Ministrul apararii Mihai Fifor pe Facebook :

Vești bune în domeniul modernizării armatei noastre!

Suntem în grafic cu implementarea proiectelor strategice de înzestrare a Armatei României. Am spus, în repetate rânduri, că anul 2018 va fi un an de referință pentru Forțele Navale Române. După lansarea procedurilor de achiziție a corvetelor multirol, suntem gata să demarăm proceduri similare pentru bateriile de coastă: Guvernul României a adoptat, astăzi, o Hotărâre prin care se aprobă aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare ,,Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).
SIML va asigura Forțelor Navale Române capacități la nivelul secolului XXI, interoperabile cu sistemele similare NATO, pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, care vor permite executarea acţiunilor de luptă în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului naţional, din poziţii prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea şi indiferent de condiţiile hidro-meteorologice.
Ca și în cazul corvetelor, implicarea maximă a industriei naționale în implementarea acestui program strategic va fi o condiție de bază.
Astfel, realizarea pe teritoriul naţional a unei infrastructuri de producție/asamblare/testare/mentenanță a sistemelor la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat a fost definită ca interes esenţial de securitate pentru statul român în legătură cu acest program de înzestrare .
Această infrastructură ultramodernă, care va fi realizată de către operatorul economic ce va fi declarat câștigător după derularea cu maximă transparență a procedurilor de achiziție, va permite integrarea de elemente componente ale SIML, operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al SIML, astfel încât în situaţii de criză și război să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional, precum și implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru aceste sisteme.
Contractul de furnizare, care va cuprinde și suportul logistic inițial, va fi multianual și se va derula în perioada 2018 – 2022.

1 COMMENT

  1. La naiba cu afacerile “mamutilor” golind bugetul tarii de parca romanica a facut vreun rau cuiva! Ah,daca as aminti de cate afaceri oneroase au beneficiat strainataturile,m’ar apuca nervii. Sunt doar afaceri si nimic in favoarea tarii!

Leave a Reply