Guvernul României ar trebui să fie unit, în perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar disputele politice interne reprezintă un obstacol în această cale, a declarat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, vineri, în cadrul unei conferinţe găzduite de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Diplomatul german a participat la Conferinţa “România la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene – Oportunităţi şi provocări”, alături de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.

“În ce priveşte Preşedinţia (n. red. – Consiliului UE) toate forţele trebuie să concure la un rezultat pozitiv. Cred că disputele politice interne reprezintă un obstacol în calea acestei unităţi, Guvernul trebuie să apară în public foarte unit. De exemplu, atacurile împotriva unuia dintre cei mai stabili piloni ai acestei societăţi româneşti, minoritatea germană, nu au transmis nicidecum semnale proeuropene”, a afirmat Cord Meier-Klodt.

Acesta a spus şi că, din experienţa sa de un an şi jumătate în ţara noastră, poate să confirme că România “stă mult mai bine decât reputaţia pe care o are în Germania şi în restul Europei”.

Diplomatul german a explicat că mulţi dintre cei care vizitează ţara noastră, fie într-un context economic, fie politic sau cultural, au o primă impresie de uimire când vin aici. Ambasadorul a menţionat că odată cu preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene România are unele şanse pe care nu ar trebui să le rateze.

“De ce cred eu că România are tocmai această şansă? O dată pentru că o arată evoluţia sa economică. Şi acum, dacă privim înainte spre Presedinţia română a Consiliului, sunt nişte şanse pe care România le poate valorifica. La summitul de la Sibiu se va discuta despre viitorul Europei, despre reinventarea Europei. Şi va trebui să demonstrăm că Europa reprezintă mai mult decât doar nişte interese economice, că este vorba de valori politice comune asumate”, a spus Meier-Klodt.

Acesta a arătat şi că România este o ţară foarte importantă în sud-estul Europei, o ancoră de stabilitate, cu influenţă mare în Parteneriatul Estic, cu experienţă şi expertiză în ceea ce priveşte Balcanii Occidentali.

Nu în ultimul rând, ambasadorul german a afirmat că ceea ce îl fascinează la România este capacitatea sa de a-şi menţine caracterul multietnic şi multicultural.

“Ce mă mai fascinează în România este această tradiţie, nu multiculturală, că multiculturală este un cuvânt la modă, plurietnică, plurireligioasă, pluriconfesională, o realitate care a ajutat România să depăşească multe dintre vicisitudinile ultimului secol. Reginald Schlatner a spus cândva, foarte frumos: au curs lacrimi în multe limbi aici”, a mai declarat ambasadorul Meier-Klodt.

La Conferinţa “România la Preşedinţia Consiliului Europei – Oportunităţi şi provocări” au mai participat secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Sorin Valeriu Naş, europarlamentarul Siegfried Mureşan, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi prorectorul UBB Mihaela Luţaş, scrie Agerpres.

 

1 COMMENT

  1. In sfârșit, un diplomat, dl ambasador al Germaniei și nu un Schtift (ca sa pastram contextul) precum Herr Klemm—omul face tot ce poate pentru a evita transformarea germanofiliei in germanofobie pe piciorul nostru de plai. O misiune destul de grea având in vedere prostiile fanfaroane ale lui Weber, bavarezul de la Strasbourg și fanfaronadele penibile ale președintelui “neaoș” Johannis, cel mulți-decorat in Bavaria; dar cineva trebuia sa și-o asume și pe aceasta mai ales ca ungurii, minoritatea cea mai numeroasa și mai recalcitranta din spațiul “mioritic”, fac ce fac și se înțeleg cu toate guvernele și guvernatorii in funcție de parca metropola (Budapesta) n-ar fi oaia neagră a Europei și ei înșiși, membrii de marca ai minorității conlocuitoare, n-ar fi tot atât de insolenți ca și Johannis și coteria lui transilvana.Desigur, dl ambasador insinuează ca fără sprijinul Germaniei și-al germanului de la Cotroceni nu “pupam” summit la Sibiu pe chestii importante precum “redefinirea” UE—poate ca teren de golf, ca altceva nu poate ieși din capul lui Johannis—dar all in all “s-a plâns in multe limbi pe pământul asta”, excelent citatul! Și excelenta aluzie la faptul ca tot Romanul fiind poet numai cu Neamțul, suflet poetic și-acesta, se poate înțelege cu adevărat! N-oi fi eu Borza Analyticus dar tot ii dau nota 10 lui Herr Whatchamacallit ambasadorul Axei, măcar pe săptămâna in curs! Și nota 2 pentru autoplagiat lui Herr Klemm care iar a scos placa deteriorării statului de drept in România de la naftalina taman in momentul in care nemții se iau in coarne la UE iar Macron se da drept noul Napoleon la Paris. Poezia salvează România, Achtung!

Leave a Reply