SUA intenționează să amplaseze arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în ultimii 15 ani, pe fondul unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei, potrivit unui raport. Focoasele de trei ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima ar putea fi localizate la RAF Lakenheath, din Suffolk, scrie The Telegraph.

Statele Unite au plasat anterior rachete nucleare la RAF Lakenheath și le-au îndepărtat în 2008, după ce amenințarea unui război rece cu Moscova a încetat. Documentele Pentagonului văzute de jurnaliștii de la The Telegraph dezvăluie contracte de achiziție pentru o nou ampalsament la baza aeriană.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: „Regatul Unit și a NATO își mențin politica de a nu confirma sau infirma prezența armelor nucleare într-un anumit loc”.

Recent, personalități de rang înalt de pe ambele maluri ale Atlanticului au tras semnale de alarmă astfel încât Marea Britanie să fie pregătită în cazul unui potențial război între forțele NATO și Rusia. La începutul acestei săptămâni, generalul Sir Patrick Sanders, șeful în funcție al armatei britanice, a declarat că efectivul armatei de 74.000 de oameni trebuie să fie majorat cu cel puțin 45.000 de rezerviști și cetățeni pentru a fi mai bine pregătiți pentru un posibil conflict.

Downing Street a exclus orice acțiune referitoare la recrutare, spunând că serviciul militar va rămâne voluntar.

Carlos Del Toro, secretarul marinei americane, a cerut Regatului Unit să „reevalueze” dimensiunea forțelor sale armate, având în vedere „amenințările care există astăzi”.

Downing Street a motivat majorarea cheltuielilor Regatului Unit pentru apărare, prin faptul că Marea Britanie este partenera militară a Washingtonului în atacurile împotriva rebelilor Houthi din Marea Roșie, scrie tvrinfo.ro

Leave a Reply