Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților şi a ajuns la Senat, care este for decizional.

“Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României”, se arată în proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza.

Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare, scrie antena3.ro

“În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competenţe naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, se mai arată în proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaților.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi “scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.

https://www.antena3.ro/actualitate/proiect-lege-autonomia-tinutului-secuiesc-aprobat-tacit-de-deputati-568462.html

PS : aprobare tacita a unui proiect de lege se intampla atunci cand deputatii nu muncesc dar iau salariu, nu-i asa?

3 COMMENTS

 1. “aprobare tacita a unui proiect de lege se intampla atunci cand deputatii nu muncesc dar iau salariu, nu-i asa?”

  Nu, aprobare tacita inseama ca niste securistii prosti au fost pusi sa conduca tara.
  Ca ii si platim e nimic pe linga pagubele pe care le fac specimenele astea chiar si atunci cind nu fac nimic.

  adica fix Ciolacu, presedintele Camerei care facu treaba asta, vine acum si zice el nu e de acord? Pai ce facusi mai nene din decembrie pina acu? ai dormit sau n-ai primit ordin? Nu esti chiar TU presedintele Camerei?

  ce circ… ce clovni…
  pedeapsa meritata – chiar si numai pentru prostie neintentionata – ar fi ca TOTI deputatii sa aiba domiciliu obligatoriu, tot restul vietii, in jud Harghira sau Covasna.
  Eu cred ca la un referendum ideea/pedeapsa asta ar trece cu 90%… doar udmr s-ar opune…

 2. Aprobare tacita doar pt proiectul asta de lege neconstitutional ?
  Sa ne explice Ciolacu fenomenul paranormal cand alte proiecte de legi zac ani de zile prin sertare, vitale pt tara, si….ce sa vezi, nu sunt aprobate tacit !

 3. Mare atentie la folosirea expresiei nemturesti “kurzarbeit=munca de scurtă durată”, in romaneste somaj tehnic, expresie folosita de cei de la ministerul muncii! Aceasta “reforma: munca de scurtă durată=kurzarbeit” este folosita doar pentru cetatenii din tara respectiva, care au lucrat ultimele 2-3-6-12 luni la acelasi loc de munca! Practic: 40% din salariu il primesc de la stat si restul de 50% de la patronul/firma unde isi depune actele pentru a primi venitul lunar, acesti 40% de la stat plus 50% de la patron, se livreaza la fortele de munca si dupa, sunt depusi in contul beneficiarului, beneficiar care nu poate fi obligat de nimeni sa munceasca timp de 3 luni de zile cat timp primeste “kurzarbeit”, patronul este penalizat cu pana la inchiderea definitiv a firmei respective! Si: in perioada “3 luni kurzarbeit” patronul poate angaja necalificati/sezonieri din alte tari cu un salariu cel mult la jumatate din salariul titularului, vezi exemplu clar nemturia si austrica(trafic de bipezi la munca in orice conditii, oricand, fara criterii sau respect pentru sclav)! Degeaba clampanesc aiurea hOrban si cei de la ministerul muncii in frunte cu Violenta, asta e realitatea din terenul european si nu e bascalie! Cautati linkul cu ajutorul cuvantului, trafuceti-l si va veti convinge, doar ca fiecare tara are cateva artificii care pot schimba cate ceva din metoda.

Leave a Reply