O exceptionala analiza realizata de specialisti de marca ai CEPA confirma faptul ca batalia cruciala in razboiul ilegal declansat de Rusia in Ucraina se da in bazinul Marii Negre.

Manevrele navelor ruseşti care transportă rachete de croazieră mortale continuă în Marea Neagră . „Ruşii, prin canale deschise de comunicaţii şi securitate maritimă, numesc apele din jurul Insulei Şerpilor marea lor teritorială, avertizând navele străine de pericolul apropierii”, informează armata ucraineană, citată de zn.ua, despre situaţia din Marea Neagră.

Invazia Ucrainei de către armata lui Putin a reamintit comunităţii internaţionale că războiul în secolul al XXI- lea este într-adevăr o posibilitate reală, în ciuda insistenţei multora că Rusia nu va invada Ucraina. Poziţionarea antebelică a forţelor terestre de-a lungul frontierei din 2021 până în 2022 nu a fost însă începutul pregătirilor Kremlinului pentru războiul cu Ucraina şi nici războiul terestre nu a fost singura dimensiune a conflictului.

Mai degrabă, invazia din februarie a fost punctul culminant a deceniilor de agresiune rusă în Marea Neagră pentru a remodela status quo-ul regional şi a dobândi dominaţia ca putere navală principală a Mării Negre, scriu pentru CEPA Amiralul James Foggo, fost Comandant al Forţelor Navale ale SUA în Europa şi Africa şi al Comandamentului Forţelor Comune Aliate de la Napoli şi Benjamin Mainardi, analist la Centrul pentru Strategie Maritimă, citati de adevarul.ro

File:Navy Rear Admiral James Foggo 110528-F-NI989-119.jpg - Wikimedia Commons

De la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Rusia şi Ucraina au fost în dezacord în privinţa problemelor de securitate ale Mării Negre. Cea mai timpurie dispută şi-a avut rădăcinile în dizolvarea Uniunii Sovietice însăşi. Flota sovietică de la Marea Neagră şi bunurile sale aveau sediul în portul ucrainean Sevastopol din Peninsula Crimeea. În urma unor discuţii diplomatice îndelungate, o serie de acorduri încheiate la sfârşitul anilor 1990 au permis împărţirea bunurilor flotei între cele două state, partea leului mergând la Rusia în schimbul unei compensaţii financiare şi permiţându-i acesteia să închirieze instalaţiile navale din Crimeea ca să-şi găzduiască navele şi personalul. Aceste acorduri şi un tratat de reînnoire din 2010 au fost abrogate de Rusia în urma anexării unilaterale a Crimeei în 2014.

Cu toate acestea, primul punct important în rivalitatea maritimă ruso-ucraineană de lungă durată a fost disputa din 2003 asupra insulei Tuzla. Kremlinul, căutând să eludeze taxele ucrainene şi probabil să submineze posibilitatea unei viitoare baze NATO în Marea Azov, a început construcţia neanunţată a unui baraj într-o parte a strâmtorii Kerci, care se întinde pe frontierele maritime ruso-ucrainene în Marea Azov şi Marea Neagră.

Rusia a acceptat sa cedeze Ucrainei insula Tuzla - HotNews.ro

Pe măsură ce tensiunile au crescut, diplomaţia a produs din nou un nou tratat bilateral; Tratatul din 2003 privind statutul juridic al Mării Azov şi Strâmtoarea Kerci, care declară Marea Azov drept cale navigabilă internă comună a Ucrainei şi Rusiei.

A fost o afacere bună pentru Vladimir Putin la începutul preşedinţiei sale: să ocolească taxele ucrainene, să complice navigaţia necomercială a terţilor în mare şi să-şi asigure capacitatea de a naviga în şi din mare a navelor de război după bunul plac.

Cinci ani mai târziu, Kremlinul şi-a asigurat o nouă victorie. Când a izbucnit războiul ruso-georgian din 2008, forţele ruse au reuşit să intervină şi să-şi asigure obiectivele strategice în doar cinci zile. Această victorie a ratificat efectiv independenţa de facto a regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud faţă de Georgia.

