Secretarul general adjunct al Guvernului Orban, Cristi Barbu, într-o postare pe pagina personală de socializare, prezintă „o scurtă istorie” a unuia dintre cele mai discutate subiecte: pensiile speciale.

„Avem majoritate și vom elimina pensiile speciale așa cum am promis!”, spune liberalul.

„O scurtă istorie a pensiilor speciale sună cam așa:
– inventate prin 2001 de către PDSR, strămoșul actualului PSD
– se acordă în baza unei legi speciale și nu pe baza legii pensiilor
– în prezent sunt vreo 7 legi care prevăd acordarea de pensii speciale pentru diverse categorii profesionale
– cuantumul pensiei nu ține cont de contribuția plătită și în multe cazuri suma pe care o primește pensionarul special ajunge să depășească salariul pe care îl primea același om când muncea

Săptămâna viitoare, legea inițiată de Partidul Național Liberal în urma cu mai bine de doi ani ajunge la vot final în sesiunea extraordinară convocată de președintele României.
Avem majoritate și vom elimina pensiile speciale, așa cum am promis!”, scrie Cristi Barbu.

Problema pensiilor speciale se ”tranșează” pe 28 ianuarie

Amintim că PSD a hotărât să convoace o sesiune parlamentară extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în ultima săptămână din luna ianuarie, potrivit preşedintelui interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

„Astăzi am hotărât ca PSD să convoace o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în ultima săptămână din luna ianuarie, şi credem cu certitudine că din acest moment nu mai există un motiv din partea Guvernului PNL să nu pună în aplicare legea promovată de PSD şi promulgată astăzi de preşedintele României de dublare a alocaţiilor copiilor”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.

Anunțul lui Ciolacu vine după ce liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a cerut la finele săptămânii trecute convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru votarea proiectului privind tăierea pensiilor speciale.

În calitate de lider al deputaţilor PNL, am propus colegilor mei să solicităm convocarea unei sesiuni extraordinare în care să supunem votului proiectul de lege al PNL privind tăierea pensiilor speciale. Din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necesare pentru plata alocaţiilor majorate, în urma votului de la sfârşitul lunii decembrie, din Parlament. Tot în decembrie, Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a dat un raport de adoptare a proiectului PNL care prevede tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistraţi, personal aeronautic, diplomaţi, funcţionari ai Curţii de conturi etc. Proiectul de lege al PNL alocă pensii de serviciu doar pentru militari şi poliţişti. În mod surprinzător, raportul de adoptare nu a fost ‘ridicat’ pe site-ul Comisiei de muncă şi nici nu a fost trimis plenului, astfel încât el nu a putut fi supus votului în ultima săptămână din sesiunea parlamentară. Urgenţa adoptării acestui proiect de lege este determinată de necesitatea finanţării legii adoptată de Parlament, privind dublarea alocaţiilor pentru copii”, a scris Roman pe Facebook săptămâna trecută.

Câte pensii speciale sunt în România

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 840 de persoane. Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat).

De Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.440 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.800 lei, din care 3.844 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi din bugetul de stat, scrie psnews.ro

 

Leave a Reply