literaturii_web

Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală va pune la dispoziţia Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), care urmează să fie evacuat pe 15 iunie câteva spaţii de depozitare, pentru a proteja patrimoniul MNLR, a anunţat Virgil Niţulescu, managerul MŢR, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, specialiştii Muzeului Ţăranului Român au aflat cu deosebit regret că, până pe 15 iunie data comemorării morţii lui Mihai Eminescu, nu a fost posibilă găsirea unei soluţii pentru punerea la adăpost a patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

“În această situaţie, fiind perfect conştienţi de valoarea inestimabilă a patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român pune la dispoziţia Muzeului Naţional al Literaturii Române, pe o perioadă limitată de timp, puţinele sale spaţii de depozitare rămase libere, pentru a proteja patrimoniul acestui muzeu”, spune Virgil Niţulescu.

El precizează că acesta “este un gest de minimă solidaritate între muzeele României”. “(…) şi aşteptăm ca Primăria Municipiului Bucureşti să găsească, în cel mai scurt timp posibil, o soluţie pentru aşezarea Muzeului Naţional al Literaturii Române într-un sediu adecvat”, a mai spus Virgil Niţulescu.

Muzeul Literaturii Române din Bucureşti este în pericol iminent de a fi evacuat forţat, împreună cu întreaga sa arhivă de peste 300.000 de manuscrise, obiecte de patrimoniu şi cărţi vechi (unele mai vechi de 500 de ani), evaluate la peste 1 miliard de euro, dar a căror valoare istorică şi culturală este inestimabilă. Printre ele, manuscrise de Marcel Proust, Thomas Mann, Paul Valéry, Giovanni Papini, Giuseppe Ungaretti şi Mihai Eminescu, în numele căruia a fost creat acest muzeu.

Patru manifestări de susţinere a MNLR s-au desfăşurat în ultimele două săptămâni în Bucureşti.

Un astfel de eveniment s-a desfăşurat pe 4 iunie, în faţa MNLR şi în faţa Primăriei Capitalei. Aproximativ 50 de persoane, majoritatea angajaţi ai Muzeului Literaturii, au participat atunci, în faţa sediului MNLR, la un protest faţă de evacuarea instituţiei din sediul de pe Bulevardul Dacia, directorul acesteia, Ioan Cristescu, declarând la momentul respectiv că a fost deja întreruptă alimentarea cu apă şi că nu mai poate chema oamenii la serviciu. Protestul respectiv nu a fost autorizat.

Întrebat atunci dacă a participat la discuţiile reprezentanţilor municipalităţii cu proprietarul clădirii în care funcţionează muzeul, directorul MNLR, Ioan Cristescu, a răspuns afirmativ, adăugând că proprietarul “nu are de gând să vând㔓Vor, cel mult, să ne lase aici câteva luni. Condiţia ar fi ca primăria să plătească un milion de euro din urmă, pe ultimii trei ani”, a spus Cristescu, precizând că această sumă nu ar reprezenta o datorie.

Directorul MNRL a mai spus că termenul stabilit pentru evacuare este 15 iunie. În opinia lui, acest termen va fi însă mult mai scurt. “Astăzi (4 iunie, n.r.) s-a tăiat apa şi nu pot, de mâine, să mai consider muzeul deschis. Nu pot să aduc oameni la serviciu fără apă”, a explicat Ioan Cristescu.

Acesta a mai spus că, ulterior, se va ajunge, “probabil, la o formulă de pus sigiliu pe clădire”. “Pentru că nu poţi să permiţi cuiva, indiferent că e proprietar… Chiar dacă mă aleg cu dosar penal pentru violarea proprietăţii, mai importantă este apărarea patrimoniului”, a adăugat Cristescu.

Directorul MNLR a precizat şi că a discutat cu reprezentanţii Primăriei Capitalei despre viitorul sediu al muzeului, fiind găsite, astfel, “câteva locaţii potrivite”, însă nu există, deocamdată, o soluţie definitivă.

Un alt protest cu acelaşi obiect, tot neautorizat, s-a desfăşurat, pe 4 iunie, în faţa Primăriei Capitalei, unde s-au adunat circa 10-15 persoane, respectiv câţiva angajaţi ai muzeului, alături de tineri.

Pe de altă parte, pe 8 iunie, peste 20 de persoane, angajaţi ai Muzeului Literaturii, scriitori şi alţi artişti, s-au adunat în faţa instituţiei pentru a atrage atenţia asupra faptului că sediul acesteia, care a fost retrocedat, urmează să fie evacuat pe 15 iunie, fără a exista un alt spaţiu pentru găzduirea muzeului.