Există două implicaţii geopolitice cheie rezultate din acest scurt război: că aproximativ două treimi din coasta Mării Negre a Georgiei a fost tăiată şi este acum sub controlul unui stat separatist pro-rus care se bazează pe patronajul rus; şi că, în timp ce Georgiei i s -a promis aderarea la NATO, această ofertă va fi amânată pe termen nelimitat. Mai mult, conflictul a marcat începutul sfârşitului pentru Grupul operativ de cooperare navală la Marea Neagră, un forum pentru ca puterile navale ale mării să lucreze împreună – Georgia şi Rusia au refuzat să participe la exerciţiile navale care o implicau pe cealaltă.

La fel de important, performanţa operaţională mixtă a forţelor ruse în timpul războiului din Georgia a dus la un deceniu de reformă militară, urmărind să îmbunătăţească doctrina şi capacităţile ruse pentru eforturile sale viitoare de remodelare a regiunii Mării Negre. Acţiunile Rusiei împotriva Georgiei au tras în sfârşit alarma în Occident, dar în cele din urmă răspunsul internaţional a fost confuz şi intangibil. Uverturile diplomatice au culminat cu întâlnirea din 2009 a secretarului de stat american de atunci Hillary Clinton şi a ministrului rus de externe Serghei Lavrov. „Resetarea Rusiei” părea să ducă la o nouă destindere Washington-Moscova, deoarece administraţia Obama a anulat planul Bush pentru un sistem de apărare antirachetă în Polonia şi Republica Cehă în 2009, a încheiat în 2010 Noul Tratat START pentru reducerea armelor nucleare şi a ridicat unele sancţiuni asupra companiilor de stat ruseşti.

Însă, deja fricţiunile dintre SUA şi Rusia cu privire la Războiul Civil din Siria, Legea Magnitsky şi alte probleme alimentau îndoielile cu privire la intenţiile lui Putin. Flota Rusiei de la Marea Neagră a jucat un rol în acest sens. În 2015, Rusia şi-a escaladat foarte mult implicarea în Războiul Civil din Siria, utilizând elemente ale flotei pentru a sprijini Escadrila Mediteraneană, cu elemente care includ foc naval şi transport de trupe.

Anexarea Crimeii şi prima invadare a Ucrainei

Dar în 2014 toate întrebările rămase despre bunăvoinţa Kremlinului au dispărut. Kremlinul a ordonat aşa-zişilor omuleţi verzi (trupe ruseşti fără însemne) să intre în Peninsula Crimeea, ceea ce a dus la anexarea acesteia în acelaşi an. La scurt timp după, Rusia a lansat prima sa invazie a Ucrainei, trimiţând trupe şi echipamente pentru a sprijini mişcările separatiste din provinciile cele mai estice Doneţk şi Lugansk. Luptele în zonă au continuat de atunci, făcând cel puţin 14.000 de morţi.

Paralizarea capacităţilor maritime ale Ucrainei Un aspect mai puţin apreciat al campaniei ruse la acea vreme a fost paralizarea capacităţilor maritime ale Ucrainei. Ucraina a pierdut o treime din coasta Mării Negre, jumătatea terestră a strâmtorii Kerci, care domină accesul la Marea Azov, şi câteva oraşe-port cheie, niciunul mai important decât Sevastopol. Oraşul Sevastopol a fost baza principală a Marinei ucrainene de la obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

