12 ambasade la București reacționează într-o declarație comună pe tema intenției Guvernului Dăncilă de a modifica legile justiției prin ordonanțe de urgență.

Mesajul, publicat pe site-ul Ambasadei Franței la București, este dat în numele următoarelor state: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite.

“Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe un proces incluziv care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare reacțiile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor români în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările propuse prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune”, se arată într-un mesaj postat pe site-ul Ambasadei Franței și semnat în numele: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite.

https://www.antena3.ro/actualitate/12-ambasade-la-bucuresti-reactioneaza-cerem-guvernului-dancila-sa-se-abtina-de-la-modificari-in-515101.html

6 COMMENTS

  1. Mesajul lor de ingrijorare nu se justifica decat daca in Romania justitia,in urma schimbarii legilor, devine cu adevarat independenta si incepe sa se uite si pe la corectitudinea unora din afacerile lor prin Romania la care nu s-a uitat in ultimii 15 ani de baseala-iohaneala si de coruptie libera tocmai sub protectia celor care zic ca lupta cel mai aprig cu coruptia…dar cu a altora, nu cu a lor si a clanului lor.

    • Cum exact devine independenta justitia prin amnistie si gratiere? Concret! Nu cu texte primite prin sms de la partid.

      • Amnistie ati vrea voi, hastagistii si idolii vostri,astfel ca sa scape Kiovesi,Iohannis,Basescu si o mare gramada de baso-iohanisti,care tremura pentru ca li s-a cam subtiat Musamaua.Sa vezi cand va fi luat la intrebari Sica Mandolina despre sutele de milioane de euro praduite cu Iordache,sau Gorghiu cand va da cu subsemnatul despre afacerile ei cu Pinalti,sau Iohannis despre cum a praduit statul roman prin retrocedari ilegale,sau tortionara Kiovesi despre ce treaba a avut ea si DNA-ul in cazul Rarinca si alte represiuni nedrepte pentru care risca de la 3 la 10 ani de reeducare.Astea ca un mic exemplu…

Leave a Reply