Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost amendată de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu 16.000 de lei, pentru că a făcut publică lista persoanelor fizice care datorează statului mai mult de 1500 de lei. Potrivit ANSPDCP, Fiscul trebuia să informeze contribuabilii că datele lor cu caracter personal sunt prelucrate.

In plus, lista s-a dovedit plina de erori, unii oameni avand de recuperat bani de la stat, nu de platit.

Începând cu data de 17 mai 2016, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dispus efectuarea unei investigaţii din oficiu la Agenția Națională de Administrare Fiscală – A.N.A.F., ca urmare a publicării în 16 mai 2016, pe Internet, a listei cu 187.230 contribuabili – persoane fizice cu restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, scrie stiripesurse.ro.

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea națională de supraveghere a constatat săvârşirea următoarelor fapte:

1. ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 4 alin. (1) li. a) și d) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscală și Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă;

2. ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 12 alin. (1) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.

Pentru faptele constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni:
1. Amendă în cuantum de 11.000  lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;
2. Amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;

În consecinţă, Autoritatea naţională de supraveghere a sancţionat Agenția Națională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum total de 16.000 RON, pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 677/2001.

 

 

5 COMMENTS

 1. Buna ziua Domnule Radu Tudor,
  Unde este asa zisul ”stat de drept” pe acesti indivizi de la ANAF nu ii vede chiar nimeni ?sunt cumva slugile obediente ale ”dna” ?
  Cine plateste pentru toate magariile pe care le-a facut acest ANAF murdarind imaginea a unor oameni de buna credinta cel mai elocvent exemplu fiind REGELE MIHAI I DE ROMANIA au primit cumva ordin de la binom???
  Eu nu am nici o datorie la stat nu figurez pe nici o lista a rusinii dar simt nevoia sa il plagiez pe Mircea Badea -”LA PUSCARIE” cu acesti nesimtiti in cazul in care suntem intr-o tara ”UE”?

 2. Este penibil ca s-a ajuns ca institutii ale statului sa amendeze alte instutitii ale statului, practic statul isi plateste amenzi lui insusi pentru anumite abuzuri facute tot de el. Deci banii nostri circula dintr-un cont in altul, pentru ca in final sa ajunga in buzunarele unor politicieni si firmele lor abonate la licitatii? A Platit cineva cu capul(functia) pentru asta? Si acesta este doar un mic exemplu, lupte intre institutii s-au putut vedea in Romania din totdeauna, si la scara mai mare (ex Presedinte vs Parlament, Parlament vs Guvern, Presedinte vs Premier etc). Este o situatie jenanta, acesta este rezultatul politizarii si numirilor politice in functii, instututii care se lupta intre ele in functie de cine le controleaza si ce partid sau grup de interese a apucat sa isi puna unsul acolo. Acesta este produsul partidelor si al mafiei politice, un stat neunitar disfunctional, care se lupta cu el insusi si care serveste interese, nu cetateni. De aceea aveam nevoie de un guvern tehnocrat (nu ca acesta care e controlat din umbra de PSD, PNL si grupul de la Cluj).

  • Retard frumos Si liber, in subordinanea cui este anaf? Nu e guvenul tehnocrat acum? Ti a zis tie jokeanus? Hai mash in centru vechi la o cafa.

 3. 16000 lei amenda pentru 187000 de greseli. Vine 8,55 bani per cetatean caruia i-au fost facute publice ilegal datele personale
  Singura chestie buna e ca am aflat cit valoreaza, in Romania, datele personale: 8,55 bani.

  Ma intreb: daca eu divulgam fara drept datele unuia, ma amendau tot cu 8,55 bani?
  Si de platit, plateste vreo persoana fizica angajata la Anaf, din salariu, sau plateste institutia Anaf cu bani ei proprii veniti evident de la buget – adica tot de la mine?

Leave a Reply