Ye Jianming, proprietarul firmei China Energy Fund Committee (CEFC) din Shanghai, companie acuzata ca a mituit lideri africani, in schimbul unor favoruri pentru afaceri, a fost arestat in China, la inceputul acestei luni, potrivit The Observer, citat de Rador si Hotnews.

Arestarea lui Ye in China a fost ordonata direct de catre presedintele Xi Jinping, conform South China Morning Post. In legatura cu acest caz, pe 21 noiembrie 2017, a fost arestat, la New York, un fost oficial al Hong Kong, Chi Ping Patrick Ho, fiind acuzat ca a luat parte la o schema de mituire a presedintelui Ciad si a unui membru din Guvernul Ugandei in schimbul unor contracte pentru compania chineza CEFC. Recent, CEFC a fost pusa sub juridictia statului chinez.

Reamintim ca CEFC se afla in proces de preluare a 51% din fostul Rompetrol Group de la KazMunayGas Kazahstan. In decembrie 2016, KazMunayGas Kazahstan a semnat, la Bucuresti, acordul cu CEFC pentru vanzarea a 51% din actiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, care detine pachetul majoritar al Rompetrol Rafinare.

CEFC e acuzata ca a oferit o mita de 2 milioane de dolari presedintelui Ciadului, Idriss Deby, in schimbul obtinerii unor valoroase drepturi petroliere, iar lui Kutesa i-ar fi dat 500.000 de dolari pentru o afacere cu energie in sectorul petrolier al Ugandei, care este in curs de afirmare. Kutesa era la acea data presedinte al Adunarii Generale a ONU. Kutesa a negat ca ar fi primit orice astfel de mita. Arestarea lui Ye pune lumina reflectoarelor pe modul in care compania lui isi derula afacerile.

 

 

5 COMMENTS

  1. Ce-s 2 mil in China ? Nimic ! Cu toate astea coruptia e considerata si la ei una din cele mai grave infractiuni, ca tot se luau unii de statele UE si de SUA ca “se baga in treburile interne” “incalca grav suveranitatea” Suveranitatea de a se imbogati peste noapte din banii prostilor. Peste tot in lume coruptia e tratata cu zeama de catuse si puscarie grava, nu doi ani sau 4 cu suspendare ori 5 cu executare, dupa 18 luni i-ai salutat din mers. Si culmea, tot la noi sunt si cei mai aprigi nemultumiti, mvaaaai anii 50, drepturile omului. De parca noi astia jupuiti de vii de aceste clanuiri n-am fi tot oameni si n-am avea ceva drepturi. Sa fim aparati de catre institutiile statului de borfasimea care a aparut in ultimii 28 de ani. Nu, noi n-avem dreptul asta, doar ei au drepturi. Dreptul de a fura, de a ramnane cu banii, a nu face nici puscarie, a nu-si pierde nici scaunul in fruntea statului si nu cumva sa le calci demnitatea in picioare cu tot felul de apelative ca jar mananci. Cam asta si-ar dori altfel e vai de noi…pagubitii.

  2. Apune sau dispare soarele la ura occidentului si mai ales ca e vorba de economia chinei care are dolarelii americanilor,peste 60% din masa monetara americana e in chinuta! Nu se alege,deja e pe tobogan,jos spre baza prin cheful omului!!

  3. Nu înțeleg de ce nu vrea statul român să redevină acționar majoritar la Rompetrol! OMV-ul are ca acționar semnificativ statul austriac, MOL ca acționar majoritar statul ungar, LOTOS statul polonez.
    Cum să-ți protejezi consumatorii de speculațiile de la pompă dacă tu, statul român, nu mai deții nici măcar o stație de distribuție? Dar punem boticul la absurdități de genul celor afirmate de OMV, că nu poate scade prețul la pompă că ar produce o „distorsiune în piață” și ar risca amendă de la Consiliul Concurenței!? Când merg cu tarifele în sus o ard cu concurența și vinovat principal este … Dragnea cu al lui pesedeu!

Leave a Reply