Totodată, peste 60 de persoane au participat, pe 10 iunie, la evenimentul “Recviem pentru Muzeu”, organizat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) în faţa Muzeului Literaturii Române, unde membrii ARCEN au citit fragmente din Emil Cioran şi Mircea Eliade, în contextul în care instituţia ar putea fi închisă.

Muzeului Naţional al Literaturii Române se află în administrarea municipalităţii bucureştene.

Pe 30 mai, proiectul de suplimentare a bugetului Muzeului Naţional al Literaturii Române cu 2,55 milioane de lei, pentru eliberarea sediului instituţiei, care a fost retrocedat, a fost respins de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

MNLR i-a fost repartizat actualul sediu, din Bulevardul Dacia, nr. 12, în anul 1967. Pregătirile prealabile funcţionării ca instituţie muzeală au durat până în anul 1971, când, de facto, a devenit sediu al instituţiei, cu program de vizitare.

Muzeul adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video. Acestea redau într-o imagine concentrat metaforică profunzimea, complexitatea şi frumuseţea inefabilă a literaturii române.

In CGMB, majoritatea consilierilor au afaceri si interese legate direct de proiectele votate, gradul de coruptie fiind exploziv !

 

 

29 COMMENTS

 1. ce misto e ca din cand in cand va dati seama ca suntem condusi de niste oameni pe care nu-i intereseaza decat propriul buzunar.De la primari,consilieri judeteni si mai departe,90 la suta nu au nici o treaba cu oamenii care i-au votat.Asta e de 25 de ani dar ce e comic,e faptul ca periodic,va cuprinde asa o indignare si o surprindere,ceva de speriat.Norocul e ca nu va tine mult.Oamenii astia care ne conduc si DIN CAUZA CARORA SUNTEM IN HALUL ASTA,sunt prezentati salvatorii tarii in tot felul de sondaje si de emisiuni.CA SA II PREZINTI AZI CU 50-60 LA SUTA IN TOT FELUL DE SONDAJE SI A DOUA ZI SA VII SA SPUI CA ,VAI, CE NASOL O DUCEM SI CE NENOROCITI NE CONDUC,SAU NE-AU CONDUS,NU PREA MIROASE A BINE.In rest indignare placuta in continuare.

 2. Cine sa aprobe niste bani in folosul Culturii ? Unul care spune ” PONTA NU ANUNŢĂ ACUM CĂ VA CANDIDA PENTRU CĂ ANUNŢĂ ATUNCI CÂND VA ANUNŢA ” ? Ca de aia si pastoreste baronii locali ai PSD ca sa dea bani cui trebuie si nu sa ajute institutii de cultura care pentru ei sint asa de decor,de umplutura….

 3. Cine este proprietar de teren forestier ar putea sa-si defriseze legal intreaga suprafata de padure pentru a-si construi pensiuni, spatii de agrement, baruri, piscine si spa-uri, totul in scop turistic. Potrivit unor amendamente depuse de 38 de deputati PSD la Codul Silvic, padurile vor putea fi incluse in intravilan in aceste conditii si vor putea fi scoase integral din fondul forestier pentru a construi unitati turistice, relateaza Mediafax………………………………asasini sunt multi ,exemple se gasesc zi de zi,doar ca nu are cine sa le vada si cine sa tina minte macar pana la primele alegeri.

  • Domnule papistas, cred ca ai neuronul obosit rau. Daca ai vedea ce se intampla in viata reala, nu in aia proiectata idilic in mintiuta matale, ai intelege ca e o masura buna. Habar n-ai cate matrapazlacuri forestiere s-ar duce naibii prin amendamentul asta. Acum, daca eu am o proprietate forestiera, unde as vrea sa-mi fac o pensiune, nu ma lasa Ocolul Silvic. Eu sunt proprietar, dar Ocolul imi stabileste cota de masa lemnoasa la care am dreptul. De ce sa nu tai o parte din padure pentru o pensiune care genereaza efecte indirecte benefice pentru comunitate (locuri de munca, crestera valorii in zona, taxe la bugetul primariei, ca pensiunea intra in intravilan, chiar daca e la mama naibii)? Nu te-ai izbit niciodata de obtuzitatea Ocolului, Agentiei de Mediu pentru o investitie de acest gen in mediul rural. Inainte de a debita ineptii comandate de basistii tai, pune-ti neuronul sa traiasca….Va legati de orice, asta e OZU-ul vostru, portocalii expirati…Nu uit si nu iert!

