In urma intalnirii Trump-Putin de la Helsinki, presedintele american este acuzat pe scara larga in SUA (mediul politic, cel de intelligence, analiza si media) de tradare, de pactizare cu adversarul si de favorizare a serviciilor secrete rusesti in fata celor americane.

E cea mai serioasa criza de la momentul alegerii lui Trump. El s-a comportat ca un adversar cu aliatii europeni din NATO si UE. Dar a fost extrem de generos cu Putin si Rusia, a evitat cele mai sensibile acuzatii aduse Moscovei de comunitatea internationala si s-a situat de partea serviciilor secrete ruse, atacand fatis opinia serviciilor americane. 

Incepand de azi, putem discuta deschis de o eventuala procedura de impeachment asupra lui Donald Trump.

Intrebarea este cat rau mai poate face Trump lumii occidentale prin initiativele sale aplaudate de Rusia pana la o eventuala demitere.

America sta azi pe un butoi cu pulbere, iar Trump se apropie cu bricheta aprinsa de fitil.

Pentru Romania, dar si alti aliati din NATO si UE, furtuna perfecta se apropie.

Trump is the perfect storm…

Directorul Comunitatii Nationale de Informatii isi contrazice seful :

DIRECTOR OF NATIONAL INTELLIGENCE 
WASHINGTON, DC 20511

July 16, 2018

Statement from DNI Coats

The role of the Intelligence Community is to provide the best information and fact-based assessments possible for the President and policymakers. We have been clear in our assessments of Russian meddling in the 2016 election and their ongoing, pervasive efforts to undermine our democracy, and we will continue to provide unvarnished and objective intelligence in support of our national security.

Daniel R. Coats, Director of National Intelligence

Senatorul Republican John Mc Cain este socat si revoltat de mesajele lui Trump :

Washington, D.C. – U.S. Senator John McCain (R-AZ), Chairman of the Senate Armed Services Committee, released the following statement today on President Trump’s meeting and press conference with Vladimir Putin in Helsinki:

“Today’s press conference in Helsinki was one of the most disgraceful performances by an American president in memory. The damage inflicted by President Trump’s naiveté, egotism, false equivalence, and sympathy for autocrats is difficult to calculate. But it is clear that the summit in Helsinki was a tragic mistake.

“President Trump proved not only unable, but unwilling to stand up to Putin. He and Putin seemed to be speaking from the same script as the president made a conscious choice to defend a tyrant against the fair questions of a free press, and to grant Putin an uncontested platform to spew propaganda and lies to the world.

“It is tempting to describe the press conference as a pathetic rout – as an illustration of the perils of under-preparation and inexperience. But these were not the errant tweets of a novice politician. These were the deliberate choices of a president who seems determined to realize his delusions of a warm relationship with Putin’s regime without any regard for the true nature of his rule, his violent disregard for the sovereignty of his neighbors, his complicity in the slaughter of the Syrian people, his violation of international treaties, and his assault on democratic institutions throughout the world.

“Coming close on the heels of President Trump’s bombastic and erratic conduct towards our closest friends and allies in Brussels and Britain, today’s press conference marks a recent low point in the history of the American Presidency. That the president was attended in Helsinki by a team of competent and patriotic advisors makes his blunders and capitulations all the more painful and inexplicable.

“No prior president has ever abased himself more abjectly before a tyrant. Not only did President Trump fail to speak the truth about an adversary; but speaking for America to the world, our president failed to defend all that makes us who we are—a republic of free people dedicated to the cause of liberty at home and abroad. American presidents must be the champions of that cause if it is to succeed. Americans are waiting and hoping for President Trump to embrace that sacred responsibility. One can only hope they are not waiting totally in vain.”

Intr-un interviu pentru Fox News, Putin, prietenul lui Trump, mentioneaza Romania la capitolul amenintari :

Congresmanul Republican Will Hurd : Trump este manipulat de serviciile Moscovei :


Summitul de luni de la Helsinki dintre Donald Trump şi Vladimir Putin a dominat marţi prima pagină de la majoritatea publicaţiilor europene, care au titrat că, după ce a ‘umilit Europa’, preşedintele american ‘s-a înclinat în faţa’ liderului de la Kremlin, scrie Politico.eu.

Cotidianul ABC din Spania a publicat pe prima pagină o fotografie cu cei doi lideri dând mâna, însoţită de titlul: ‘Trump şi Putin: Atât de prieteni’. Ziarul a scris că ‘cei mai puternici lideri’ din lume au îngropat Războiul Rece şi chestiunea amestecului Rusiei în alegerile din SUA, cel puţin ‘deocamdată’.

Cotidienele spaniole El Pais şi El Mundo au scris de asemenea că Trump s-a dat pe lângă Putin, în timp ce a criticat UE şi propriile sale servicii de informaţii. El Mundo a titrat că, după ce ‘a umilit Europa’, Trump ‘s-a înclinat în faţa lui Putin’.

Ziarele belgiene de limbă franceză Le Soir şi L’Echo au remarcat alegerea lui Trump ‘de a se alinia’ cu Putin în detrimentul autorităţilor din ţara sa pe subiectul amestecului Rusiei în alegerile din SUA din 2016, aşa cum a titrat primul. Publicaţia flamandă De Tijd a scris că felul de a se comporta al lui Trump a stârnit indignare, în timp ce De Morgen a relatat că cei doi lideri ‘au lucrat la relaţia lor’, sub titlul: ‘Spre un viitor mai bun’.

