Premierul Viorica Dăncilă s-a declarat surprinsă, miercuri, de afirmaţiile făcute de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, argumentând că a existat o deschidere totală din partea autorităţilor române faţă de paşii pe care ţara noastră îi are de urmat.

‘M-au surprins declaraţiile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat şi există deschidere totală în privinţa paşilor pe care îi avem de urmat. Am format un grup de experţi, s-a lucrat la nivel de experţi, atât din partea Comisiei Europene, cât şi din partea Ministerului Justiţiei. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta şi că va exista transparenţă. De aceea, declaraţia prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans de astăzi a produs neclarităţi şi nu i-am înţeles rostul, pentru că nu este pliată pe realitatea existentă. Am să am o discuţie cu dl. prim-vicepreşedinte legată de aceste aspecte. Ştiu că a fost astăzi o discuţie în Colegiul Comisarilor şi sper că comisarul român a susţinut de această dată România’, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Viorica Dăncilă s-a declarat ‘la fel de surprinsă’ şi de declaraţiile preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

‘Cred că niciun factor sau decident politic, fie şi preşedintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiţie şi mi se pare un lucru corect, dar oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că prim-ministrul României nu a intervenit şi nu va interveni niciodată în actul de justiţie’, a afirmat premierul.

Şefa Executivului consideră că toată această situaţie este generată ‘de declaraţiile repetate pe justiţie ale preşedintelui României’.

‘Consider că această situaţie, destul de neplăcută, a fost creată de declaraţiile repetate pe justiţie ale preşedintelui României. Dacă preşedintele României nu a avut niciun aport la rezultatele obţinute în cadrul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, iată că a reuşit să aducă un deficit de imagine ţării noastre. Este păcat că acest lucru se realizează tocmai în timpul deţinerii preşedinţiei rotative de către România’, a susţinut Viorica Dăncilă.

Miercuri, Comisia Europeană a avertizat România să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres în privinţa statului de drept.

‘România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi, şi înseamnă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat în ultimii ani”, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, după reuniunea săptămânală a Colegiului Comisarilor.

Tot miercuri, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a declarat preocupat de presiunile statului român asupra fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi, care este candidata preferată de legislativul comunitar pentru noul rol de procuror-şef european, relatează Reuters.

‘Vreau să exprim toată preocuparea Parlamentului European pentru situaţia care a apărut’, a afirmat Tajani în cadrul miniplenarei de la Bruxelles a Parlamentului European, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost plasată, pe 29 martie, sub control judiciar de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa. ‘Dna Kovesi rămâne candidata noastră şi continuă să se bucure de respectul şi sprijinul nostru’, a spus el, adăugând că va scrie Guvernului de la Bucureşti pe această temă, scrie Agerpres.


În niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, în contextul în care douăsprezece ambasade ale mai multor state şi-au exprimat ‘îngrijorări cu privire la statul de drept’ din ţara noastră.

‘Astăzi (miercuri – n.r.) am văzut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuţie individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor şi domnilor ambasadori că suntem în România şi că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităţilor din ţara din care fac parte, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului şi eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, aşa cum ambasadorii noştri, în fiecare stat, fie membru al Uniunii Europene sau un stat terţ, au respect pentru statul respectiv’, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Douăsprezece ambasade ale mai multor state – parteneri internaţionali şi aliaţi ai României -, printre care Franţa, SUA şi Germania, îşi ‘exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept’ din ţara noastră şi solicită părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei “să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei’.

Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, este semnat de următoarele ţări: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.

‘Noi, parteneri internaţionali şi aliaţi ai României, chemăm toate părţile implicate în elaborarea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care modifică legislaţia referitoare la domeniul Justiţiei să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei’, se arată în document.

Semnatarii vorbesc despre faptul că nu a existat un dialog pe această temă. ‘Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an’, se menţionează în document.


2 COMMENTS

Leave a Reply