NATO elogiază pasiunea unui agent român de securitate de la Cartierul General din Bruxelles.

Meet Sorin Aldea, a NATO security agent with a talent for 3D-printed sculpting

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_216684.htm

Faceți cunoștință cu Sorin Aldea, un agent de securitate NATO cu talent pentru sculptarea prin imprimare 3D

Sorin Aldea este agent de securitate în cadrul Serviciului de Protecție de Securitate și Servicii de Urgență a Diviziei Comune de Informații și Securitate a NATO – oamenii care asigură siguranța tuturor la sediul NATO din Bruxelles, Belgia, mentioneaza pagina oficiala a Alianței, www.nato.int.

Veteran de război care a servit în Afganistan, acest cetățean român are o pasiune puternică pentru munca sa și se simte mândru că sprijină mii de colegi din NATO; el se referă adesea la Alianță ca la o „familie uriașă”. Dincolo de cuvinte, Sorin își demonstrează aprecierea față de colegi și lideri prin acte de bunătate neașteptate care combină arta cu tehnologia – creând sculpturi imprimate 3D ale celor mai recunoscute simboluri ale NATO.

„Când văd sacrificiul liderilor noștri, ei au această sarcină de a păstra cetățenii Alianței în siguranță și nu este o sarcină ușoară. Deci, atunci când fac asta (sculptură imprimată 3D), este un mulțumire și un cadou în același timp. Este un sentiment de apreciere, pe care nu îl pot exprima în cuvinte.”

Sorin a experimentat prima dată imprimarea 3D din cauza unui alt hobby: jocurile video. Fostul subofițer din Jandarmeria Română căuta să îmbunătățească accesoriile de realitate virtuală pe care le folosește cu consola sa de jocuri când a descoperit posibilitatea de a crea obiecte personalizate, din viața reală, folosind o imprimantă specială. După doi ani în care și-a perfecționat abilitățile de imprimare 3D, Sorin a decis să încerce ceva mai artistic: reproducerea cu acuratețe a sculpturii simbolului NATO, steaua NATO, folosind nimic altceva decât filamente de plastic, creativitate și o atenție incredibilă la detalii.

Steaua NATO

Întrebat despre sculptura sa preferată NATO – sculptura de șapte metri înălțime din oțel oxidat, care a fost proiectată de arhitectul belgian Raymond Huyberechts, cântărește șase tone metrice și a stat în fața sediului NATO de peste 50 de ani – Sorin subliniază modul în care steaua vorbește inimii membrilor personalului de la Cartierul General al NATO.

„Știam că trebuie să aleg steaua. Acesta este simbolul nostru. Dacă o persoană din afara NATO ar vedea asta, ar spune că această sculptură este doar o bucată de plastic. Dar pentru noi, are un sens total diferit.”

Din perspectiva lui Sorin, steaua NATO este o reprezentare perfectă a spiritului de colaborare al Alianței și a misiunii sale de a asigura siguranța țărilor sale membre de pe ambele maluri ale Atlanticului de Nord.

„[Primul] Secretar General al NATO, Lord Ismay, a descris steaua ca două cercuri combinate – America de Nord și Europa. În jurul lor, există o busolă care îi ghidează pe aliați spre siguranță. Cred că aceasta a fost cea mai bună descriere a stelei NATO oferită de un Secretar General.”

Sorin găsise un scop pentru arta lui. El a vrut să „readucă în atenție simbolul NATO”, oferind replici cât mai multor membri ai personalului NATO, cu scopul de a „conecta diferite departamente și delegații”.

Sorin își personalizează lucrarea de sculptură 3D. „Fiecare sculptură în stea are numele persoanei și divizia acesteia de la bază – iar dacă persoana este militară, replica va prezenta atât drapelul NATO, cât și drapelul din țara de origine.”

În opinia sa, toți membrii personalului NATO merită o stea pentru că „au un obiectiv comun și o direcție comună”.

„Arta vorbește mai tare decât cuvintele”, spune Sorin Aldea.

Pe lângă sculptura stea NATO, Sorin a lucrat și la alte reprezentări vizuale ale contribuțiilor NATO la securitatea transatlantică – inclusiv soldați aliați, sculpturi simbolice despre război și pace și un cub de lumină care arată scene din sediul NATO.

Indiferent ce face, reacția este aceeași. „Când dau sculpturile, peste 90% dintre oameni au lacrimi în ochi”, spune Sorin. „Oamenii sunt surprinși și, văzându-și reacțiile, știu că trebuie să continui. Ce pot sa spun? Încerc să fac mai mulți oameni fericiți.”

Sorin se angajează să continue să facă sculpturi NATO atâta timp cât poziția lui continuă la sediul NATO. S-ar putea să nu reușească să realizeze o sculptură imprimată 3D pentru fiecare dintre cei aproximativ 4.000 de oameni care lucrează la sediul NATO, dar este fericit să aibă un impact pentru cât mai mulți posibil.

„NATO înseamnă foarte mult pentru mine. Acest loc de muncă este ceva care mă cheamă în fiecare zi. Fiind într-o organizație militară și având un background militar, am un sentiment plăcut că vin aici. Sunt mândru că fac parte din această familie uriașă. Este mai mult decât pot explica. Este NATO.”

 

Leave a Reply