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine a scris că preşedintele american ‘s-a lăudat’ cu summitul ‘foarte productiv’ cu Putin, în timp ce Der Tagesspiegel a folosit ca titlu un citat din Trump: ‘Lumea vrea ca noi să ne înţelegem’. Publicaţia a mai observat aparenta ‘satisfacţie’ a celor doi lideri faţă de summitul de la Helsinki şi a scris că acceptarea de către Trump a promisiunii lui Putin că Rusia nu s-a amestecat în alegerile din 2016 a atras ‘critici dure’ în SUA.

Ziarele franceze şi britanice s-au concentrat mai mult pe altceva. Primele au continuat să relateze pe larg despre victoria echipei naţionale de fotbal la Campionatul Mondial, tratând pe scurt summitul de luni. Presa din Marea Britanie şi-a împărţit atenţia între evoluţiile din dosarul Brexit şi summitul Trump-Putin.

6 COMMENTS

  1. Nu-i oare mai bine ca cele doua mari puteri nucleare care impreuna detin 90% din arsenalul nuclear al lumii sa se inteleaga ?

    Uite ce zice Trump : https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1018943446583668736
    Are mare incredere in oamenii lui din serviciile de informatii, dar pentru a avea o relatie buna cu Rusia in viitor, e mai important sa nu se concentreze in mod exclusiv pe trecut.

    In alegerile din cate tari nu s-a amestecat si SUA in trecut ? (inclusiv in Rusia)

    Uite si sustinere pentru Trump de la congressmanul Rand Paul, unul dintre ce mai corecti si integri oameni din Congresul SUA : https://www.youtube.com/watch?v=HqCVNgz9Yzs

    De ce nu spuneti intreaga poveste si nu oferiti si raspunsurile celelaltei tabere, ca lumea sa isi formeze o parere completa ? Mi se pare o lipsa de obiectivitate jurnalistica (daca asa ceva exista), dar, ma rog, sunteti pe blogul dumneavoastra personal.

    Insa nu cred ca faceti un bine romanilor prin participarea fara discriminare la isteria colectiva care a cuprins mass-media americana. Se stie ca aproape intreaga mass-media americana il uraste intru totul pe Trump – si totusi tipul a castigat alegerile fara ajutorul ei! Ar trebui sa va dea de gandit, pentru ca peisajul mediatic s-a schimbat de cand cu alegerea lui. Jurnalistii nu mai detin monopolul asupra informatiei “corecte”, iar increderea americanilor in presa e pe la cel mai scazut nivel din istorie (20-30% din cate stiu). Insa cred ca nici n-o sa publicati comentariul meu, ca de 🙂

  2. sta pe naiba! Asta s-o credeti voi naivilor!
    Cititi cartea/cartile,doua la numar, ale filozofului german Frederich Nietze: “Asa grait-a zoro astru” si “Manierele sclavilor”, carti in lb.germana,nunu stiu daca sunt traduse in lb.romana, in care arata clar ce inseamna democratie,sclavie,mari puteri si manipularea crasa in orice stat! Slavii= sclavi, ii intalnesti in estul europei,nicidecum in transilvania romaneasca,aici sunt luptatorii si rebelii cei mai duri. Scrie Frederich “fereasca dumnezeu de toti care sunt intre marile puteri,cand cu unii cand cu altii,cunosc secretele celor doua puteri dar nu se hotarasca sa tradeze pana la esecul pitic(distrugerea propriei tari)”! Suntem prea mici pentru un razboi gen turnurile gemene americane”secretele le stiau angajatii,ce metoda au ales sa nu se imprastie secretele?! Ghici!

  3. Domnu’ Tudor, o corectare și o întrebare, vă rog.

    Ați scris că „Pentru Romania, dar si alti aliati din NATO si UE[…]” – aș vrea să vă CORECTEZ un pic: nu toate țările EU și NATO. De exemplu, Germania (majoritară) cu Franța și cu Rusia (majoritatea cealaltă) comunică excelent pe construcția și finalizarea țevii Nordstream. Nemții cu rușii, și cu francezii, n-au nicio problemă – cele două țări care se presupune că țin UE-ul comunică excelent cu Rusia pe tema gazelor.

    Aici, i-am dat puncte în plus lui Trump la summit-ul NATO, că a zis de asta foarte tare să audă toți, inclusiv România și românii germanofili & francofili. Dacă românii sunt xenofili, atunci e bine că măcar americanu’ nu se lasă impresionat de clișee și sterotipuri pozitive. Și înc-o dată se potrivește ultimul articol scris de Augustin Buzura cu referire la „mândria de a fi slugă” (în cazul de aici, „xenofili”).

    ÎNTREBAREA mea este: Care Ce este acea furtună perfectă care se apropie? Dezasamblarea NATO? Prețul țițeiului ridicându-se?

    Că, oricum, pentru noi, că A sau B, noi mereu n-am avut nimic și mereu am plătit prețul cel mai mare, ca niște slugi xenofile.
    De aceea vă întreb cu „furtuna”, să vă citesc pe dumneavoastră să scrieți cuvântul acela este ceva îngrijorător; dacă și dumneavoastră vă îngroziți de ce mai rău.

  4. Lui Trump nici ca-i pasa ,la felul lui de-a fi imprevizibil si superficial, nu cred ca va cuantifica efectele nocive ale intalnirii cu Putin!Acum se adevereste teoria ca a fost ales cu ajutorul rusilor,trebuia sa-si arate multumirea intr-un fel fatza de Putin!Trump este senil,depasit,un mascarici inconstient!Vom vedea ce a iesit din intalnirea asta in afara ca a bulversat toata America!!Hai sa dam mana cu mana,hora unirii varianta americano-rusa!Spasiva Trump!

Leave a Reply