Rata de inflație în România a crescut la sfârșitul lui ianuarie la cel mai înalt nivel din ultimele 10 luni, 3%. Preţurile de consum în luna ianuarie 2021 au crescut cu 1,3% față de luna precedentă și cu 3% față de un an mai devreme. Pentru a pune în context aceste cifre, intervalul recomandat de băncile centrale pentru o inflație sănătoasă este de 2 – 2,5%. În cazul inflației actuale, prețul creșterii unui coș de bază esențial, mai exact alimente și consumabile, a fost cauzat de creșterea prețului energiei electrice cu 18,38%, determinată de liberalizarea pieței electricității, scrie Madalina Voinea pe www.truestoryproject.ro
Majoritatea economiștilor pariază că este o creștere pe termen scurt și că prețurile energiei se vor stabiliza, iar inflația va coborî la 2,5% până la sfârșitul anului. Nu trebuie să ne mințim însă, depășirea limitei maxime recomandate înseamnă ca prețul acelorași produse a crescut, în timp ce ajustarea salariilor românilor la inflație lasă de dorit de cele mai multe ori în mediul privat.
Pe lângă energia electrică, transportul aerian şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie. Conform Institutului Național de Statistică, preţul uleiului comestibil a urcat cu 2,66% comparativ cu luna anterioară şi cu 10,10% raportat la ianuarie 2020. Poate inflația ajuta românii să renunțe la cantitățile uriașe de ulei folosite în mâncare, acum și din rațiuni economice?
Pe lângă creșterea prețurilor pentru alimente esențiale, coșul pentru produse volatile, dar puternic consumate, a crescut la rândul său. Mai exact, inflația pentru alimente de lux, tutun și alcool a crescut la 4,3% de la 3,3% la sfârșitul lunii decembrie.
Cifrele fără context pot deveni foarte ușor speculații nefondate sau chiar folosite în cadrul valului de fake news care ne domină feedul, vrem nu vrem. Vă propun să analizăm împreună ce înseamnă inflația, cum se manifestă și ce putem face pentru a ne proteja banii de devalorizare.
Continuarea aici : https://truestoryproject.ro/romania-rata-de-inflatie-la-3/