Se termina vizita Papei Francisc in Romania.

Dupa semi-esecul din Bulgaria, cele 3 zile de pelerinaj ale liderului de la Vatican sunt considerate un succes major. Si s-au depus eforturi majore in acest sens. Romania este vizibila maxim pe plan international. Papa Francisc aduce elogiile sale fara nici o retinere romanilor si Romaniei.

Exact a doua zi dupa vizita, ma suna un prieten si imi spune : “A pornit o campanie de la Budapesta pentru a denigra succesul vizitei Papei Francisc in Romania. Sunt si suparati ca la Blaj au fost jumatate decat la Iasi. Au aparut deja atacuri pe niste site-uri sprijinite de guvernul Orban”.

Eu ma declar un pic reticent : “Si ce vor face? Doar sa denigreze o vizita? Papa a avut discursuri transmise in toata lumea, a postat, a vorbit, Romania a fost 3 zile pe val. Nu cred ca vor reusi”

Prietenul : “Ai sa vezi ca nu se vor lasa, au in plan se acopere succesul Papei in Romania cu o murdarie”.

Dupa unele postari pe site-urile maghiare, in siajul lor, apare in Romania porcaria ca serviciile romanesti au scos cuvintele in maghiara de pe vestmintele Papei, purtate la Sumuleu Ciuc. Acest detaliu religios e 100% de competenta Vaticanului. Diversiunea se fasaie.

La doar cateva zile, se amplifica urias un conflict etnic latent si local.

Un fapt destul de simplu si clar l-am invatat in cei 28 de ani de presa. Extremismul e bine sustinut. In ambele tabere. Pentru echilibrul unei tari, extremismul e toxic. Si te pacaleste foarte usor, imbraca forme hibride ale nationalismului desantat.

Din sete fireasca de patriotism, putem inghiti o mizerie foarte periculoasa.

In ultimii 5 ani insa, Europa cunoaste un fenomen extrem de periculos, al finantarii directe si alimentarii prin razboi hibrid a miscarilor pseudo-nationaliste, populiste, extremiste, generatoare de conflict si tensiune in societatile lor. In toti acesti ani am citit, studiat, vazut concret ce se intampla. Nu e vorba de presupuneri.

Acum e ceva mai complicat, pentru ca obiectivele sunt asumate, declarate, fara echivoc : destabilizarea puternica a tarilor care pana mai ieri puteau prin diplomatie, relatii bilaterale si apartenenta la aceleasi institutii europene si internationale sa gaseasca solutii la orice probleme.

Butoiul cu pulbere al oricarui tip de conflict il reprezinta confruntarile inter-etnice. In martie 1990, Romaniei i-a trecut glontul pe la ureche, dupa ce intregul mapamond ne simpatiza si ne era alaturi pentru momentul Decembrie 1989. Si atunci, ca si acum, niste perdanti doreau razbunare si recuperarea (imposibila) a influentei maligne pierdute.

Sa fim cu mare, cu foarte mare bagare de seama.

PS : Comunicatul MAE confirma intentiile extrem de necurate si derapajele de la regulile diplomatice ale guvernului Orban


https://www.antena3.ro/actualitate/reactia-mae-dupa-incidentele-din-valea-uzului-solicitam-partii-ungare-sa-se-abtina-de-la-provocari-524335.html

Image result for orban putin


3 COMMENTS

  1. Orban le ei orban la noi vorbitori de dancileza comunista. La ce sa te astepti?. In curand vor striga un slogan comun.

Leave a Reply