Am comentat la Antena3CNN anuntul pe care-l va face Directorul SRI Eduard Hellvig.

https://www.antena3.ro/actualitate/eduard-hellvig-sef-sri-anunt-major-679105.html

Transcriptul :

Șeful SRI, Eduard Hellvig, a convocat o conferință de presă în cadrul căreia este așteptat un anunț major, relatează Antena 3 CNN.

“Dacă decide să se retragă, acest gest ar veni ca un element de absolută neutralitate a Serviciului Român de Informații înaintea unui an electoral extrem de complicat.

Eduard Hellvig este cel care a propus președintelui României trecerea în rezervă a 46 de generali SRI în opt ani și trei luni de activitate. A reformat din temelii acest serviciu, care are astăzi o schemă instituțională ce nu mai are nicio legătură cu ce a fost în trecut.

Conexiunile cu serviciile aliate – cu Biroul de Securitate al NATO, cu CIA, cu MI5, care au desfășurat și desfășoară acțiuni comune cu SRI – sunt extrem de puternice.

Dacă decide să se retragă, va fi o pierdere, dar va fi, cu siguranță, o decizie luată după o discuție cu președintele Klaus Iohannis“, a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor, înaintea anunțului lui Hellvig.

El a evocat și situația de securitate la granițele României, în contextul războiului Rusiei în Ucraina.

“Au existat în ultima perioadă dialoguri intensificate între președintele României și directorul SRI, pe fondul celei mai mari provocări de securitate pentru România de la căderea comunismului: sute de kilometri de graniță terestră cu Ucraina, transformarea bazinului Mării Negre în zonă de război, 5.000 de militari străini pe teritoriul României, pentru a întări securitatea țării noastre și a flancului estic.

Iar România are de făcut acestei situații cu 5-6 oameni pricepuți în fruntea țării”, a subliniat Radu Tudor.

Leave a Reply