Asociaţia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) salută decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a da curs solicitării de modificare a Normei 20/2017, în ceea ce priveşte amenzile primite de şoferii care, deşi au încheiat asigurarea RCA, nu aveau asupra lor exemplarul original al acesteia atunci când erau opriţi pentru control de reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

Potrivit unui comunicat al AURSUF remis miercuri AGERPRES, în şedinţa Consiliului ASF din 12 august 2020, prima şedinţă de la transmiterea solicitării din partea AURSF, a fost aprobată punerea în dezbatere publică a modificării Normei 20/2017, în vederea rezolvării acestei probleme.

De asemenea, a fost aprobată o procedură simplificată de dezbatere publică, cu un termen redus, care va permite adoptarea modificărilor în una dintre următoarele şedinţe ale Consiliului ASF din cursul lunii august şi intrarea lor în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial al României.

“O prevedere care a afectat în mod nedrept şi absurd foarte mulţi proprietari de autovehicule corecţi dispare din legislaţie, într-un interval de timp record, în urma unei colaborări excelente între AURSF, asociaţie care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare şi ASF, autoritatea care reglementează şi supraveghează funcţionarea pieţelor financiare nebancare. Nu este o coincidenţă că acest lucru se întâmplă la doar câteva săptămâni de la momentul în care ASF are un nou preşedinte, după o perioadă de aproape un an de vacanţă a acestei funcţii şi ţin să îi mulţumesc în mod public pentru implicarea decisivă în rezolvarea acestei probleme noului preşedinte al ASF, Nicu Marcu”, a declarat Alin Iacob, preşedintele AURSF, în comunicatul citat.

Acesta susţine că, împreună cu ceilalţi stakeholderi, speră să schimbe într-un interval de timp cât mai scurt şi alte articole ale Normei RCA 20/2017 care creează probleme unei funcţionari corecte şi eficiente a pieţei RCA şi, de asemenea, să fie promovată activ în legislaţia primară şi în cea secundară digitalizarea, “care este de natură să aducă importante avantaje tuturor celor implicaţi – asiguraţi, păgubiţi, societăţi de asigurare, unităţi reparatoare”.

AURSF a transmis în dată de 5 august 2020 o scrisoare conducerii ASF în care a solicitat modificarea alin. (11) al articolului 10 din Norma 20/2017, pentru a permite prezentarea poliţei RCA sub forma digitală în cazul controlului realizat de reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

Asociaţia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) este o asociaţie legal constituită care reprezintă interesele utilizatorilor de servicii financiare, membru activ al Grupului Consultativ de Dialog Permanent în Domeniul Protecţiei Consumatorilor de Produse Financiare Nebancare încă de la înfiinţarea acestuia (în 2015).

Preşedintele AURSF este, din 2016, membru al Board-ului Better Finance (Federaţia Europeană a Utilizatorilor de Servicii Financiare), scrie Agerpres.

Leave a Reply