Săli mari şi goale urmează să să fie transformate într-un spital, în câteva săptămâni, la Berlin, iar şantierul din centrul de expoziţii continuă, în pofida faptului că, în paralel, ţara iese din izolare, relatează AFP.

Încă nu este totul gata, cabluri atârnă în continuare din tavan, iar paravanele albe nu sunt instalate încă totate acolo unde urmează să fie primiţi până la 1.000 de pacienţi.

Militari din cadrul Bundeswehr au asamblat săptămâna trecută mobilierul acestei structuri improvizate care urmează să permită absorbirea valului de pacienţi cu covid-19 – al doilea val de care Germania se pregăteşte deja, o ţară citată adesea ca un model în tratarea primului val.

Această temere a fost subliniată săptămâna aceasta de către cancelarul Angela Merkel, care şi-a ieşit din fire şi a denunţat ”orgia” discuţiilor despre întoarcerea la normal şi uşurinţa cu care o fac populaţia şi liderii politici.

Există un ”pericol fundamental” ca infecţiile să repornească, ”dacă toate măsurile restrictive sunt suprimate în mod precoce”, declara marţi Lars Schaade, adjunctul directorului Institutului Robert Koch, agenţia însărcinată cu controlul bolilor.

La Spitalul Universitar din Aachen, care a primit primii biolnavi de covid-19 în Germania, zeci de paturi aşteaptă goale.

”Suntem pregătiţi să reacţionăm în mod dinamic”, dă asigurări Gernot Marx, directorul secţiei de terapie intensivă.

În prezent, aproape 13.000 de paturi la terapie intensivă sunt libere, din totalul de 32.000 din ţară.

”PREGĂTITĂ”

”Noi n-am avut niciodată de ales”, până acum, la trierea pacienţilor, declară Anne Brücken, un medic la această clinică. ”Sper ca lucrurile să rămână aşa”.

”Germania este pregătită de un posibil al doilea val”, dă asigurări Gerald Gass, preşedintele Societăţii Germane a Spitaleor (DKG).

Cu 33,9 paturi la terapie intensivă la 100.000 de locuitori – faţă de 8,6 în Italia şi 16,3 în Franţa -, Germania era încă de la început bine pregătită de pandemie. Ea şi-a multiplicat între timp aceste capacităţi şi depistarea.

Germania afişează în prezent o rată a mortalităţii de peste 3% – în creştere dar în continuare sub cea a majorităţii celorlalte ţări.

De la apariţia sa în decembrie în China, pandemia a ucis peste 189.000 de oameni în lume, dintre care 5.321 în Germania, care numără peste 150.000 de contaminări înregistrate oficial.

Prin comparaţie, 25.000 de oameni au murit în Italia şi aproape 22.000 în Franţa, la 190.000 şi, respectiv, 158.000 de cazuri declarate.

Sistemul sănătăţii germane rezistă şi nu a fost deloc supraaglomerat.

În lunile următoare, ”ne gândim să păstrăm 20% din paturi cu asistenţă respiratorie disponibilă”, declară pentru AFP Gass. Alte 20% urmează să fie mobilizate ”în 72 de ore, în cazul în care vine un al doilea val, iar infecţiile repornesc amplu”.

El pledează în favoarea unei reluări treptate a unei activităţi spitaliceşti normale, în contextul în care operaţiile neesenţiale au fost anulate în vederea degajării serviciilor.

”În general, spitalele noastre sunt mai puţin ocupate acum decât în mod normal în acest sezon sau acum un an”, declară el.

AVERTISMENT

”Dacă luăm cu uşurinţă” începutul ieşirii din izolare, ”vom avea un al doilea val care va fi mai dur ca primul”, consideră virusologul Melanie Brinkmann într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

”Poate că suntem pe cale să ne pierdem avansul” asupra virusului, a avertizat la postul public NDR virusologul Christian Drosten de la Spitalul Charité de la Berlin, avertizând cu privire la o nouă pornire simultană a cazurlor de covid-19 ”peste tot în acelaşi timp”.

Berlinul mizează pe o revenire treptată la normal dublată de sute de mii de teste pe săptămână, iar purtarea măştii devine în mod treptat obligatorie în mijloacele de transport în comun şi – în anumite regiuni – în magazine.

Urmărirea telefonică a contactelor persoanelor urmează, de asemenea, să fie consolidată cu ajutorul unei aplicaţii, ca în Asia.

”O evoluţie dinamică a infecţiilor înseamnă imediat o sarcină sporită asupra sistemului sănătăţii, ceea ce înseamnă o identificare foate devreme, cu ajutorul multor teste, a efectelor ieşirii din izolare”, avertizează dr. Gass, potrivit news.ro

1 COMMENT

 1. cum am ajuns in “pandemia continua”? o smecherie, s-a schimbat definitia… iata, surse oficiale…:

  “ …on 4 May 2009, scarcely one month before the H1N1 pandemic was declared, the web page was altered in response to a query from a CNN reporter.
  The phrase “enormous numbers of deaths and illness” had been removed and the revised web page simply read as follows: “An influenza pandemic may occur when a new influenza virus appears against which the human population has no immunity.” Months later, the Council of Europe would cite this alteration as evidence that WHO changed its definition of pandemic influenza to enable it to declare a pandemic without having to demonstrate the intensity of the disease caused by the H1N1 virus”

  https://www.who.int/bulletin/volumes/89/7/11-086173/en/

  Cu alte cuvinte, orice virus nou, indiferent de efecte, foarte usor poate fi trecut la pandemie.

  Dupa care, vorba lu Nenea Iancu : “omul, intr-un nu-știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! și după aia din fandacsie cade în ipohondrie.”

  ps: e distractiv sa constati cum sunt goale paturile, spitalele si cum declara “oficialii” ca “sunt pregatiti”. Tot ce le lipseste sunt miile si miile de bolnavi, dar in epoca televiziunii digitale, la ce softuri exista, se poate rezolva si asta…

Leave a Reply