Ambasador : SUA și România vor produce drone militare la Brașov

Radu Tudor: Cum aţi caracteriza relaţiile cu guvernul român, atât la nivel de ambasadă, dar şi la nivel de autorităţi din SUA Vedem că există o anumită dinamică, dar sunt şi unele probleme, mai ales în relaţiile politice. Cum aţi evalua dvs situaţia?

Kathleen Ann Kavalec: Cred că relaţiile româno-americane nu au fost niciodată mai puternice. Cred că avem relaţii puternice în mai multe domenii. Am discutat despre securitate. În relaţiile economice, dar şi în ceea ce priveşte valorile democratice, noi colaborând în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, întărirea democraţiei, schimburile culturale. Cred că au început să crească şi schimburile comerciale şi investiţiile. Cele mai recente cifre pe care le avem arată că pentru anul 2023, totalul investiţiilor şi schimburilor comerciale de bunuri şi servicii s-a ridicat la 7,1 miliarde, ceea ce este reprezintă o creştere semnificativă. Deci investiţii chiar se fac. Am avut acum o săptămână aici, la Bucureşti, expoziţia “Black Sea Defence and Aerospace” şi acolo s-au semnat două acorduri între companii americane şi româneşti în vederea producerii, într-unul dintre cazuri de muniţie care va fi utilă şi pentru România, dar şi pentru alte ţări, iar în celălalt caz, de drone care vor fi făcute la Braşov. Deci eu, ca ambasador, văd cum comerţul şi investiţiile cresc în ambele sensuri, ceea ce este minunat. Uneori, ca în orice altă ţară, ne mai lovim de unele provocări ca investitori, dar autorităţile din România sunt destul de deschise în încercarea de a rezolva aceste lucruri.

Am discutat cu reprezentanţii mai multor companii americane de aici şi am primit multe veşti bune în ceea ce priveşte extinderea şi creşterea unor afaceri, mai ales din perspectiva angajării unui număr mare de oameni, pe care-i sunt şi îi rog să-şi înnoiască vizele, ori de câte ori am ocazia. Dar eu cred că situaţia este una pozitivă. Preşedintele Iohannis a fost recent la Washington şi preşedintele Biden a pus accentul pe forţa relaţiilor dintre cele două ţări, de asemenea, a felicitat România pentru împlinirea a 20 de ani de prezenţă în NATO. Aderarea României la NATO a fost ceva pentru care preşedintele Biden chiar a lucrat mult. Am fost acolo şi el a spus că România a depăşit toate aşteptările ca membră a NATO, aşa că eu cred că trendul este unul bun.

 

Leave a Reply