De asemenea, a fost casa academiei navale a Uniunii Sovietice, care a fost reutilizată pentru uzul rusesc. În timpul anexării, o mare parte a flotei ucrainene se afla în portul Crimeei şi aproximativ 80% din flota sa a fost capturată de forţele ruse. În plus, trei şantiere navale importante au fost pierdute, şi de atunci au fost reutilizate pentru a construi nave ruseşti. Astfel, până la începutul anului 2015, Rusia aproape şi-a dublat propria coastă a Mării Negre în detrimentul Ucrainei, a transformat marina ucraineană într-o forţă meschină, a subminat în mod semnificativ infrastructura navală internă a Ucrainei, a marginalizat un alt vecin de la Marea Neagră prin sprijinirea unui stat autonom care ocupă două treimi din coasta sa şi şi-a asigurat controlul accesului la Marea Azov, scrie adevarul.ro

Statutul Flotei ruse a Mării Negre a crescut

Dominaţia geografică a Rusiei asupra nordului Mării Negre până în 2015 a ridicat statutul Flotei Mării Negre. În următorii câţiva ani, va fi supus unor eforturi majore de modernizare , în mare măsură posibile după confiscarea Crimeei. Desigur, mai multe probleme au afectat cursul construcţiei navale, de la diferitele limitări ale Convenţiei de la Montreux asupra navelor de război din regiune, până la preocupări bugetare mai elementare. Luând în considerare ambii factori, modernizarea flotei s-a concentrat pe submarine şi pe nave mai mici înarmate cu rachete Kalibr.

În plus, trecerea de la bazele închiriate din Crimeea la ocuparea completă a masei terestre a permis Rusiei să desfăşoare sisteme antinave şi antiaeriene terestre în peninsulă, extinzându-şi astfel capacitatea de refuzare a zonei anti-acces, scriu autorii.

În regiunea Mării Negre, Rusia s-a înfruntat în mod repetat cu Ucraina prin confiscarea navelor ucrinene şi închiderea ocazională a strâmtorii Kerci. Acestă manevră a fost facilitată de finalizarea de către Rusia a Podului Kerci, care nu numai că a conectat teritoriul Crimeei confiscat în 2014 de Rusia continentală, dar a îngustat şi mai mult strâmtoarrea pentru o baricadare mai uşoară.

Într-adevăr, înainte de invazia sa, Rusia a închis din nou zone mari din nordul Mării Negre şi din Marea Azov. Între timp, navele NATO, niciodată binevenite, sunt acum întâmpinate cu ostilitate deschisă. Anul trecut, mijloacele aeriene şi navale ruseşti au acţionat în mod periculos şi chiar ar fi tras în apropierea distrugătorului britanic HMS Defender în timp ce efectua o patrulare pentru libertatea navigaţiei, repetându-şi ulterior acţiunile periculoase în apropiere de fregata olandeză HNLMS Evertsen.

Conflictul naval a fost mai puţin vizibil în timpul asaltului Rusiei asupra Ucrainei, dar rezultatul războiului pe mare este absolut critic. Pe măsură ce forţele terestre ruse s-au adunat de-a lungul graniţei cu Ucraina la sfârşitul anului 2021 şi începutul lui 2022, la fel şi Kremlinul a pus bazele pentru a tăia Ucrainei accesul la mare şi pentru a-şi consolida propriile forţe navale de la Marea Neagră cu elemente din Flota Baltică şi a Pacificului.

După ce şi-a asigurat ambele părţi ale strâmtorii Kerci şi Crimeea cu ani în avans  Rusia a fost bine plasată pentru a închide Marea Azov şi zonele din jurul Peninsulei Crimeea navelor străine pe mare parte a anului 2021, încălcând direct prevederile Tratatului ruso-ucrainean şi Convenţia Naţiunilor Unite privind dreptul mării din 2003.

Imediat înainte de invazia din 24 februarie, Rusia a emis din nou avertismente că va desfăşura exerciţii cu muniţie active în perioada 13-19 februarie, blocând accesul la Marea Azov şi zonele din jurul Peninsulei Crimeea. În timp ce Moscova şi-a anulat decizia pentru Marea Azov, zonele Mării Negre din jurul Crimeei au rămas închise. În acelaşi timp, s-a raportat că şase nave de debarcare amfibie au intrat în Marea Neagră.

