Vehicularea ideii unei asa zise Armate Europene in ultimile luni a stimulat si speculatia potrivit careia la Summit-ul de la Sibiu de joi se va discuta si acest proiect.
Aceasta nefericita initiativa ar crea un paralelism extrem de periculos cu NATO, cea mai puternica alianta politico-militara din istorie. NATO a implinit 70 de ani pe 4 aprilie.
NATO reprezinta cea mai serioasa garantie a protejarii populatiei si teritoriilor statelor aliate. Implicarea puternica a Statelor Unite ale Americii in securitatea europeana a inceput inca din al 2 lea razboi mondial, pentru finalul caruia a avut o contributie majora. Dupa infrangerea nazismului, Planul Marshall si aparitia NATO au permis Europei sa contracareze amenintarea URSS si sa se dezvolte economic prin investitii masive post-razboi.
E adevarat ca Donald Trump a facut tot felul de afirmatii nefericite despre Alianta Nord Atlantica, dar Congresul SUA si restul institutiilor dau mesaje ferme de respectare a Tratatului de la Washington.
UE are deja imense provocari carora trebuie sa se le faca fata : migratie, terorism, Brexit, populism-extremism. O agentie europeana de informatii ar fi o idee infinit mai inteligenta decat o asa zisa Armata Europeana. O ruptura in aranjamentele de securitate valabile dupa cel de-al doilea Razboi Mondial ar insemna un succes al demersului oficial al Rusiei, de a destabiliza spatiul occidental. Demers oficializat in 2013 de generalul Valery Gherasimov, sef al Statului Major al Armatei Ruse, cu binecuvantarea lui Vladimir Putin.
Daca la Summit-ul de la Sibiu se va discuta ceva despre o asa Armata Europeana, acest lucru ar putea insemna o infrangere inclusiv pentru Romania, care se bazeaza deplin pe solidaritatea NATO si parteneriatul strategic cu SUA in combaterea uriaselor amenintari care vin din Rusia spre civilizatia europeana, incepand cu Flancul Estic.
nu va lasati pacaliti de nume, “Armata Europeana”. Nu va fi o armata clasica ci o mixtura de Jandarmerie actuala si trupe de Securitate de pe vremuri.
Structura asta nu este pentru a se lupta cu cei dinafara, ci pentru represiunea celor dinauntru.
Intotdeauna soldatii unei tari au ezitat sau nu au tras impotriva propriilor cetateni dar soldatii unei alte tari nu au probleme in a respecta astfel de ordine. Primii care au dislocat legiuni cu etnici proveniti dintr-o parte a Imperiului in alta, din aceste motive, au fost romanii, deci nu ar fi nimic nou sub soare.
Va veni, in citiva ani, vremea in care UE nu se va putea mentine decit prin forta si teroare oficializate. Pentru acea vreme se va face aceasta asa-zisa Armata Europeana…. pentru vremea in care un guvern care “deviaza” va trebui sa fie inlaturat prin forta, dupa modelul Praga 1968, dupa modelul Razboiului Civil din SUA sec 19, sau poate pentru vremea cind oamenii se vor razvrati impotriva sistemului antidemocratic, impotriva hipertaxarii, impotriva confiscarii banilor, a bunurilor personale, impotriva eliminarii libertatilor civile, a libertatii de exprimare, etc
Catalunia si Franta nu sunt decit mici frinturi, mici repetitii pentru ce va urma. Si “ei”, globalistii, federalistii, internationalistii, neomarxistii, elita birocratica bruxelleza, scolitii lui Soros, partidul Davos, “ei” se pregatesc sa ramina la putere indiferent cum, sa mentina Sistemul, sa-si pastreze privilegiile indiferent de pret si de metode.
ma bucur ca stiti ceva ce inca nu stie nimeni. jandarmeria nu e armata. cat despre represiune si teroare….vadim saracu’ la fel zicea inainte sa moara
NATO respecta suveranitatea statelor membre dupa cum s-a dovedit in diverse actiuni ale NATO in care unele state s-au implicat,iar altele nu.Aceasta asazis Armata Europeana ,pentru realizarea careia probabil ca se fac deja pregatiri si presiuni,dovada fiind faptul ca a fost si unul dintre motivele Brexitului.armata care, dupa cate se pare,se vrea a fi o armata imperiala,o exprimare “pe o singura voce”, cum deja se doreste de catre varfurile pepeeiste si de catre remorcile lor,care se vor ei a fi,de fapt,un Partid Unic care sa stapaneasca peste un Imperiu,ca doar nu degeaba combat ei “suveranismul”,iar Armata Europeana,daca va exista,pas cu pas si mai mult ca sigur, va confisca armatele nationale si toata dotarea lor.Astfel modelul Tratatului de la Varsovia si doctrina Brejnev pot fi orcand reeditate, sau chiar cu mult mai mult,depasite.