România va primi 33 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pentru reconstrucția economiei, conform estimărilor Bloomberg.

Comisia Europeana a elaborat, pe 27 mai, un plan major de redresare pentru toate statele UE.

Instrumentul de redresare, numit Next Generation EU, este introdus într-un buget UE pe termen lung, puternic, cu posibilitatea de a fi revizuit.

Next Generation EU va colecta fonduri prin ridicarea temporară a plafonului care se aplică resurselor proprii la 2,0% din venitul național brut al UE, astfel Comisia își poate utiliza ratingul de credit puternic pentru a împrumuta 750 de miliarde de euro de pe piețele financiare.
Astfel, din totalul de 750 de miliarde de euro, România ar putea primi 33 de miliarde de euro.

Italia, Spania, Franța și Grecia urmează să primească cele mai mari sume.

Inca o veste buna pentru Romania vine de la Bruxelles.
Comisia Europeană a propus crearea unui nou program dedicat sănătăţii, dotat cu peste 9 miliarde de euro, în cadrul viitorului buget plurianual al UE, cu scopul de a fi mai bine pregătită pentru crizele sanitare, a indicat aceasta joi, potrivit AFP.Sănătatea nu este o competenţă comunitară, ci ţine de responsabilitatea statelor, nu a încetat să amintească executivul european în timpul crizei, încercând cumva să coordoneze răspunsul sanitar al UE în faţa pandemiei.

Dar cu acest nou program Bruxellesul speră să “întoarcă foaia” în felul în care UE gestionează sănătatea, a explicat presei comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

“În timpul crizei a existat un decalaj între ceea ce aşteptau cetăţenii de la UE şi ceea ce puteam să facem noi în realitate”, a recunoscut ea.

Comisia propune în proiectul său de buget revizuit, dezvăluit în linii mari miercuri, să doteze programul “UE pentru sănătate”(EU4Health) cu 9,4 miliarde de euro, adică de 20 de ori mai mult decât propusese Comisia în prezent pentru viitorul cadru financiar 2021-2027.

O mare parte ar fi finanţată prin noul fond de relansare propus de Comisie, la nivelul de 7,7 miliarde de euro, iar restul din buget.

Este vorba de a investi în “prevenţie, în pregătirea pentru crize, în achiziţionarea de medicamente şi echipamente vitale, precum şi în ameliorarea rezultatelor pe termen lung în materie de sănătate”. Este vorba de asemenea de a aborda problema inegalităţilor între sistemele medicale şi în materie de maladii netransmisibile (cancer, sănătate mintală, boli rare, etc.).

Programul va servi de asemenea la consolidarea Centrului european de prevenţie şi control al bolilor şi Agenţiei Europene a Medicamentului şi ar acoperi răspunsul UE în problema producţiei intraeuropene de medicamente.

Cu privire la acest subiect, Comisia pregăteşte un nou plan de acţiune pentru sfârşitul anului.

Pandemia de COVID-19 a pus în lumină faptul că UE este foarte dependentă de China şi de India în materie de substanţe active pentru medicamente, precum şi de echipamente medicale.

Criza provocată de noul coronavirus a “evidenţiat problemele şi slăbiciunile lanţului de aprovizionare şi de producţie a medicamentelor, care existau deja. Aceasta va fi o prioritate pentru EU4Health”, a subliniat comisarul Stella Kyriakides.

Leave a Reply