Acum consolidată, Flota Mării Negre a efectuat un exerciţiu care a implicat aproximativ 30 de nave de război care s-a încheiat cu doar cinci zile înainte de invazie. Odată ce forţele terestre ruse au început asaltul asupra Ucrainei, Rusia a obţinut practic controlul mării în mod implicit. Angajamentele navale din ultimele două luni au fost mai puţine şi mai puţin intense decât operaţiunile terestre care au atras cea mai mare acoperire a conflictului.

Dar aspectele maritime ale războiului sunt extrem de semnificative, în special pentru implicaţiile lor postbelice. Până acum, mijloacele flotei ruse au bombardat oraşe mari, inclusiv Mariupol, şi au debarcat infanterie navală în sudul oraşului la sfârşitul lunii februarie. De teamă că va cădea în mâinile Rusiei, Ucraina şi-a scufundat nava amiral, fregata Hetman Sahaidacini, în port pentru a evita capturarea. Navele ruseşti şi ucrainene au avut mai multe schimburi de focuri, ducând la scufundarea mai multor nave de patrulare ucrainene şi ruseşti. Ameninţarea unei operaţiuni amfibie împotriva Odesei a apărut şi ea, dar este probabil o mişcare prea riscantă fără sprijin la sol dedicat.

Cel mai important, cu toate acestea, în timp ce o blocadă oficială a Ucrainei nu a fost declarată, o blocada de facto este cu siguranţă în vigoare. Începând cu ziua invaziei, Rusia a suspendat dreptul traficului comercial de a intra (dar nu şi de a părăsi) în Marea Azov. De asemenea, activele flotei ruse s-au poziţionat pentru a opri accesul rămas al Ucrainei la Marea Neagră. Deja, mai multe nave comerciale neutre au fost lovite de focul naval rusesc, perturbând fluxul de transport maritim pentru o ţară ale cărei exporturi reprezintă aproximativ 41% din economia sa şi oprind majoritatea transporturilor de cereale şi alte transporturi agricole care ajută la hrănirea lumii. ‘

Multe nave comerciale neutre sunt acum prinse în porturile ucrainene. Minele marine au fost observate plutind în ape neutre până în România şi Turcia, chiar fiind raportate că ar afecta traficul comercial în fluviul Dunărea, sporind şi mai mult riscul pentru toate navele comerciale din toată Marea Neagră. La rândul ei, Ucraina s-a închis voluntar porturile sale către traficul comercial la sfârşitul lunii februarie. Blocada a împiedicat, de asemenea, livrările militare pe mare, limitând astfel viteza de livrare şi volumul ajutorului militar pentru a ajunge pe linia frontului.

Cea mai notabilă confruntare navală de până acum a avut loc pe 13 aprilie, când forţele ucrainene au declarat că două dintre rachetele lor antinavă au lovit crucişătorul Moskva , nava amiral a flotei Mării Negre. Scufundarea crucişătorului a fost o dovada că, în ciuda faptului că sunt bine înarmate cu capacităţi antiaeriene, navele moderne sunt încă vulnerabile, iar factorul uman rămâne esenţial pentru performanţa luptei. Cu toate acestea, pierderea navei în sine ar putea să nu fie atât de semnificativă pe cât sugerează unii observatori. Într-adevăr, este puţin probabil ca marina ucraineană să poată valorifica în mod semnificativ evenimentul pentru a rupe blocada.

În mod similar, fără un aflux semnificativ şi susţinut de arme anti-navă din partea puterilor străine (Marea Britanie a trimis câteva rachete anti-navă mici, iar SUA evaluează în prezent o cerere ucraineană pentru muniţii ghidate Harpoon mai puternice), este îndoielnic dacă Ucraina va fi capabilă să execute o strategie de respingere maritimă, susţin autorii.

