Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, a acordat un interviu Antena 3 CNN România.

Radu Tudor: Suntem în plină campanie electorală în România pentru alegerile europarlamentare şi locale. Cum vedeţi această campanie şi care sunt mesajele dvs în legătură cu dinamica socială?

Kathleen Ann Kavalec: În primul rând, avem foarte multe alegeri în acest an. Nu doar în România. Cred că sunt alegeri în 64 de ţări, şi Uniunea Europeană, şi ţara mea, de asemenea. Deci sunt multe alegeri în acest an, ceea ce este bine, pentru că alegerile sunt o sărbătorire a democraţiei, sunt o şansă pentru noi, cetăţenii, să contribuim, de aceea este important să votăm. Noi avem mereu campanii de încurajare a ieşirii la vot. I-aş încuraja pe toţi să participe şi să profite de această ocazie. Asta este ceea ce face ca o democraţie să fie puternică, această participare la vot.

Un alt lucru la care e important să ne gândim, mai ales acum, în era social media, este să fim conştienţi de campaniile de dezinformare, de eforturile de a manipula modul în care vedeţi lucrurile, prin informaţii false. Desigur, jurnaliştii au misiunea foarte importantă de a ajuta la informarea publicului într-un mod corect, cu informaţii verificate. Dar şi noi, cetăţenii, avem datoria de a încerca să analizăm informaţiile pe care le primim. Chiar eu am văzut lucruri online care m-au uimit şi, pentru o secundă, m-am gândit că s-a întâmplat ceva, dar apoi m-am uitat mai atent şi mi-am dat seama că nu era adevărat, că era cineva care încerca să obţină o reacţie. Deci, cu toţii trebuie să fim atenţi la aceste aspecte.

Un alt element este că oamenii vor să voteze lideri responsabili, care sunt dedicaţi ideii de a îmbunătăţi viitorul ţării lor, oameni care susţin drepturile altora, oameni care vor să contribui într-un mod mai bun, nu oameni care încearcă să-i acuze pe alţii sau să creeze diviziune. Eu cred că oamenii, în general, vor să vadă lideri care pot să găsească soluţii, să reunească oamenii. Cred că, indiferent din ce partid fac parte, noi vrem ca oamenii să ajute la îmbunătăţirea condiţiilor din ţările noastre şi cred că noi toţi asta vom căuta la aceste alegeri.

Leave a Reply