Evolutiile ingrijoratoare din Germania dau frisoane tuturor europenilor. Si nu numai. Extremism, populism, forme de nazism, antisemitism. Forme de manifestare pe care le credeam disparute si care dau imense dureri de cap unui continent confruntat cu multe alte provocari.

Cancelarul german Angela Merkel a evocat sâmbătă problema antisemitismului în ţara sa, recunoscând că “din păcate, există mult antisemitism în Germania”, în mesajul său video adresat săptămânal naţiunii, informează dpa.

“Nicio instituţie evreiască nu poate exista aici fără a fi păzită şi avem forme multiple de antisemitism, pe care le abordăm în mod egal”, a adăugat ea.

Ca exemplu al eforturilor guvernului de a soluţiona această problemă, cancelarul a indicat crearea unei noi funcţii în acest an – cea de comisar pentru antisemitism – ceea ce a ameliorat viaţa evreilor din Germania.

“Moştenit din istoria noastră, Shoah a fost o ruptură în civilizaţie, iar noi ca germani avem o responsabilitate specială pentru relaţiile cu Israelul”, a spus ea, folosind termenul evreiesc pentru Holocaust.

Angela Merkel urmează să efectueze miercuri o vizită în Israel, fiind însoţită de mai mulţi miniştri ai cabinetului său.

Numărul de infracţiuni antisemite a crescut în Germania cu peste 10% în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale. Marea majoritate a acestor delicte au fost atribuite extremiştilor de dreapta.

În discursul său săptămânal, Merkel a reiterat sprijinul Germaniei pentru o soluţionare prin existenţa a două state a conflictului dintre Israel şi palestinieni, scrie Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Culmea renasterea antisemitismului a fost declansat de valul masiv de imigranti originari din zona araba in special. Recent am vizionat un clip cu politia din Berlin care intervine intr-o cartier locuit majoritar de musulmani. O interventie extrem de dificila. Asa cum aminteam rabdarea cetatenilor germani are o limita la toate cele ce se intampla intre acestia si migranti. Oricum extremismul de orice natura nu este benefica nici unui stat.

  2. Pai de aici fix si discursul taman acum, plus infiintarea postului respectiv vexi doamne fara nicio legatura cu evenimentul: urmeaza o vizita in Israel.
    Ca nu cred ca institutiile evreiesti din germania trebuie pazite de ieri. Doar ca acu a catadixit sa ia atitudine

Leave a Reply