Comunicat MApN :

Cu privire la avizul emis de Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, facem următoarele precizări:

Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), autoritate națională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.

Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislația internațională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituția care coordonează activitatea operațională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană).

Din informațiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuție a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeași dată, la ora 06.59.

După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligațiilor legale, tuturor instituțiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine și a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române situațiile în care ar observa existența unor asemenea pericole.

Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență  intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României. În acest sens, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens.

În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice, scrie MApN la finalul comunicatului.

 


Nota mea : Cu ajutorul unor drone aeriene si subacvatice, efortul militar pentru anihilarea eventualelor mine scapate din nordul Marii negre ar putea fi mai eficient :

4 COMMENTS

  1. Informatiile sunt necesare pentru cei care locuiesc in zona, pentru rastul tarii, nu prea sunt importante, importante sunt faptele finale! Apropo, oare cati se vor bucura de vacanta la mare in Romania anul asta? Inca ceva, cica ministrul a dat lege sau ce-o fi fost in legatura cu recrutarea, ma uit la tv si vad doar accidente chiar de profesionisti din armata, daca ei nu sunt in stare sa tina sub control volanul masinii proprii, cum credeti ca vor stapani o arma sa apere tara si cetatenii in caz de razboi? Nu cumva trebuie sa treaca rapid la o pregatire militara de 6-8 luni, cum faceam noi ca elevi in scoala la premilitara? Intreb si eu!

  2. Romania e pe cale sa denclanseze primu’ mare razboi geriatric, ca s-a declarat ca poate Dincu (nea Vassile) sa-i mobilizeze pe rezervisti pana la 63 de ani. Pe langa ca majoritatea erau “instruiti” la munci agricole, la cules porumb, pe vremea lu’ Ceao!

    PS. La ce sa te astepti in tara asta daca atunci cand le-a dat alarma la carburant nu s-a mai tinut cont de nicio lege gen ca nu au voie sa iti dea benzina la recipiente de plastic, ca le daduse la toti benzina in saci de plastic, tomberoane, bidoane de apa plata si in ce mai aveau la indemana ca erau in stare sa iti dea si-n buzunar, numai sa faca si astia cu benzinariile un ban! Asta e tara!

    Restu’ e cancan…

  3. Aproximativ 925 de civili au fost ucişi şi 1.496 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), citat de The Guardian.

    PS. Asta e bine! La noi la Revolutie au murit vreo 1200…

  4. Radu, imi amintesc ca in urma cu 2-3 ani, am luat legatura cu un roman care lucra in legiunea franceza si sunt cativa, doar ca la 45-48 ani au iesit la pensie. E vorba de un brasoveav care vine foarte rar in tara, este stabilit in frantica. Intreb si eu: de ce nu ii aduc pe acesti profesionisti in tara ca sa ii profesionalizeze pe militarii romani? Am inteles ca sunt platiti foarte bine in frantuca, posibil sa fie si scumpi pentru aceste actiuni dar nu mai scumpi decat cei cu pensii speciale. Garantez ca sunt cei mai informati specialisti pentru ca actioneaza dupa un plan foarte bine pus la punct.

Leave a Reply