Câştigurile teritoriale ale Rusiei sunt cu siguranţă substanţial mai mici decât sperase Kremlinul, dar zonele pe care acum le controlează în mare parte au o mare importanţă pentru viitorul accesului la mare al Ucrainei şi al puterii navale ruseşti în Marea Neagră. De la mijlocul lunii aprilie, Rusia capturase Berdiansk şi declarase victoria la Mariupol, în ciuda rezistenţei forţelor ucrainene. Procedând astfel, Ucraina a fost efectiv separată de Marea Azov, transformând-o decisiv într-un lac rusesc.

Principalul oraş-port Herson a căzut şi el în mâinile Rusiei, continuând să extindă controlul Moscovei de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Nikolaiev, un oraş-port major cu trei şantiere navale semnificative din epoca sovietică, a rezistat atacurilor ruseşti pe parcursul lunii martie, dar rămâne aproape de linia frontului. În cazul în care lupta pentru oraş ar fi reînnoită în următoarea fază a conflictului, Kremlinul ar putea dobândi capacitatea naţională de construcţii navale pe scară largă care i-a lipsit de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Portavionul singuratic şi vechi al Rusiei, Amiral Kuzneţov şi cele trei crucişătoare ale sale din clasa Slava , au fost construite la şantierele navale din Nikolaiev în anii 1970 şi 1980. Între timp, continuă să blocheze Ucraina. Dar există o alternativă – dacă Ucraina poate menţine o strategie de respingere maritimă , ar putea impune suficientă uzură  flotei ruse încât blocada să devină nesustenabilă. Aceasta este o perspectivă atrăgătoare, având în vedere că Turcia a închis accesul la Marea Neagră prin Dardanele navelor de război pe durata conflictului, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux , ceea ce înseamnă că Rusia nu îşi poate consolida forţele navale cu elemente din Flotele Baltice sau Pacificului. Pe teren, ucrainenii au rezistat şi continuă să reziste cu vitejie invaziei ruse.

Cu toate acestea, în ciuda proclamaţiilor frecvente despre cum şi când se va termina războiul de către jurnalişti şi analişti, rămâne de văzut dacă Ucraina este într-adevăr capabilă să reziste în continuare şi dacă Rusia însăşi este capabilă să susţină războiul.

În ultimele săptămâni, Rusia a iniţiat o nouă fază a conflictului, realocând forţele de dinaintea războiului în regiunea separatistă Donbas. Această ofensivă recent concentrată, începând cu 18 aprilie, a declanşat lupte intense, dar nu a dus încă la progrese majore ale Rusiei. Dacă, aşa cum susţin unii analişti occidentali , războiul se va încheia într-o formă de armistiţiu în care Rusia îşi păstrează controlul asupra câştigurilor sale teritoriale, Vladimir Putin va fi obţinut totuşi câteva triumfuri notabile, deşi cu un cost mai mare decât spera.

Rusia şi-a obţinut în mare parte coridorul terestru dorit către Crimeea şi a asigurat Marea Azov. Dacă Kremlinul poate păstra aceste câştiguri, va fi consolidat Rusia ca forţă dominantă în jumătatea de nord a Mării Negre, dacă nu în întreaga regiune, permiţându-i să proiecteze puterea mai eficient în Marea Neagră şi în Marea Mediterană. Ucraina va fi pierdut marea majoritate a coastei sale, a porturilor majore şi (posibil) a industriei interne de construcţii navale, punând în pericol vitalitatea şi securitatea economică a ţării pe termen lung.

Dar acest lucru nu este nicidecum prestabilit. Ajutorul militar continuă să curgă în Ucraina, oferind rezistenţei noi capacităţi şi vigoare. Forţele sale par să aibă succes pe mai multe fronturi , creând un optimism atât de necesar. Deşi rezultatul războiului rămâne astfel evaziv, ceea ce este cert este că operaţiunile de război naval şi implicaţiile maritime ale conflictului vor ajuta la determinarea cursului războiului şi vor avea un impact semnificativ asupra status quo-ului post-conflict de la Marea Neagră , conchid cei doi analişti citati de adevarul.ro

Leave a Reply