Autorităţile norvegiene nu sunt mulţumite de schimbul de active convenit de grupul austriac OMV şi cel rusesc Gazprom, acord care va oferi gigantului rus acces la resursele de pe platoul continental norvegian, a declarat miercuri pentru Reuters ministrul norvegian al Energiei, responsabil de aprobarea acordului.

În luna decembrie 2016, OMV şi grupul rus Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active, conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% într-un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia. În luna martie a acestui an, directorul general de la OMV, Rainer Seele, declara că se aşteaptă la finalizarea acordului de schimb de active cu Gazprom până la finele lui 2018.

‘Am spus că nu suntem mulţumiţi cu acest acord pentru că vrem să avem surse diversificate de gaze pentru Europa. Este important pentru europeni să ştie că au în Norvegia un producător stabil. În condiţiile în care Gazprom va fi prezent pe platoul continental norvegian, unii ar putea pune sub semnul întrebării acest lucru’, a spus ministrul norvegian al Energiei, Terje Soeviknes.

Norvegia este al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei, după Rusia. De asemenea, compania norvegiană de stat Equinor, fostul Statoil, este principalul competitor al Gazprom în Europa Occidentală.

‘Le-am spus celor de la OMV că nu suntem mulţumiţi de acest acord. Dar, dacă va exista o cerere desigur o vom analiza’, a precizat Soeviknes, adăugând că până la această dată nu a fost depusă o astfel de cerere.

Un purtător de cuvânt de la OMV a arătat că discuţiile cu Gazprom sunt în derulare iar compania austriacă este încrezătoare că va încheia tranzacţia până la finele anului.

În vara lui 2017, când OMV nu a reuşit să depună documentaţia necesară cu privire la acordul cu Gazprom la Ministerul norvegian al Petrolului şi Energiei, compania austriacă a citat ca motiv pentru întârziere alegerile parlamentare care au avut loc în luna septembrie în Norvegia. Premierul Erna Solberg şi guvernul său au câştigat alegerile şi au fost reconfirmaţi în funcţie, iar Terje Soeviknes a continuat să ocupe portofoliul Energiei.

OMV are participaţii la peste 30 de licenţe de pe platoul continental norvegian, inclusiv la zăcămintele care produc Gullfaks, Gudrun şi Edvard Grieg precum şi la zăcământul de gaze arctic Aaasta Hansteen care ar urma să demareze producţie la finele acestui an. De asemenea, descoperirea sa de petrol Wisting din Marea Barents ar putea demara producţia în 2024-2025.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra, scrie Agerpres.

5 COMMENTS

  1. Hai bre,liber la pret triplat in facuri la consumatori! Intereseaza pe cineva?! Daca da,sa se ia masuri! Nici aici nu vad schimbari deoarece numitii politic in functii fara prezenta la munca dar incaseaza gras. Pe astia nu-i strange nimeni cu usa?!

  2. Cine crede că un stat precum Austria a cumpărat cam un sfert din România cu banii lor și nu cu ruble este un om fericit!

  3. Zic, sa nationalizam toate firmele care detin bogatii ale Romaniei si nu glumesc. Ce deranj ar fi, cum ne-ar da toti atentie, s-ar da toti cu c…. de pamant si s-ar purta altfel cu noi.

    • Tu zici că nu glumești dar în contextul politic global actual naționalizările nu mai sunt posibile. Este utopie. Nici măcar nefrecventabilul hun Orban, n-a putut să naționalizeze nimic, dar a găsit o portiță pe care corifeii de la Bruxelles n-au mai putut s-o conteste. Orban a înființat de la zero o companie națională de utilități publice, și cel mai important aspect, pe principiul non-profitului, companie care face concurență operatorilor privați. Deocamdată, compania are ca obiect de activitate distribuția de gaze, distribuția de electricitate, termoficare și comercializarea de CNG (a nu se confunda cu GPL). Cetățeanul maghiar, care nu este retardat, optează pentru compania națională. Cu timpul, pe măsură ce compania națională crește și poate să deservească utilități pe tot teritoriul Ungariei va lăsa fără clienți companiile private căpușe care sunt scoase natural de pe piața maghiară. Detalii pe saitul lor enksz.hu. Chiar dacă nu ne place Orban, ăsta este modelul de urmat, nu basme cu naționalizări.

Leave a Reply