presedintelui Klaus Iohannis la Spitalul Militar Central a starnit comentarii in mediul de presa si online. Cu atat mai mult cu cat aceasta decizie medicala a venit pe neasteptate, fara ca cineva sa stie de vreo suferinta a presedintelui. Iata care sunt amanuntele exclusive despre afectiunea pentru care a fost operat Klaus Iohannis :

===========================

Presedintele Klaus Iohannis a fost operat din cauza unei afectiuni denumita Shoulder impingement syndrome.  In traducere : Sindromul de impingement al umărului (SIU)

Iata explicatia unor specialisti care descriu aceasta afectiune :

“Durerea de umăr reprezintă o problemă cu care ne confruntăm frecvent în practica medicală. Datorită complexității și particularităților de biomecanică, articulaţia umărului este una din articulațiile cele mai predispuse la apariția patologiei.

Sindromul de impingement al umărului (SIU) reprezintă cea mai comună cauză a durerii de umăr. Poate fi definit ca un sindrom clinic atribuit compresiunii structurilor din jurul articulației glenohumerale și determinat de un întreg spectru de condiții patologice.

SIU reprezintă un complex de constatări clinice și nu leziunea unor structuri specific. Coafa rotatorilor (CR) are un rol important în funcționalitatea umărului și reprezintă o sursă frecventă a durerii de umăr.

Este compusă din 4 mușchi: supraspinos, infraspinos, rotund mic (teres minor) și subscapular. Prin acțiunea acestor mușchi este asigurată coborârea și centralizarea capului humeral în articulația glenohumerală.

Disfuncționalitatea CR permite migrarea superioară a capului humeral datorită acțiunii opozante a mușchiului deltoid.(2)

Factorii de risc pentru SIU sunt reprezentați de activitățile repetitive deasupra umărului sau capului în timpul diverselor munci (zugrăvit, încărcători) sau sporturi (tenis, aruncare de greutăți), înaintarea în vârstă, instabilitatea articulației glenohumerale sau a scapulei, inflexibilitatea extremității superioare, particularități anatomice ale acromionului.(1)

Clasificarea modernă descrie 4 tipuri de SIU. În impingementul primar (extern, subacromial) este afectată regiunea superioară sau bursa tendonului coafei rotatorilor (TCR) prin inflamație sau ruptură. TCR străbate un spațiu dintre acromion și capul humeral care poate fi îngustat prin: modificările degenerative ale acromionului, articulației acromioclaviculare, ligamentului coracoacromial și varianta morfologică III (Bigliani) a acromionului.

Alte cauze de SIU primar: hipotonia, hipotrofia CR ce determină ascensiunea capului humeral, inflamația și suferința bursei subacromiale și cifoza accentuată.

Impingementul secundar implică imposibilitatea de a menține capul humeral centrat în fosa glenoidă în timpul mișcărilor. Cauza este reprezentată de o „instabilitate funcțională” determinată de slăbiciunea CR combinată cu o laxitate congenitală a capsulei și ligamentelor glenohumerale. Apare în spațiul coracoacromial, prin translația anterioară a capului humeral. Cronicizarea determină ruptura TCR sau a labrum.”

 

 

8 COMMENTS

  1. interesanta postare:nu am inteles nimic.ba nu. am inteles ca in durea in umar.ca de noi si de tara il doare in cot.si de durerea asta nu il putem scapa decat noi peste 3 ani si jumatate.ghinion.pentru el sau pentru noi?

  2. 🙂 Durerea l-a făcut să cîştige la alegeri(finanţarea şi SMS-urile cu o zi înaintea alegerilor şi chiar în ziua alegerilor-am văzut şi citit mesaje SMS)? Aţi auzit ce spunea udrea: 1000 sau un milion de voturi pe minut.

  3. Sincer nu ma intereseaza aceste amnunte care tin de omul Iohannis, inca odata insanatosire grabnica si putere de decizie, felicitari corpului medical al SMC pentru curajul de a interveni asupra Primului Om in Stat. Deci se poate si-n Romania.

  4. Ce inseamna “amanuntele exclusive despre afectiunea…”?
    “Amanuntele” respective se pot gasi, de catre oricine, pe Google, in tratate sau manuale, care-i exclusivitatea?

  5. Sa inteleg ca pentru o zi armata Romaniei nu a avut comandant suprem? Imi miroase a incalcare de protocoale si reguli. Ar fi interesant de stiut care e procedura in astfel de situatii. Daca nu ma insel, in SUA, daca presedintele e supus unei interventii chirurgicale, vicepresedintele preia toate atributiile acestuia pe durata absentei presedintelui. La noi care e procedura?

Leave a Reply