   • maestre,aici nu este vorba de basism.faptul ca ai un teren nu inseamna ca poti sa faci ce vrei tu acolo.padurea,faneata,terenul agricol are rolul lui ca atare si nu sunt pentru constructie.trecere in intevilan inseamna sa faca parte dintr-o localitate nemijlocit nu cum s-a tot marsavit toata tara asta.acum daca s-a facut dezmat pe terenuri agricole si fanete vreti sa trecem si peste paduri ca sa stim o treaba.uita-te la aia din occident care nici pomul din curtea ta nu te lasa sa il tai daca nu ai un motiv serios.acolo politica terenurilor este foarte dura,ce daca sunt private.daca vrei pensiune vinde padurea,ia-ti o faneata ceva si construieste acolo cat mai tine smecheria.planteaza pomi in jur si asteapta sa creasca ,asta ca sa intelegi mai bine ce inseamna padure si cat de greu creste ea.si apoi sunt o groaza de pensiuni construite si stau goale cam tot anul.anunturile sunt pline de pensiuni de vanzare si foarte ieftine.ia-ti una de-a gata,poate tu esti mai destept si faci ceva cu ea.

    • Discutia este despre existenta viitoare a Muzeului Literaturii Romane, nu despre Politica sau de alte subiecte care sunt in afara subiectului propus in discutie. Cap au unii, minte le mai trebuieste!

  • Televiziunile nu mai sint interesate de evenimentele din 13-15 iunie1990.Numai noi care am participat acolo mai avem si vom avea in fata ochilor amintirile tragice din acele zile.Sinteti siguri ca au fost numai 5 morti?Linga mine la demonstatia din fata cladirii securitatii,a fost impuscat in cap, un baiat de 30 de ani,din incinta cladirii.Eu triesc cu aceasta trauma si durere pina la moarte dar iliescu si ai lui se lafaie prin salilile si holurile palamentului.
   Tinerii grevisti ai foamei din P Universitatii, pe data de 14 iunie,dupa ce le-a dat drumul de la politie erau plini de dungi de bulan pe spate si pe abdomen.Si multe altele va pot povesti,traite pe pielea mea dar nu mai intereseaza pe nimeni.Rusine televiziunilor care ne dau tot felul de nimicuri si lucrurile importante nu-i mai intereseaza.

   • 6 morti oficial, adevarul nu se cunoaste despre cati au fost omorati in realitate. media a devenit o mizerie, o strutocamila intre zona comerciala submediocra si propaganda de partid de cel mai jos nivel cu putinta, atat cele aservite PSD cat si cele supuse lui basescu

 4. Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, a dat un ordin la sfarsitul lunii mai prin care exonereaza de orice sanctiune primariile si investitorii care nu pun in dezbatere publica planurile de urbanism si de amenajare a teritoriului. Mai exact, ordinul lui Dragnea a scos prevedere expresa care spunea ca documentatiile de urbanism si amenajare a teritoriului care se aproba fara consultari publice sunt “nule de drept”. Astfel, desi teoretic, primariile si investitorii trebuie sa faca consultarea publicului atunci cand elaboreaza o documentatie de urbanism, nu mai exista nicio sanctiune in cazul in care nu o fac. ………………………………………………..nu trebuie sa se stie inainte ce se va construi.de multe ori protestele au avut castig de cauza.Asa ca dupa terminarea constructiei va mai protesta cineva?

 5. În cladirea Casei Scanteii, sau mai bine spus, in Fostul Combinat Poligrafic Casa Scanteii, sunt imense spatii libere ramase dupa restrangerea activitatii, in care se poate amenaja, nu un muzeu, ci trei.

  • O solutie care merita sa fie verificata! Problema este ca aceste spatii au fost ocupate de fosti “oameni destepti” dar cu bani.

 6. D-le Tudor, în ce ani spuneaţi?! 1967-1971?! Păi, parcă atunci, se aflau la conducerea României nişte analfabeţi şi inculţi comunişti. Noroc cu universitarii ăştia de azi, adică fala zilelor noastre, nişte dobitoci plini de ifose şi de diplome care mai de care obţinute contra cost. Ştiinţă de carte?! Ioc! Ce le mai trebuie literatură, când au la îndemână miliarde de şpăguit?!
  Tare aş fi curios să ştiu, dacă ştiţi dv. spuneţi-mi şi mie să nu mor prost,
  care a fost structura votanţilor “contra”, adică din ce partide provin acei nenorociţi care-şi bat joc de tot ce mişcă în ţara asta, respectiv în Bucureşti.
  Chiar v-aş ruga, dacă aveţi posibilitatea, ca la emisiunile dv. de la Antena 3
  să daţi numele acestor golani analfabeţi. Ba chiar să faceţi un montaj precum cel cu Udrea şi baragladina aia care dă de pământ cu biata femeie care-şi striga oful. Sigur aşa ceva ar avea un impact deosebit în inimile celor ce mai au puţină minte, ştiinţă şi dragoste de carte. Poate aşa s-ar trezi şi o parte a electoratului îndobitocit.

