În urma consultărilor avute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele precizări:

Poziția exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF.

Poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani.

Reiterăm că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic.

Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federației Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare și o încercare de a distrage atenția de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus.

Reamintim că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019.

5 COMMENTS

 1. Domnule Radu Tudor , va rog spuneti-mi cati militari romani se instruiesc in baza de la Deveselu. Intreb pentru ca nu gasesc informatii despre lucrul asta. Multumesc.

 2. Domnule Radu Tudor va rog sa ne spuneti ca Tudorel Toader nu e un bolsevic din vremea lui Ceausescu, student mediocru si omul lui Putin, laudat de sputnik.

  • Si daca-ti spune radu inghiti galusca fara un minin dram de informare?Dl. Toader e profesinist,faptul ca nu-l intelegi nu-i deranjant,cu putin si sputnik e apa chioara pentru stupizi!Capisci?

 3. mai ca ministru tare de externe avem! Le-a zis-o de le-au mers fulgii!
  Iata: “…respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF”
  Deci noi respectam un tratat incheiat intre alte doua parti, URSS/Rusia si SUA, suspendat intre timp de ambele parti. Cool!

  Trebuia mentionat ca respectam si Tratatul de pace de la Adrianopol (1829) si pe cel de la Berlin (1878) si chiar si, de ce nu, pe cel dintre hitiți și egipteni, după Bătălia de la Kadesh (1258 iHr). Noi si UDMR-ul ce ne mai tinem cuvintul in lumea asta….

Leave a Reply