Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS) și Biroul Federal de Investigații (FBI) au anunțat că desfășoară anchete după ce două atacuri cibernetice masive au perturbat, vineri, mai multe site-uri de internet, între care Twitter, Spotify, Paypal, CNN, New York Times, Amazon și Reddit, informează Reuters, preluata de Agerpres.

Atacatorii au folosit sute de mii de dispozitive conectate la internet care fuseseră infectate cu o lună înainte cu un cod malicios numit Mirai, ce le-a permis să declanșeze întreruperile paginilor și serviciilor companiei furnizoare de internet Dyn. Acestea au început pe coasta de est a SUA și apoi s-au răspândit și în alte părți ale țării, dar și în Europa.

Potrivit companiei Dyn, cu sediul în New Hampshire, amenințările au venit de la milioane de adrese de internet, fapt ceea ce face ca acest atac cibernetic să fie considerat unul dintre cele mai mari din istorie, mai arată sursa citată. ”Complexitatea atacurilor este ceea ce face ca acest lucru să fie o mare provocare pentru noi”, a declarat Kyle York, director de strategie în cadrul Dyn.

3997b4c800000578-3859500-image-a-9_1477076298364Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că DHS, însărcinat cu monitorizarea amenințărilor cibernetice împotriva Statelor Unite, se ocupă de această situație adăugând că încă nu au fost identificați autorii atacului. ”La acest moment, nu am nici o informație de furnizat despre cine ar putea fi responsabil de această activitate malicioasă”, a spus Earnest, potrivit Statesman.com.

FBI și Dyn investighează la rândul lor acest atac cibernetic. ”Inginerii noștri continuă să investigheze și să reducă mai multe atacuri direcționate împotriva infrastructurii DNS a Dyn”, a comunicat compania după miezul nopții.

Hackerii au declanșat atacurile complexe prin dispozitive obișnuite precum webcam-uri și aparate digitale de înregistrare întrerupând accesul la unele dintre cele mai cunoscute site-uri de internet, arată Reuters.

Atacul nu a afectat numai Statele Unite, ci și unele regiuni din Europa. Amazon a raportat că atacul a afectat temporar și utilizatorii din vestul continentului european, iar Twitter a anunțat că unele site-uri de știri nu au putut fi accesate de unii utilizatori din Londra. Reprezentanții PayPal au fost mai rezervați, comunicând că întreruperile i-au împiedicat pe unii clienți din ”anumite regiuni” să facă plăți online.

Atacul cibernetic masiv de vineri vine pe fondul creșterii temerilor legate de amenințările hackerilor la adresa SUA, înaintea alegerilor prezidențiale.

 

 

4 COMMENTS

 1. Azi citii un articol pe ‘RT.com’ cu breaking news-linia galbenă de atenţionare în care era scris că Wikileaks va publica în zilele următoare încă o serie de email-uri ale candidatei Clinton! Chiar mă aşteptam la acţiuni cibernetice.

 2. acu o saptamina se zicea ca ei ii ataca pe rusi:
  http://www.nbcnews.com/news/us-news/cia-prepping-possible-cyber-strike-against-russia-n666636
  fie le-au luat-o rusii inainte, fie au setat gresit destinatia
  daca metoda de atac descrisa deja semioficial (boot cu dns, malware programat la zi si ora) e reala, Ar fi trist daca tara lui microsoft, apple, oracle, ibm si restul e atita de vulnerabila la ceva atit de – totusi – simplu. Ori, imi vine greu sa cred ca e chiar atit de vulnerabila, ceea ce ne conduce la diferite scenarii…
  Unul din ele e ca in vremuri de “razboi”, poporu se stringe in jurul guvernantilor existenti de la care asteapta izbavirea; un alt avantaj al situatiei de “atacati”, ca si in 2001, e ca se justifica orice retaliere si se mai vorbeste in media si de altceva, nu numai de alegeri… ceea ce iar face bine celui deja aflat la butoane.
  Sa vedem, asta e doar un alt episod, daca nu produce efectul scontat se trece la episodul urmator.

 3. De ceva timp actualul ocupant al principalului scaun al României scoate pe gură vorbe de tot soiul fără bază de acţiune şi mă refer strict la vorbele lui:*s
  poporul să aleagă doar oameni care nu au probleme cu legea/nu voi numi în funcţi de premier un anchetat sau un dovedit infractor*! Îi amintesc acestui ocupant că a intrat în alegeri cu o coadă care s-a dovedit infracţiune reală(casa prin acte cu conţinut fals)! Cum să ceară el altora ceea ce are la activ tocmai el? Bre, problema e la justiţie şi nu ai dreptul din funcţia deţinută să ceri sau să impui ceea ce tu nu ai respectat! Nu ai dreptul să cataloghezi oamenii indiferent ce ar face! Noi votăm ceea ce credem că avem nevoie, fiecare după cum gândeşte şi doar oamenii care ne-au adus pic de bine(deşi e foarte puţin) în viaţa noastră! Te-a interesat pe tine turistul cheltuitor, care este nivelul de trai al românilor? Tu nu te mai saturi de plimbări şi de cheltuit banii din bugetul statului ,dar ai tupeul să ceri ceea ce tocmai tu nu ai respectat şi nici nu ai în gând să respecţi! Ceri respect de la oricine, dar tu nu respecţi nimic din ceea ce înseamnă obţinerea respectului voluntar! În cei 2 ani de când ocupi funcţia principală de administrator al ţării, în afară de plimbări(mai bine de jumătate din perioadă), impuneri, plus catalogări şi ultima minciună cu ‘fără vize în Canada’, nu ai ieşit în evidenţă! Nimic concret ai făcut în favoarea acestei ţări şi acestui popor! Apropo de guvernul care a făcut ceva pentru acest popor şi ţară, dar nu deajuns: Iliescu cu a lui guvern a torpilat poporul *’manipulare crasă”, Băsescu cu guvernul lui **neconstituţional-ilegal: tăieri de drepturi, închideri de spitale, escrocherii în creştere şi moarte cu zile**, Ponta cu guvernul lui **a returnat furăciunile PDL-isto băsiste o parte dar nu deajuns şi destule orori în provincie de la cocalarii politic din toate partidele** dar niciunii nu au schimbat ceva în legătură cu inundaţiile şi înzăpezirile, cu nivelul de trai decent şi sănătatea populaţiei, cu educaţia şi învăţământul şi nu numai, toţi perindaţii au menţinut în subsistenţă acest popor care încă trăieşte în interiorul ţării, ei mărindu-şi porcos de ilegal veniturile, în timp ce mărirea nivelului de trai al poporului este întins în 4 ani(poporul mănâncă şi se tratează la sfârşitul mandatului de 4 ani dar azi rabdă că aşa vor perindaţii)de parcă doar ei perindaţii trebuie să trăiască! …şi trăiesc bine din plin! Mai e problema scandalurilor şi bălăcărelii non-stop pe micile ecrane de care nu se pot desprinde!

Leave a Reply