De la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022 în Ucraina, armatele NATO s-au pregătit să lupte. Până acum, s-a acordat mai puțină atenție pregătirii societății pentru război, dar există semne că acest dezechilibru începe să fie abordat, scrie analistul RUSI Ed Arnold.

https://rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/nato-societies-must-be-ready-war

Anexarea Crimeei de către Rusia din 2014 a fost un semnal de alarmă insuficient pentru NATO. Membrii est-europeni au înțeles-o, dar alții au ignorat în mare măsură agresiunea Moscovei, la fel ca în Georgia în 2008. Urmarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în 2022 a fost prea severă pentru a fi ignorată și a declanșat transformarea NATO pentru luptă.

Conceptul său strategic din 2022 a numit în cele din urmă Rusia o amenințare. NATO dublându-și grupurile de luptă multinaționale de la patru la opt, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Dar armatele europene au fost, de asemenea, expuse ca fiind „golite” – Regatul Unit nu avea mai mult de o săptămână de muniție de artilerie pentru a se menține în luptă, Bundeswehr-ul german doar două zile.

Ultimii doi ani de planificare s-au concentrat pe componenta militară a războiului și nu pe societate. Acum, totuși, există semne ale unui efort coordonat în întreaga Alianță de a implica societatea civilă mai larg și de a o pregăti pentru război, scrie Arnold.

Leave a Reply