Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este incredibil ce se întâmplă în Parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc.

Iata aici declaratia :

Se impun cateva elemente de analiza :

 1. In plina pandemie si cu masuri de relaxare anuntate deja mult prea devreme fata de data introducerii lor, presedintele Klaus Iohannis se lanseaza intr-un atac politic partizan de la tribuna Administratiei Prezidentiale. Spiritul Constitutiei e cat de poate de clar : cel care ocupa cea mai inalta functie in stat trebuie sa se fereasca de politica partizana, trebuie sa fie echilibrat in raport cu fortele politice, sa genereze solutii, nu conflicte
 2. Pedala nationalista si in egala masura anti-PSD din discursul presedintelui Klaus Iohannis are o singura miza : castig electoral pentru PNL, in special in Ardeal, acolo unde liberalii spera sa faca diferenta in alegerile locale si parlamentare. Iohannis intuieste slabiciunea palpabila a PNL si incearca sa compenseze prin efort mediatic si politic. Dezastrul Suceava si modul catastrofal de gestionare a unui judet liberal a afectat ceva din intentia de vot pentru PNL. Vom vedea in ce masura aceasta retorica agresiv nationalista a presedintelui va aduce voturi PNL, dupa gafa PSD in Camera Deputatilor, cu adoptarea tacita a unui proiect privind o asa zisa autonomie a unui asa zis tinut secuiesc
 3. Sa nu spui nimic despre sanatate, economie si alte griji majore ale momentului, sa iesi doar pentru a-ti reactiva ura impotriva adversarului politic (amintind de gafa pre-pandemie a procuparii stricte pe alegeri anticipate) – asta e o mare greseala de calcul politic. Iohannis reuseste azi sa se alature vocilor nationaliste, populiste, anti-reformiste din PSD care ataca si ei cu forta actuala conducere a partidului.
  4. Sulfurosul pro-estic Viktor Orban trebuie criticat pentru derapajele sale de la democratie. Ungaria nu mai este ce-a fost acum 10-15 ani, o tara moderna, bine ancorata in sistemul de valori occidentale.
  Atunci insa cand Klaus Iohannis acuza PSD de relatii ciudate cu Viktor Orban, ma gandesc ca ar fi trebuit sa ia atitudine si la recentele derapaje anti-romanesti de la Budapesta, numeroase si nepermis de agresive. Ultima, provocata si de un neinspirat reprezentant roman. Cand fosta conducere a PSD avea relatii extrem de dubioase cu Viktor Orban dupa ce acesta era vizitat de Vladimir Putin, n-am auzit nimic din partea presedintelui. Energie, BRUA, firme maghiare, joc Mol-Gazprom – rings the bell?
  5. Senzatia mea e ca prin iesirea neinspirata de azi, Klaus Iohannis a reusit sa trezeasca un adversar politic inert, absent si care facea un nani-mic politic numai bun pentru PNL. Iar impingerea disputei putere-opozitie in zona retoricii nationaliste e tot ce ne lipsea in anul acesta cu pandemie, ingrijorari europene si agresiuni fara numar de la Est. Singura scuza ar fi ca presedintele sa aiba insights, sa stie ca am depasit deja criza #coronavirus si ca inevitabil ne intoarcem la batalia politica pentru alegerile ce vin. Dar sa o faca PNL si Guvernul, nu presedintele ce trebuie sa dea zi de zi exemplu de neutralitate, potrivit inaltei sale demnitati capatata in urma generozitatii votului romanilor

2 COMMENTS

 1. oricare ar fi dedesubturile, smecheriile, pacalelile, planurile si manevrele (ca nimeni nu e Fecioara Maria in politica) azi e prima si singura data cind mi-a placut de Iohannis, atit in fond cit si in forma.

  Admir inteligenta si abilitatea chiar si la cei ca nu-mi sunt simpatici; prefer sa fiu condus de banditi destepti decit de onorabili prosti… prostia e eterna.

  a nu se intelege ca psd e rau si pnl (sau alti banditi) sunt buni – sau invers; nu, toti o apa si-un pamint… probabil ca, azi, diferenta a fost facuta de “nevazuti”

 2. ziua de ieri m-a făcut să-mi dau seama că paradoxul care ne domina continua sa se manifeste … johannis și-a demonstrat limitele …anul trecut erau niște evrei ,anul acesta sunt niste unguri …daca anul trecut mă gândeam că poate are sfătuitori proști ,îmi dau seama că omul și-a atins limitele …atâta poate …ce îmi atrage atenția este discursul bățos ,a la trump care spune ceva și nu recunoaște nimic…și recomanda injecții cu clor…e sigur că este ceva in legătură și cu viktor orban …dar ce ? ardealul? să fim seriosi…poate anumite interese majore care l-au făcut să sară și anul trecut și anul acesta ….ce au înțeles oamenii? că e cazul sa se uite că la urs…efectul magic de anul trecut ,, mamă,ce le-a tras-o pesedistilor,, nu mai e decât în capul său…oamenii văd un personaj sinistru și limitat ,un trump combinat cu băsescu, fără anvergură și cu o sete de putere inimaginabilă…

Leave a Reply