In scrisoarea adresata premierului Dancila, presedintele Iohannis invoca articolul 87 din Constitutie. Sa vedem ce spune legea fundamentala :

ARTICOLUL 86

Consultarea Guvernului

Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

ARTICOLUL 87

Participarea la şedinţele Guvernului

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.


  Sa le iau pe rand :
 1. Cuvantul “poate” este esential pentru a intelege ce e posibil si ce nu in relatia Presedinte – Guvern

 2. Trei sunt subiectele pe care presedinele poate veni la sedinta de Guvern : aparare, politica externe, ordine publica.  Ordonanta pe amnistie si gratiere nu se incadreaza la nici una dintre cele 3

 3. In cazul unor “alte situatii”, trebuie sa existe “cererea primului-ministru”. Ceea ce stim cu toti ca nu va exista

 4. Presedintele Iohannis a mai descins la o sedinta de Guvern, in timpul premierului Grindeanu. Era vorba tot despre o ordonanta, tot in legatura cu justitia. Indiferent de ceea ce mentioneaza Constitutia, precedentul exista. Asadar ne putem astepta ca in orice sedinta de Guvern urmatoare, presedintele sa descinda la Palatul Victoria, pe baza unor informatii pe care le are / le va avea despre ordinea de zi

  https://youtu.be/g9ka5cw00po

 5. Este clar ca si in privinta acestui subiect, intram intr-o disputa, pe care tot Curtea Constitutionala o va transa 

12 COMMENTS

  • Sper ca Viorica Dancila i-a dat intrebuintarea corecta “scrisorii” presedintelui care a ajuns in ultimul hal de penibil.

  • Citez de mai sus:
   “Indiferent de ceea ce mentioneaza Constitutia, precedentul exista. Asadar ne putem astepta ca in orice sedinta de Guvern urmatoare, presedintele sa descinda la Palatul Victoria, pe baza unor informatii pe care le are / le va avea despre ordinea de zi.”

   Adica precedentele abuzive care incalca constitutia ale unor presedinti gen Basescu si Ioahnnis devin acum regula ???

 1. Ăștia cu aprecierea infracționalității trebuie închiși pe viață. Îl felicit pe președinte ca in sfârșit ia atitudine dar trebuie inca o revoluție! Trebuie plutonul pregătit asa cum Iliescu i l-a pregătit familiei Ceausescu!

  • Doamne ajuta!!!un vis devenit realitate:carmen basista a hotarat sa emigreze in sua.drum bun ,cale batuta.cine ……

   • “aprecierea infractionalitatii”,wow,,vorbim fara sa spunem nimic,no sense!Prezumtia de nevinovatie iti spune ceva?Stii tu ce inseamna revolutie?Eu stiu,am facut-o!Oameni determinati,cu un crez si un scop bine legitimat,cu o manie suficienta sa rastoarne totul,nu bambilici euforici ascunsi sub diferite hastaguri !Restul e mima pe o scandura de lemn!Cam profund,ia un hot dog si mediteaza zen!

     • Vesnica placa,obositor de obsesiva si iz de stupiditate acneica!Confirmat stadiul de bambilici!

     • Alo,,prezumtia de nevinovatie a oricui ii este deschis un proces,nu totul se invarte in jurul lui dragnea,esti setat pe om si nu mai intelegi ce insramna asta?Si daca e,bravo lui,e major,e vaccinat,proces pe rol,il priveste,e baiat mare!

 2. La o cafeluta,la un suculet,un fursec ceva,viorica e pregatita,cat priveste agenda… nu trage cu ochiul ca e secret,ca protocoalele!

 3. Tartorul poate lua parte,dar nu scrie nicaieri ca are dreptul sa dicteze el Guvernului ,nici sa descinda cand si cum vrea el si nici ca ar fi obligatoriu sa stea ceilalti in sedinta cu el,mai ales ca Tartorul este in afara Constitutiei dupa ce a incalcat prerogativele Premierului Romaniei privind remanierea guvernamentala si nu mai are niciun drept sa invoce el prerogativele lui.Dancila ar trebui sa il invite sa respecte ,mai intai, obligatiile lui constitutionale neonorate si apoi sa mai aiba tupeu sa invoce articole din Constitutie,asta daca nu vrea sa astepte degeaba…pe la usi,pe la ferestri…sa se mai gandeasca Premierul vreo cateva saptamani daca il primeste in sedinte, sau sa fie trimis pe la CCR sa afle pe acolo cum poate sa aiba acces civilizat in Guvernul Romaniei si sa ceara pe acolo tot ce mai are el chef dupa ce a incalcat Constitutia Romaniei de vreo enspe ori.Si sa afle ca,sub nicio forma, Guvernul tarii nu este subordonat Presedintelui.

Leave a Reply