Excelenta Sa David Saranga, Ambasadorul Israelului in Romania, a reactionat dupa derapajul antisemit al AUR. Insa absenta unor reactii din partea liderilor principalelor partide parlamentare, din partea grupului minoritatilor nationale, din partea conducatorilor principalelor institutii din Romania la afirmatia socanta “istoria Holocaustului este o tema minora” e stupefianta. Este confirmarea deplina a afirmatiei facuta de prof.dr. Dorin Sarafoleanu la Punctul de intalnire : “E o terpoare tembelizanta in societatea romaneasca”.

Iata reactia dlui Ambasador Saranga :

Referitor la declarațiile care minimizează tragedia Holocaustului:
Condamn vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o “temă minoră” de abordat în sistemul educațional din România.
Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete.
Noua generație trebuie sa cunoască în profunzime aceasta pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înțeleagă că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu își au locul în societatea de astăzi și că acestea contravin valorilor democratice și europene însușite de România. Legea privind introducerea disciplinei şcolare “Istoria Evreilor. Holocaustul”, adoptată de Parlamentul României și promulgată recent de Președintele Klaus Iohannis, oferă elevilor prilejul de a înțelege acest episod crunt, dar și importanța compasiunii.
Astfel de afirmații constituie o dovadă fățișă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranței. Este important de menționat că acestea se încadrează în definiția negării Holocaustului emisă de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeași instituție care a adoptat definiția antisemitismului în timpul președinției române.
Reacțiile extremiste ne amintesc că ideologiile și manifestările radicale își fac simțită prezența și astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit.
Si Institutul Elie Wiesel a reactionat ferm :
  • ”Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” condamnă manifestările negaționiste ale partidului extremist AUR. Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecție” sau o „temă minoră” în sistemul educațional. Genocidul, distrugerea unei comunități pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecții în sistemul educațional? Amintim că gestul simbolic de asumare a responsabilității guvernului Ion Antonescu pentru exterminarea a peste 300 mii de evrei și 11 mii de romi, de către președinția și guvernul României începând cu 2004 a reprezentat o contribuție importantă la aderarea României la NATO și UE. A nega Holocaustul, în spatele imunității parlamentare, nu face decât să întrețină ura antisemită, ale cărei consecințe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația”, se arată în comunicatul transmis luni de Institutul ”Elie Wiesel”.

Leave a Reply