Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) prezinta analiza de azi cu mentiunea ca Rusia a declansat deja noua ofensiva majora in Estul Ucrainei.

Forțele ruse au recăpătat inițiativa în Ucraina și au început următoarea lor ofensivă majoră în regiunea Lugansk. Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul Oblastului Lugansk a crescut considerabil în ultima săptămână, iar sursele ruse raportează pe scară largă că trupele ruse convenționale atacă liniile defensive ucrainene și fac progrese marginale de-a lungul graniței Harkiv-Lugansk. în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupyansk și la vest de Kreminna. Imaginile de luptă geolocalizate au confirmat câștigurile Rusiei în zona Dvorichne, la nord-vest de Svatove, scrie ISW.

Angajamentul unor elemente semnificative din cel puțin trei divizii majore rusești la operațiunile ofensive din acest sector indică ofensiva rusă a început, chiar dacă forțele ucrainene împiedică până acum forțele ruse să obțină câștiguri semnificative. Ofensiva rusă probabil că nu și-a atins încă ritmul maxim.

Forțele ruse încep treptat o ofensivă, dar succesul acesteia nu este inerent sau predeterminat. În timp ce forțele ruse din regiunea Luhansk au acum inițiativa (în sensul că forțele ruse stabilesc termenii de luptă, punând capăt perioadei de inițiativă ucraineană din august 2022), angajamentul deplin al acestor forțe ar putea duce la eventuala lor culminare de-a lungul Svatove-Kreminna. fără a-și atinge obiectivele de a captura toate regiunile Lugansk și Donețk. Acest punct culminant ar oferi probabil o fereastră de oportunitate pentru ca forțele ucrainene să o exploateze cu propria lor contraofensivă, scrie ISW.

 

Leave a Reply