COVID-19 este o boală variată și variabilă care trebuie prevenită, recunoscută, clasificată și tratată, a declarat Theo Trandafirescu, medic pneumolog în New York.

„Ce este important înainte de a ne duce la tratament? Ar trebui să o clasificăm și cred că trebuie să fim destul de stricți pe niște criterii fiziologice și de risc”, a spus medicul, vineri seară, la Antena 3.

„Pacienții în stadiul 1 sunt fără simptome, stadiul 2 în care avem o infecție virală și simptome minore și după aceea ne ducem la stagiile 3 și 4 de faza inițială pulmonară și terminală în care ajungi la ventilator și stadiul 5 în care poți ajunge cu toate organele interne implicate.

În momentul în care ajungi la stagiul 5 mortalitatea este destul de mare. Principiile de tratament care sunt până acum în stadiul de afectare al organelor interne se bazează pe un medicament împotriva virusului, creșterea imunității organismului și tratarea reacției. Se pare că avem rezultate mai bune de când dăm anticoagulante și am început să dăm steroizi.

Steroizii sunt foarte controversați în medicină. (…) Italienii în martie au spus să nu se dau steroizi și au revenit după trei zile, mesajele au fost mixte și contradictorii.

Momentan noi dăm steroizi și în cazurile foarte grave cred că steroizii pot ajuta, la fel și anticoagulantele”, a declarat Theo Trandafirescu, la „Punctul de întâlnire cu Radu Tudor”.

„Sunt multe medicamente pe care de-a lungul timpului le-am încercat și au mers sau nu. Volumul și rapiditatea cu care se produc momentan studiile de cercetare terapeutică medicală ne arată foarte clar necesitatea și capacitatea de a produce rezultate medicale de calitate.

Momentan avem numai studii clinice mici, păreri, recomandări personale, date observaționale care creează mai multă confuzie și imprecizie în legătură cu acest tratament pe care noi îl dorim să fie efectiv”, a mai spus medicul Trandafirescu.

 

1 COMMENT

  1. A raspandit OMS ideea, in ian – febr. 2020, ca virusul nu se transmite prin aer , ci prin picaturi grele care ajung pe podea ?

Leave a Reply