”Prima persoană care le-a observat a fost Adina Stavarache, din Tulcea. Imediat, tot corpul expediţionar al SOR a venit să vadă cele patru exemplare. Pentru că păsările se sperie uşor de oameni, ornitologii folosesc la observaţii binocluri şi lunete cu putere ridicată de focalizare”, au transmis reprezentanţii SOR.

 

==============

Patru păsări flamingo, o specie cu apariţie extrem de rară în România, au fost observate pe teritorul ţării, sâmbătă, în cursul uneia din ieşirile pe teren din cadrul Expediţiei Naţionale a Societăţii Ornitologice Române (SOR), scrie news.ro.

Ornitologii au fotografiat păsările cu telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor, unul singur având la îndemână un aparat foto profesionist.

Specia are răspândire în Europa, Africa şi Asia. În Europa, are o distribuţie largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia are o apariţie foarte rară – mai multe exemplare au fost observate în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populaţie cuibăritoare.

Păsările flamingo preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrană în mâl, cu ajutorul ciocului. Se hrănesc în special cu nevertebrate de toate genurile, pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor.

Păsările capătă culoarea roz datorită cantităţii mari de carotenoizi pe care o obţin din consumul crustaceilor capturaţi pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kilograme.

SOR organizează încă de la înfiinţare, din 1990, tabere ornitologice şi expediţii în Delta Dunării. Anul acesta, acţiunea a avut loc în perioada 12-24 august, în două locaţii – la Maliuc şi la Vadu. Acţiunea este organizată de profesorul Eugen Petrescu, este finanţată din fondurile SOR, dar beneficiază şi de sponsorizări.

 

5 COMMENTS

  1. Sa-i spuna cineva Oanei Roman ca sunt Flamingo Birds, nu trupa de streaptease, pls. Da. Reconfortante fotografii… Natura ne arata ca face ce vrea si cand vrea. Ce mici suntem… Sa ne bucuram de ei si sa speram ca nu o sa aiba soarta lebedelor din Viena…

  2. Ps: cred ca pluralul e “crustaceelor”. Deasemenea, ma gandesc ca daca o actiune se desfasoara in timp ce e relatata “anul acesta actiunea a avut loc in perioada 12-24 august”, e cam ciudat sa folosesti trecutul pe 22 august. Zic si eu

  3. O aparitie insolita si rara pe taramurile nostre. Probabil ca schimbarile climatice si lipsa hranei a facut ca cele doua perechi de flamingo sa se stabileasca in Delta Dunarii. Cu atat mai mult trebuie sa facem eforturi uriase sa prezervam acest taram unic in Europa si de ce nu in lume.

Leave a Reply