 7. Cum sa aprobe un astfel de buget, daca lor, consilierilor, nu le ” pica ceva ” ! Pacat ca in codul penal nu este pedepsita ca infractiune, prostia !

 8. Şi poliţia, ce face??? Parcă era un număr de telefon pentru divulgarea corupţilor(sediul cui?)??? DNA-ul ce face??? Corupţia este înţelinată peste tot, legea poate fi ocolită cu brio, politicienii, cît sunt în funcţii(nu contează partidul sau individul), se apără unii pe alţii şi unde am ajuns??? La ceea ce au făcut toţi cu învăţămîntul, la felul în care se tipăresc cărţile pentru elevi(materiale necorespunzătoare educaţiei şi învăţămîntului, schimbarea sau completarea DEX-ului cînd nu se exprimă corect indivizii scăunari), nu mai spun de biblioteci, unde foarte greu merg elevii să citească pentru îmbogăţirea vocabularului!!! De cîţiva ani, politicienii, oricare ar fi ei, nu sunt interesaţi de Muzeul Literaturii şi nu numai, ei sunt interesaţi strict de buzunarul lor, scaunul lor şi atît(prin asta demonstrează cît au citit, au învăţat şi în ce fel şi-au luat diplomele…la…hactar).

 9. Don doctor are alte griji acum, consulta ghiocul, isi da in bobi, invarteste ceasca de cafea, sa stie de una: candideaza cu rost, sau isi bate joc de bunatate de bani castigati cu sudoarea fruntii! Daca muzeul literaturii avea si ceva catei fara stapan, il timitea pe starul tv bancescu, cu 5 masini albe si curate ca halatele nazistilor care faceau experinte pe evreii din lagare, si rezolva problema, ba mai si incasa ceva banisori la tescherea, de-un flyer, de-un afis, ceva! Asa, pe de-a moaca, n-are el greturi, da-o-n ma-sa de literatura, se descurca ei, ca de-aia-s intelctuali!

 10. Bravos pentru dl. Virgil Nitulescu… eu stiu ca mai sunt oameni ca dansul..din cadrul MLNR..aviz amatorilor..

 11. pina cind nu va fi abrogata legea cu retrocedarile vom avea astfel de situatii nefericite. de cind a fost votata legea restitutio in integrum asistam la drame inimaginabile .trebuia sa fi procedat ca ungurii cun termen limita pina la care sa se restituie proprietatile dupa care sa nu se ia in considerare nici o cerere si inca ceva imobilele in care erau scoli spitale mizee si alte institutii publice nu trebuiau incluse la restituiri la fel si cladirile ce au fost vindute pe legea 112. asa samsarii profita de prostia unora si interesele altora dintre politicieni

  • corect,despre magaria retrocedarilor facuta otova,dupa un model cerut insistent si plantata in Romania de partidele “istorice” in complicitate cu fesenistii lui roman si basescu,acestia fosti nomenclaturisti si securisti parveniti,transformata prin vanzarea drepturilor de mostenire intr-un banditism galactic,cu falsi mostenitori care apoi paseaza unor cumparatorii “de buna credinta”,ca in cazul nana cu basescu sau casele lui iohannis,nu se pune justitia sa-i bage in puscarii.in puscarii trebuie sa intre aia care fura lalele ca sa nu moara de foame.

 12. Profit de faptul că Prințul Charles se află în România pentru a-i transmite următorul mesaj.Dacă jurnaliștii Antena 3 au ocazia să-l vadă mai des,ar trebui să-i tranmiteți acest mesaj în cazul în care nu am găsit pagina lui oficială de facebook
  An open letter to prince Charles, Prince of Wales or shoul i say Prince Charles of Transilvania!
  We are gratefull and honored to know a such important person as yourself,apriciates Romania and romanians.
  And yet our country today is in a brick of a terrible crisis!Premier tends to exploit and explore shell gas using Fracking.America suffered minimum damage,but where they used fracking was preatty isolated and unpopulated.
  Premeier and Chewron controversal company want to frack where villages are placed.Nicholas Ceaușescu was planing to use fracking as well but was convinced by our biologists that fracking will level through an eartquake the entire Bucharest or split it in two.
  But disriguarding the earth quake,imagine a whole village without water and with the possibility of never growing anything on the lands because of fracking.What you call Heaven right now will turn into Hell or worse if fracking is allowed.
  In America we have a case of a farm placed 50 km away from the fracking region and by doing so,gassoline started pooring to the water pump.And that s just one farm and it was considered to be out of harms way.Romania won t stand a chance!
  The village where the premier wants to frack is under siege every day and we report police brutality every day.
  Try to convince our misguided premier not to destroy a whole Heaven for an economical resource,huge mabye

