Epidemia de Covid-19 este o ”pandemie”, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Focarul global de coronavirus a ajuns acum la nivelul unei pandemii globale, a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS a evaluat acest focar 24 de ore din 24 şi suntem profund îngrijoraţi atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune“, a afirmat acesta, într-o conferinţă de presă la Geneva.

”Am estimat, deci că Covid-19 poate fi calificat drept pandemie” – a spus el.

În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri de Covid-19 în afara epicentrului epidemiei în China a crescut de 13 ori şi numărul ţărilor afectate s-a triplat, a spus şeful OMS.

Totalul cazurilor a ajuns la 118.000 de cazuri în 114 ţări, cu 4.291 de decese.

“Descrierea situaţiei drept pandemie nu modifică evaluarea ameninţării prezentate de acest coronavirus. Nu schimbă ceea ce face OMS şi nu schimbă ceea ce ar trebui să facă ţările”, a adăugat oficialul.

Şeful OMS a estimat că în “zilele şi săptămânile următoare”, numărul de cazuri, decese şi ţări afectate va creşte. Dar lansat, încă o dată, apelul ca ţările să acţioneze pentru a limita epidemia, care a provocat până acum peste 4.000 de decese în întreaga lume.

În pofida declarării unei pandemii, care în mod obişnuit este înţeleasă ca un focar greu de controlat care se răspândeşte pe plan internaţional, Tedros Adhanom Ghebreyesus subliniază că este încă posibil să se reducă numărul de noi infecţii cu măsuri ferme de politică de sănătate.

”Toate ţările pot schimba cursul acestei pandemii’, ”trebuie să fim mai agresivi”, a adăugat directorul OMS.

Apărut în decembrie în China, coronavirusul afectează toate continentele, cu excepţia Antarcticii şi perturbă viaţa economică zilnică într-un număr tot mai mare de ţări.

“Iranul şi Italia sunt în prima linie, ele suferă”, a declarat directorul executiv al Programului de Urgenţă al OMS, Michael Ryan, exprimându-şi convingerea că alte ţări vor experimenta aceeaşi situaţie.

“În prezent, în Iran, există o penurie de aparate de respiraţie, oxigen”, a spus acesta, în timp ce directorul OMS a promis mai mult sprijin pentru Iran.

Pandemia anterioară declarată de OMS a avut loc în 2009, pentru focarul de gripă H1N1. Este prima dată când o epidemie cauzată de un coronavirus este considerată ca atare, scrie EFE citata de Agerpres.

Declaratiile integrale aici :

2 COMMENTS

 1. A. Din interviu cu mama pacientei cu virus din Hunedoara venita din Italia, cea care ar fi infectat alte 6 femei, nu rezulta oare ca fusese pusa pe drumuri ca nu avea asigurarea de sanatate platita sau o avea pe alt nume si nu schimase numele?!

  Nu cumva s-ar fi putut evita totul daca s-ar renunta temporar (2 luni) la drumurile la ANAF pt plata asigurarii pt cei care vin din Italia, Spania, etc si nu o au?!

  N-am inteles de ce secretarul de stat prezent in platou la dl Gidea n-a sesizat aceasta problema si n-a oferit gratuitatea asistentei pe teritoriul Romaniei pana in iulie!
  Cereti-le baii pe urma, acum nu-i mai puneti pe drumuri pe oamenii necajiti!

  B. Cred ca majoritatea dintre noi inca nu intelegem ca ne trebuie un efort unit, ca “de stup de albine”, si ca salvarile individuale nu se pot produce?!

  Urmariti pe Dr.Campbell spunand cum si cand s-ar sfarsi epidemia:
  https://www.youtube.com/watch?v=PXcbF0uQVEY

  1. Cand toata lumea de pe glob va trece prin virus, cu pierderi, dar cei ce vor ramine in viata vor fi imuni.
  2. Cand va exista un vaccin.

  Depinde de care dintre cele doua se va intampla mai intai.
  Acestui final nu ne putem importivi, putem doar sa il amanam, tragand toti la jug in aceeasi directie.
  Salvarea individuala a lui Rambo, caracteristica si imaginii pe care o avem despre capitalism, este practic imposibila in logica supravietuirii stupului, a speciei.

 2. Nu va mai agitati! Coruptia nu asculta de nimeni si de nimic. Marele dusman autodeclarat al interlopilor traficanti de persoane nu a rezolvat nimic. Militienii nu il asculta. Toata lumea se agita cu guvid19, pana si sefa nemuncii iar femeile traficate si traficantele isi vad linistite de treaba chiar sub nasul spitalelor si al sefilor din militie. Dovada vie ca militienii vechi si noi domina societatea si viciile este chiar ultima manifestare din suita capitalei capitalistilor. Pe soseaua spitalelor de la guvern pana la voluntari se respecta tote regulile de igiena si protectie . Nu trebuie sa ai laborator si sa iei probe….totul este la vedere fara jena. Femei care patruleaza noapte si care vand la alegere placeri si droguri… tarani deghizati care vand urzici.ceapa si salata pe trotuar in flegme si gunoaie .chioscareala fara wc si spalator care vand legume fructe direct in trotuar… chioscuri care vand bauturi alcoolice pentru santieristi care isi fac nevoile prin boscheti…. florarese care vad flori si altele direct pe trotuar…. copii fara insotitor care bantuie fara noima…. tit tacamul si tot ce este regula de sanatate publica ….. Daca aici la un pas de alde orban si gasca se intampla astea ce sa mai zici de dosul stanii…… Streinule.firea.pandele…. gasca de la sectoare….ne paste italia bre poate mai rau…. Nu faceti nimic… sunteti seci la minte nu stiti cu ce va ocupati! Opriti comertul stradal cu alimente si chioscareala fara igiena….. spalati trotuarele de flegme si muci….desfiint6ati terasele ca nu mai vine distractia peste Bucuresti….. vedeti pe unde o sa ingropati lumea si importati cosciuge… La cum va manifestati asta ne asteapta imconstientilor. Nu invatati nimic de la italieni. Au venit berzele cu toate bolile in buzunare si o sa va faca praf de surprize……..

Leave a Reply