NATO va părăsi Afganistanul atunci “când va veni momentul”, fără riscul “de a slăbi progresele semnificative realizate”, a declarat luni Secretarul General Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din Alianţă, prevăzută pentru 17-18 februarie, subliniind că orice posibilă retragere a trupelor se va baza pe situaţia din teren, potrivit AFP şi Reuters.

“Obiectivul nostru comun este clar: Afganistanul nu ar trebui să mai servească niciodată ca refugiu pentru terorişti pentru a ne ataca ţările”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă. “Niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, însă nu vom pleca decât atunci când va veni momentul”, a subliniat el, făcând apel la talibani să reduce violenţa.

“Există încă o mulţime de probleme în Afganistan. Decizia de a părăsi (ţara) va fi luată în mod colectiv, când va veni momentul. Nu vreau să afectez decizii care vor fi luate de miniştrii” apărării din NATO, a declarat Stoltenberg în cursul unei prezentării a reuniunii.

Militanţii talibani din Afganistan trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului de pace din 2020 cu SUA, pentru a face posibilă o eventuală retragere a trupelor străine până la termenul limită, luna mai, a menţionat secretarul general al NATO.

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO vor discuta la viitoarea lor reuniune dacă talibanii respectă acordul de pace, care le cere insurgenţilor să pună capăt atacurilor şi prevede retragerea trupelor străine către data de 1 mai.

“Vedem că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a-şi onora angajamentele, pentru a asigura că rup toate legăturile cu teroriştii internaţionali”, a spus Stoltenberg.

Numeroasele atacuri produse în Afganistan, între care unul cu bombă care l-a ucis pe viceguvernatorul capitalei Kabul în decembrie, i-au determinat pe membrii Congresului american şi grupurile de apărare a drepturilor omului să ceară o întârziere a retragerii convenite sub fostul preşedinte Donald Trump.

NATO dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldaţi în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează şi acordă asistenţă forţele afgane.

Mulţi experţi se tem că progresele realizate în cele două decenii de intervenţie străină în Afganistan se vor risipi repede în cazul unei retrageri pripite, punând în pericol câştigurile obţinute, de la drepturile femeilor până la dezvoltărea democraţiei. Aleşii americani au avertizat deja că retragerea tuturor trupelor străine ar putea duce la un război civil în Afganistan, scrie Agerpres.

În ianuarie 2015 NATO a lansat în Afganistan misiunea Resolute Support (RSM), care are drept scop instruirea, consilierea și acordarea de asistență forțelor naționale afgane de securitate și apărare (ANDSF). RSM succede operației ISAF (Forța Internațională de Asistență pentru Securitate) și, spre deosebire de aceasta, nu presupune angajarea aliaților în lupte contra insurgenților, fiind o misiune necombatantă.

RSM dispune de aproximativ 16.500de militari din 39 de state aliate și partenere care operează sub coordonarea cartierului general din Kabul/Bagram și a 4 comandamente regionale la Mazar-e Sharif, Herat, Kandahar și Laghman.

România este parte a eforturilor NATO în Afganistan încă din 2002 și se numără, în continuare, printre principalii contributori la această misiune.La Summit-ul NATO de la Bruxelles (11-12 iulie 2018) s-au adoptat decizii privind: prelungirea RSM până când condițiile din teatru ar impune modificări, extinderea susținerii financiare a ANDSF până în 2024, respectiv întărirea parteneriatului politic și a cooperării practice cu Afganistanul.

În același timp, partea afgană s-a angajat să continue reformele, să combată corupția, să organizeze alegeri credibile și incluzive în 2018 (parlamentare) și 2019 (prezidențiale). Ca urmare a semnării acordului dintre SUA și talibani pentru normalizarea situației din Afganistan, precum și a declarației comune pentru pace dintre SUA și guvernul afgan, la 29 februarie 2020, NATO a anunțat că va opera ajustări privind personalul din cadrul RSM în funcție de situația din teren (principiul ”conditions-based”), având în vedere inclusiv o reducere a prezenței militare. România va continua să susțină demersurile de asigurare a păcii și securității în Afganistan, în coordonare deplină cu aliații săi, în cadrul NATO, scrie mae.ro

Leave a Reply