  • Conform bunei-cuviinte, ar trebui ca sa fie puse alaturat si TRADUCEREA in limba ROMANA (deoarece acest site are “.ro” – ceea ce inseamna ca este adresat populatiei etnice ROMANE, nu celei engleze). Faptul ca a omis acest lucru acel user, inseamna ca ori este atat de prost ca nu stie sa scrie in limba romana, sau ca desconsidere aceasta etnie (ceace ar fi considerata o “discriminare”). Obs. In aceasta tara inveti o limba straina numai daca vrei sa vorbesti (sa citesti) in acea limba, dar nu esti OBLIGAT sa o inveti daca nu vrei. Unii au cap, minte le mai trebuie!

 13. Cu asupra de masura, e loc meritat pentru manuscrise de-ale Poetului National la Tezaurul Muzeului de Istorie. (Amintindu-ne si de incendierea BCU in 1989, sub Iliescu, si de unele apucaturi imobiliare.) In debandada de la primarie si scriitori, cel mai tare s-ar râde dusmanii in special dac-am ramâne tocmai fara câteva manuscrise eminesciene:
  http://infobdb.ro/articole/5346?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=orice-mutare-a-muzeului-literaturii-presupune-afectarea-manuscriselor
  E cum le-ar suti dusmanii polonezilor inima lui Chopin. Tocmai debarasarea de Eminescu prin demersul Dilema 265 din 5 martie 1998 a indepartat masile largi populare si a dus la insularizare plapânda noastra viata intelectuala, de nu-l mai invita azi nimeni pe la televiziuni pe scriitorul român, macar la meciuri.

 14. N-ati inteles nimic! La dobitoci nu le trebuie Muzeu National al Literaturii Romane le trebuie muzu de manele si euro!!!

 15. Afara cu toti cei care fac parte din Consiliul General al Municipiului Bucureşti – niste neaveniti, niste terchea berchea, cum isi permit ei sa voteze negativ pentru asa ceva – cine sunt ei in comparatie cu valorile din acel muzeu ?? AFARA CU EI !!! RUSINE !!

  • Aceeasi consilieri care vor sa-mi darame constructia de pe pamantul meu sa faca o pista de biciclete ca ar spune ei e de interes national,cum se poate?
   Care dintre consilierii capitalei o avea firma de construit piste?
   MIZERABILI,SI CULMEA CA AM VOTAT ACESTE LEPRE.

   • si inca multe alte idei “de interes national” mai au ei in cap.visele demolatorului ceausescu nu au pierit odata cu ala.

  • afara cu retrocedarile aiurea si cu mafia retrocedarilor.sa se retrocedeze acum si ce s-a furat statului si poporului roman de 24 de ani incoace.aceasta problema a muzeului cu pricina este o picatura din imensul occean al jafului national.ce a adus privatizarea,a adus locuri de munca si cresterii bugetare cum era normal sau distrugere pentru fier vechi si terenuri?retrocedarile au adus reparatie pentru adevaratii mostenitorii s-au fericire pentru mafia imobiliara si efort financiar platit de toata lumea?cate terenuri au fost sustrase din fondul de terenuri al statului de smecherasi care isi trageau negatii cu complicitatea primarilor din zona, pe terenuri de dat cu sapa si apoi isi luau terenuri la munte l-a umbra brazilor cu complicitatea primarilor si prefectilor din zona,care cereau suplimentari de teren din fondul de stat.

 16. O initiava execrabila in toate formele ei.Execrabila este si initiativa in sine,execrabili sunt si cei in cauza!

  Incercarea de a sterge sau trece intr-un con de umbra a memoriei istorice si a valorilor adevarate Romanesti in toate domeniile ei inclusiv in literatura,imi provoaca repugna.

  Probabil ca metoda de stergere a identitatii nationale la unii conationali s-a reusit,nu cred ca la toti.

  Valorile adevarate romanesti nu pot fii terfelite de niste retrograzi,doar partial si pe durata scurta de timp.

Leave a Reply